Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții. Ciolacu: „Am spart gheața! România merită în Schengen”

Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții. Ciolacu: „Am spart gheața! România merită în Schengen”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă seară, 9 decembrie, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Nu este clar deocamdată când ar putea fi luată această decizie.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

El a precizat că ministrul de Interne Cătălin Predoiu a fost delegat să se vadă cu ministrul de Interne austriac Gerhard Karner „și să ducă negocierile la bun sfârșit”. „După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a mai scris Ciolacu.

În acest moment, nu s-a menționat când ar putea fi luată această decizie. Surse guvernamentale au precizat însă pentru Libertatea că există posibilitatea unui consiliu extraordinar JAI pentru finalul acestei luni.

Potrivit ziarului austriac Kurier, Viena a pus câteva condiții: creșterea de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să fie asigurați de Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil, în special afgani și sirieni.

Dacă Austria renunță la veto, cetățenii din România și Bulgaria nu vor mai trece prin controlul pașapoartelor, doar vor trebui să se identifice la check-in, ca și până acum. Decizia nu se referă însă și la frontierele terestre, adică pentru transportatorii rutieri de marfă nu se va schimba situația, pentru că România nu va fi oficial membră Schengen.

Istoricul blocării României la Schengen

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.

Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie. Pe 27 octombrie, președintele Iohannis a lăsat de înțeles că acționarea Austriei în judecată la CJUE pentru Schengen este incertă, afirmând că „este o chestiune juridică foarte complicată”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *