Australia anunţă formarea fenomenului meteorologic El Nino, asociat cu secete și incendii de pădure

Australia anunţă formarea fenomenului meteorologic El Nino, asociat cu secete și incendii de pădure

Anunțul a fost făcut marţi, de către biroul australian de meteorologie. El Nino este un fenomen meteorologic asociat în general cu creşterea temperaturilor şi cu apariţia unor secete severe care ar putea duce la incendii de pădure devastatoare, informează AFP, potrivit Agerpres.

Karl Braganza, un meteorolog guvernamental, a declarat că un fenomen El Nino s-a instalat în Oceanul Pacific, coincizând cu valul neobişnuit de căldură de primăvară ce afectează în prezent estul Australiei.

Braganza a declarat că acest fenomen meteorologic va contribui la încălzirea oceanelor, care se confruntă cu temperaturi record începând din luna aprilie.

„Această vară (australă) va fi mai caldă decât media şi cu siguranţă mai caldă decât în ultimii trei ani”, a declarat meteorologul australian.

În iulie, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a estimat la 90% şansele ca El Nino să se formeze în a doua jumătate a anului 2023.

„Sosirea lui El Nino va creşte semnificativ probabilitatea unor temperaturi record şi a unor călduri mai extreme în numeroase regiuni ale lumii şi în oceane”, subliniase în acel buletin secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

El Nino apare, în medie, la intervale de 2-7 ani, iar episoadele sale durează în general 9-12 luni.

Este un fenomen climatic natural, asociat cu încălzirea temperaturilor la suprafaţa oceanului în centrul şi în estul Oceanului Pacific tropical. Cu toate acestea, episodul actual „are loc în contextul unui climat modificat de activităţile umane”, a precizat OMM.

El Nino este în general asociat cu o creştere a precipitaţiilor în anumite regiuni din sudul Americii Latine, sudul Statelor Unite, Cornul Africii şi Asia Centrală. El poate provoca secetă severă în Australia, în Indonezia, şi în unele regiuni din Asia de Sud şi în America Centrală.

Pe de altă parte, apele sale calde pot alimenta uraganele din centrul şi estul Oceanului Pacific, în timp ce pot încetini formarea uraganelor în bazinul Atlanticului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *