Austria a respins apelul lui von der Leyen pentru primirea României și Bulgariei în Schengen: „Extinderea Schengen nu are sens”

Austria a respins apelul lui von der Leyen pentru primirea României și Bulgariei în Schengen: „Extinderea Schengen nu are sens”

Prin declarația făcută miercuri, ministrul de interne Gerhard Karner și-a menținut astfel poziția anunțată deja la finalul lunii august. Viena spune că cifrele privind migrația sunt în creștere în întreaga Europă, scrie publicația Die Presse.

Apelul președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen privind admiterea României și Bulgariei în Schengen „fără întârzieri”, apel lansat miercuri, în discursul privind starea Uniunii Europene, a primit imediat un răspuns negativ de la Viena.

Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de migranți trebuie să fie obiectivul central al Comisiei Europene, a comentat ministrul de interne austriac Gerhard Karner.

„În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în întreaga Europă și în multe țări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu în Germania cu Polonia. În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”, a spus el.

Von der Leyen spusese în discursul său că protecția frontierelor în UE a fost consolidată și că Bulgaria și România au dat un bun exemplu.

„Aș dori să mulțumesc Bulgariei și României pentru că au arătat calea de urmat venind cu bune practici în materie de azil și returnare”, a spus von der Leyen, asigurând că agențiile europene și-au intensificat coooperarea cu statele membre.

„Bulgaria și România au arătat că fac parte din spațiul nostru Schengen. Au demonstrat-o. Să le permitem să intre în sfârșit în spațiul Schengen, fără întârzieri”, a spus președinta executivului UE, în aplauzele audienței.

Răspunsul lui Karner nu este surprinzător.

Comisia Europeană şi Parlamentul European, care a adoptat o rezoluție în acest sens, au cerut în repetate rânduri includerea României şi Bulgariei în Schengen, însă decizia este luată în Consiliul European, prin unanimitate.

Anul trecut, în decembrie Austria și Olanda au blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

La finalul lui august, Austria a anunțat că nu este încă dispusă să permită aderarea celor două țări. În cadrul unei întâlniri cu ministrul de interne Cătălin Predoiu, la Viena, omologul său austriac Gerhard Karner a declarat că apreciază progresele făcute în securizarea frontierelor, însă a subliniat că poziția Austriei rămâne nechimbată în privința extinderii spațiului Schengen.

„Poziția noastră este că întregul sistem Schengen nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși către extinderea acestuia“, a spus Karner.

În condițiile în care Olanda a intrat într-o perioadă preelectorală, înaintea legislativelor din noiembrie, este de asemenea greu de crezut că guvernul de la Haga va lua prea curând o decizie favorabilă Bulgariei și României.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *