Audieri în azilele groazei – Declarația patronului centrului Armonia: „O singură dată m-a rugat Godei să intru în casă”

Audieri în azilele groazei – Declarația patronului centrului Armonia: „O singură dată m-a rugat Godei să intru în casă”

Audieri în azilele groazei. Patronul centrului Armonia spune că era curățenie în azil, uneori se găseau câteva „chistoace”.

„Nu e plojnițe, e curățenie. În calitate de martor (m-au chemat). E curățenie. Nu intrăm decât la 2-3 săptămâni odată. Mă duceam acolo mai mult în vizită. O singură dată m-a rugat Godei (nici nu știam că îl cheamă așa) să intru în casă. Aveam o cunoștință acolo, era bolnavă, cu septicemie. Am găsit curat. Cearșafuri spălate, curate, totul alb, totul pus la locul lui.

Mă duceam în curte, în partea din spate. Am o grădină frumoasă acolo. Nu cunosc mama, părinții, prietenii, rudele lui Godei. Pe cinstite acum, nu știu pe Pandele și pe Firea… Nici măcar nu le-am dat bună ziua vreodată. Nu am avut niciun mesaj niciodată cu Godei. Nu mi-au cerut (telefon, calculator). Banii erau intrați prin bancă. A zis: „Ti-i dau, ti-i dau”. Are pe trei luni să-mi plătească chiria. Eu nu sunt un băiat rău”, a spus patronul centrului Armonia.

În tot acest timp, ies la iveală detalii șocante. Bătrânii primeau aceeași masă săracă în fiecare zi. Margarină, zacuscă și o zeamă lungită făcută din 10 litri de apă și șapte pliculețe de ceai. 

Noi azile ale groazei au fost închise de ANPC!

Au fost date și 24 de amenzi în valoare de peste 162 de mii de lei. Principalele nereguli găsite sunt alimente expirate care erau gătite și depozitate în condiții greu de imaginat. Mai mult. mobilierul era degradat, camerele erau pline de igrasie și mucegai, iar faianța și gresia riscau să cadă peste cei asistați în centre. 

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a efectuat, începând cu data de 10.07.2023, acțiuni de control in echipe mixte interinstituționale, în baza Ordinului 310/10.07.2023 emis de Instituția Prefectului, județul Constanța, privind verificarea centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și a celor destinate copiilor, care funcționează pe raza județului Constanța.

Până în data de 13.07.2023 s-au verificat 30 de centre rezidențiale. Până pe 17 iulie au fost verificate, în total, 101 centre rezidențiale.

Pentru deficiențele constatate, comisarii CJPC Constanța au aplicat 24 amenzi contravenționale în valoare totală de 162.000 lei, au dispus 6 măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentație și cazare.

În plus, față de măsura de oprire temporară de la prestarea serviciilor de alimentație și cazare s-a aplicat și o propunere de închidere definitivă a unității pentru Căminul de bătrâni Sfinții Constantin și Elena SRL din Eforie Nord.

Căminele pentru bătrâni, o afacere extrem de bănoasă

Căminele pentru bătrâni au devenit o afacere extrem de bănoasă, la care contribuie substanțial și statul. Guvernul bagă anual zeci de milioane de lei în aceste cămine, iar suma crește de la an la an, deși numărul beneficiarilor rămâne aproape neschimbat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *