„Au decis să-l ucidă pe Prigojin, politicianul”. Experții ruși explică ce vrea Putin și care va fi soarta șefului Wagner după rebeliune

„Au decis să-l ucidă pe Prigojin, politicianul”. Experții ruși explică ce vrea Putin și care va fi soarta șefului Wagner după rebeliune

În vreme ce este discreditat la televiziunea publică, Evgheni Prigojin are parte de un tratament îngăduitor din partea Moscovei. Abordarea ar putea ilustra slăbiciunea Kremlinului, dar și legăturile vechi dintre Putin și șeful Wagner, au declarat mai mulți observatori și membri ai elitei rusești, citați de Financial Times.

Arme, droguri, lingouri de aur, peruci bizare și o fotografie înrămată cu capete tăiate – presa publică rusă a asaltat săptămâna aceasta publicul cu imagini aparent surprinse în timpul unui raid în locuința din Sankt Petersburg a șefului Wagner Evgheni Prigojin.

O încercare de discreditare, dar, după cum au observat comentatorii, una foarte îngăduitoare, cel puțin prin comparație cu pedepsele aplicate altor opozanți ai lui Vladimir Putin, cum ar fi fostul spion Alexander Litvinenko și jurnalista Anna Politkovskaia, ambii uciși, scrie Financial Times.

În vreme ce Prigojin a fost ridiculizat în prime time la televizor, el a părut totuși liber să călătorească prin Rusia la nici două săptămâni după ce încercase să mărșăluiască spre Moscova cu luptătorii săi. Un lucru care sugerează că nu este nici pe departe inamicul public numărul unu.

„El este umilit”, a declarat Tatiana Stanovaia, consultantă și expertă la Carnegie Russia Eurasia Center. „Au decis să-l ucidă pe Prigojin, politicianul. Dar ca om de afaceri, ei încă se mai gândesc ce să facă cu el”, a adăugat ea pentru Financial Times.

Spațiu de manevră

O persoană care îl cunoaște pe șeful Wagner încă din anii 1990 a sugerat că marja de manevră oferită lui Prigojin pentru rezolvarea problemelor neterminate a fost probabil parte a unui acord de pace negociat în timp ce blindatele Wagner se îndreptau spre Moscova, la sfârșit de iunie.

„Nu este ca și cum se plimbă pe unde vrea. Pare mai degrabă că imperiul său este dezmembrat și se fac pregătiri pentru plecarea lui. Când lucrurile se vor calma, cred că va avea probleme, dar cine se gândește la viitor cu mai mult de o săptămână înainte?”, a spus persoana respectivă, citată de Financial Times.

Deocamdată, adresa stabilă a lui Prigojin rămâne necunoscută, ultima veste venită de la Aleksandr Lukașenko fiind că șeful Wagner ar fi ajuns în Rusia. Dar de ce?

Etichetat mai întâri drept „trădător”, apoi aparent scuzat pentru că a condus revolta armată, el nu s-a mutat, de fapt, în Belarus împreună cu luptătorii săi, așa cum a spus Kremlinul că va face, a declarat liderul belarus Alexander Lukașenko, care a intermediat acordul ce a oprit insurecția.

După revolta din 24 iunie, avionul privat al lui Prigojin a fost urmărit zburând între Moscova și Sankt Petersburg, în timp ce unele instituții locale spuneau că l-au văzut pe liderul Wagner în diferite locuri din Rusia.

Îi pasă lui Putin? Kremlinul a părut indiferent joi, afirmând că nu are „nici capacitatea, nici dorința” de a-l urmări.

De asemenea, unele companii ale imperiului de afaceri al lui Prigojin par să își continue operațiunile, Grupul Wagner, de exemplu, recrutând în continuare noi luptători.

Prigojin a reușit chiar să recupereze aproximativ 10 miliarde de ruble (110 milioane de dolari) pe care autoritățile i le-au confiscat în ziua insurecției, potrivit publicației Fontanka din Sankt Petersburg.

Astfel, în loc să fie exilat imediat, șefului mercenarilor i s-a acordat spațiu pentru a se ocupa de afacerile sale din Rusia și pentru a încheia problemele nerezolvate, au declarat analiști și membri ai elitei țării.

Putin și-a înmuiat poziția

Lukașenko, care a vorbit joi cu jurnaliștii străini, a sugerat că Putin – care s-a arătat furios în ziua insurecției – și-a înmuiat poziția în ultimele zile.

„Nu știu totul despre această relație”, a declarat Lukașenko. „Dar trebuie să înțelegeți că Putin îl cunoaște pe Prigojin mult mai bine decât mine, de la Sankt Petersburg, când au trăit și au lucrat acolo”, a explicat el.

Într-adevăr, relația Putin-Prigojin e una veche.

Prigojin, care tocmai termina o lungă pedeapsă cu închisoarea pentru jaf atunci când Uniunea Sovietică a căzut, și-a început ascensiunea în domeniul cateringului și îi datorează expansiunea rapidă a afacerii sale lui Putin, pe atunci viceprimar al orașului Sankt Petersburg, care a început să viziteze un restaurant pe care acesta îl deschisese acolo.

Este motivul pentru care Prigojin a fost poreclit „bucătarul lui Putin”, deși relația lor ulterioară a devenit mult mai complexă, iar Prigojin a început să ofere o mulțime de lucruri, nu în ultimul rând servicii militare.

„Aveau o relație foarte bună unul cu celălalt. Poate chiar mai mult decât amabilă”, a declarat Lukașenko. Deși Putin a acuzat Grupul Wagner de „trădare” în ziua insurecției, această reacție inițială a devenit „mult mai blândă”, a spus Lukașenko. „Una este să vorbești în fața lumii, dar ceea ce simți în interior este cu totul altceva”, a adăugat el.

Guvernul rus este, de asemenea, un client important al imperiului obscur al lui Prigojin, care se întinde de la catering școlar la ferme de troli pe internet și mercenari care luptă pentru Rusia în Ucraina, Siria și în Africa. Prin urmare, Moscova este interesată să se asigure că afacerile sale sunt în continuare solide, și poate chiar continuă parțial.

Prudența Kremlinului

Este probabil chiar ca Prigojin să fi obținut concesii dincolo de libertatea de a se muta în Belarus, a declarat pentru Financial Times Abbas Galliamov, analist și fost redactor de discursuri pentru Vladimir Putin, deoarece liderul paramilitarilor negocia dintr-o poziție de forță în ziua revoltei.

„Prigojin nu a fost învins fizic”, a spus Galliamov. „El a luat Rostov, s-a îndreptat spre Moscova, ar fi putut încerca să ia Kremlinul. A pus sistemul în pragul colapsului – așa că, desigur, nu ar fi fost de acord cu o înțelegere în care să piardă totul”, a adăugat el.

În același timp, este posibil ca Kremlinul să fie prudent cu Prigojin din cauza unei conștientizări acute a slăbiciunilor din sistem care au fost expuse de rebeliune.

Orice mișcare bruscă împotriva lui Wagner acum ar putea provoca grupul sau ar putea incita alți actori să se răzvrătească, a sugerat Galliamov. „Sistemul este atât de slab în acest moment, încât orice ar putea fi fatal”, a spus el.

Cu toate acestea, în timp ce rebeliunea lui Prigojin a subminat încrederea în Putin în rândul multor membri ai elitei ruse, puțini sunt dispuși să facă o mișcare împotriva lui, a declarat un fost înalt oficial de la Kremlin.

„Oamenii nu vor să își asume nicio responsabilitate, pentru că Putin este la vârf. De ce să se deranjeze?”, a spus sursa Financial Times.

„Putin este adeptul codurilor personale nescrise”

Chiar și după ce revolta a riscat să arunce Rusia în haos, Putin va continua probabil să se bazeze pe relațiile sale personale apropiate cu oameni de încredere, precum Prigojin, în loc să își remanieze elita, a declarat și un miliardar rus sancționat de Occident.

„Putin este adeptul codurilor personale nescrise”, a spus miliardarul. „Și pentru un țar rus, este uman, într-o anumită măsură. Nu este Gandhi, dar, în comparație cu Stalin, se poartă destul de frumos cu oamenii”, a spus acesta.

Dar, deși Kremlinul are motive să acționeze cu grijă în privința lui Prigojin, imaginile difuzate la televiziunea de stat – care au arătat interiorul casei sale, sau pe șeful Wagner în diverse deghizări neconvingătoare – au fost un joc corect, în ochii guvernului, care încearcă să distrugă popularitatea liderului Wagner, au sugerat observatorii.

Presa de stat a arătat fotografii cu interioare grandioase, cu o piscină privată, saună și sală de gimnastică acasă, cu scopul clar de a discredita reputația lui Prigojin de critic al corupției din cadrul forțelor armate, care i-a adus popularitate publică.

De asemenea, au arătat un birou plin de suveniruri și obiecte care păreau să arate cruzimea Wagner, cum ar fi o fotografie cu capete tăiate și o replică enormă a unui baros, o armă simbolică a Wagner, despre care se spune că ar fi fost folosită pentru a executa dezertorii din rândurile lor.

„O republică bananieră fără banane”

Umilirea în public a lui Prigojin s-ar putea totuși să nu-i mulțumească pe cei care consideră că Putin și-a încălcat cuvântul, după ce a promis, în dimineața insurecției, că îl va pedepsi pe șeful Wagner.

Contradicțiile aparente în relația lui Prigojin cu Kremlinul sunt un semn evident de slăbiciune, a declarat un fost oficial rus de rang înalt.

„Aceasta este pur și simplu o impotență totală. Nu este nimic profund acolo. Toată lumea l-a văzut pe Putin reglând conturile cu Prigojin la o săptămână (după revoltă). Este o nebunie totală”, a declarat fostul oficial.

„Putin pur și simplu nu observă că ne transformăm într-o republică bananieră fără banane”, a spus acesta, citat de Financial Times.

Ekaterina Vinokurova, o jurnalistă rusă și, până în noiembrie 2022, membră a Consiliului pentru drepturile omului al președintelui rus, a scris și ea că aparenta indulgență a Kremlinului a fost „foarte neplăcută pentru mine, ca moscovită”.

„În urmă cu o săptămână și jumătate, Prigojin se îndrepta spre orașul meu natal, cu tancurile. A fost oprit, trimis în Belarus”, a spus ea. „Și acum ce, el se plimbă prin orașul meu? În calitate de ce, de învingător? Ca cineva care a fost grațiat?”, s-a întrebat ea.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *