Austria, e pe muchie de cuțit: vin comuniștii și va curge berea

Austria, e pe muchie de cuțit: vin comuniștii și va curge berea

Duminică, vin comuniștii! Să curgă berea în Austria! Comuniștii ar putea prelua puterea la Salzburg. La Graz, un alt oraș, capitală de land, o au din 2021. Peste două zile va avea loc turul decisiv al alegerilor pentru primăria orașului unde s-a născut Mozart. Chiar dacă carismaticul candidat al al partidului comunist, KPÖ+, Kay Michael DANKL, 35 de ani, nu va câștiga (fapt improbabil) scrutinul, desfășurat cot la cot, împotriva și cumva împreună cu candidatul partidului social-democrat, lupta contrariilor asigurănd, nu-i așa progresul, în bună tradiție marxistă, bătălia electorală reală a fost deja câștigată de comuniști.

Pentru prima oară, după alegerile parlamentare din 1959, de când nu au mai fost votați, tovarășii au șanse reale să să redevină la toamnă partid parlamentar la Viena! Președintele federal al Austriei, octogenarul Alexander „Sascha” Van der BELLEN a descris situația nesperat de precis: „arschknapp“! O zicătoare ușor deochiată, care s-ar traduce respectuos în limba română cu expresia „la mustață“. Nu e prima dată când președintele federal folosește expresia. Președintele atrage astfel atenția că formarea unui viitor guvern va deveni posibilă doar în trei.

Vremea tangourilor politice a apus. De ceva vreme partidul libertății, formațiunea parlamentară austriacă, condusă cândva de Jörg Haider, aflată mai la dreapta de centrul dreapta al conservatorilor, popularii (ÖVP) care-l mai au încă în frunte pe cancelarul Karl NEHAMMER, conduce detașat în sondajele de opinie pentru alegerile parlamentare federale care vor avea loc în toamna anului 2024. Va fi greu ca partidul libertății, FPÖ-ul, să nu ajungă la putere. Partidul e suveranist, e formațiunea liderului Herbert KICKL, talentat orator, e un partid bătăios și contradictoriu față de războiul din Ucraina și cu ifose de rusofilie evidentă, fapt întrucâtva de bon ton în Austria. Acest partid controversat este însă favorabil nouă, românilor în ceea ce privește Schengen-ul.

FPÖ-ul dorește o „fortăreață austriacă“ fără nici un fel de imigrație ilegală și nu e interesat să joace drept hârtie de turnesol, precum conservatorii lui Nehammer, pentru a câștiga un iluzoriu mărunțis electoral. Demers oricum ratat de conservatori. La mai bine de 9% de FPÖ, primul clasat cu peste 30%, se chinuie, aproape la egalitate, marile partide de altă dată, social-democrații (SPÖ) și popularii. Cancelarului Nehammer, Schengen-ul refuzat românilor și bulgarilor i-a ținut ghinion, ÖVP-ul său are pierdere electorală record de 16,5% față de ultimele alegeri parlamentare din 2019. Social-democrații austrieci sunt conduși de un oarecare Andreas BABLER, primarul unui orășel de provincie, renumit – în perioada de dinainte de 1989 – doar datorită lagărului de triere al refugiaților politici. Acestui Babler nu-i reușește să fie o locomotivă pentru partidul său. Presa austriacă lipindu-le astfel socialiștilor austrieci pe bună dreptate eticheta de „un partid cu trei păreri“, cum ar fi despre România în afara Schengen.

Verzii, cărora le-a aparțint cândva și actualul președinte federal, astăzi încă la guvernare, alături de Nehammer, resimt din greu povara politică a tăvălugului consensual și ajung pe la 8%. La umbra marilor copaci nici iarba nu mai crește. În timp ce pe margine se încălzește un alt partid nonconformist și încă neparlamentar: „Bier“. Partidul, denumit prin substantivul comun „bere“, e un soi de glumă electorală, culmea chiar reușită, al unui absolvent de medicină, Dominik WLAZNY, născut în 1986, care și-a ales drept nume de scenă, fiind cabaretist și muzician amator, pseudonimul Marco POGO.

A nu se confunda cu călătorul venețian spre îndepărtata Chină, Marco Polo! Pogo însemnând și „dansator“… Sondajul electoral recent, citat de cotidianul vienez KURIER, are marja de eroare de 3,5%, îi creditează pe admiratorii berii cu 7%, având o creștere de 70 de ori față de 2019. Popularii lui Nehammer s-ar bucura dacă s-ar bea astfel mai multă bere în viitorul parlament vienez și stânga tradițională ar rămâne cu gâtlejul uscat, mai ales în Viena. Dacă nu a mers cu Schengen, poate ține măcar cu berea.

În viitorul parlament vor fi 7 partide, 2 partide noi: comuniștii și BEREA. Are dreptate președintele federal să fie îngrijorat. Mai ales că în Austria stănga se aliază cu dreapta, de regulă, după alegeri. Indiferent cine ar putea câștiga. Măcar așa pentru ca să nu se confunde la urne. Schengen-ul supărării noastre pare a avea bune șanse a se rezolva. Social-democrații își vor aminti probabil că pe vremea când erau la putere au avut loc cele mai izbutite privatizări în favoarea marilor firme austriece. Partidul libertății e oricum imun la farafastâcurile unui viitor fost cancelar, după ce va ajunge la putere. În cel mult 18 luni, de la data Schengen-ului aerian și naval, pentru români și bulgari, tristul moft va înceta. Pe muchie de cuțit se întâmplă mereu și pentru români și bulgari a mai rămas puțin până departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *