Avem o problemă foarte serioasă şi nicio jenă sau urmă de îngrijorare!

Rmag Breaking News

Deficitul a crescut alarmant, în opinia unor specialiști.

Conform datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB, în creştere de 1,7 ori comparativ cu un sold negativ de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB, raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În condiţiile în care, după prima lună din acest an, deficitul bugetar a fost 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, înseamnă că, în februarie, deficitul bugetar a urcat de aproape trei ori.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, faţă de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023”, a precizat sursa citată.

Ce spune profesorul de economie Cristian Păun

Deficitul pare scăpat complet de sub control, arată Păun intr-o analiza pe pagina sa de pe Facebook.
„Pasivitatea cu care instituțiile care ar trebui să dea socoteală pentru acest derapaj este una incredibilă. Toți ridică din umeri și privesc cum se deteriorează pe zi ce trece situația financiară a României, cum este amanetat viitorul copiilor noștri fără nicio jenă sau fără nicio urmă de îngrijorare. Discuțiile se concentrează pe liste și pe oameni de partid puși pe ele, nu pe soluții. Care încep să nu prea mai existe.
Deficitul excesiv pe care nimeni nu îl mai aduce în prim plan produce astăzi:
– Inflație
– Deficit comercial
– Datorie publică în plus
– Presiune pe cursul de schimb
– Pericol să pierdem banii europeni dacă este pusă în aplicare procedura de deficit excesiv
– Presiune fiscală și mai mare
Deficitul este semn clar de dezechilibru. Cheltuielile au o dinamică mai accelerată decât ”veniturile”. Care rămân în urmă cu cât creștem taxele mai mult. Deficitul arată clar că modelul de guvernare este complet greșit. Că pilonii pe care se sprijină dezvoltarea României sunt tot mai fragili și rezistă tot mai greu. Semn că ar trebui schimbată abordarea din temelii. Că măsurile de până acum (țopăială fiscală fără cap și fără coadă) nu funcționează. Este nevoie de o resetare completă, de o altă abordare pentru a evita dezastrul.
Că problema nu este la oameni sau partide ci la SOLUȚIILE pe care le oferă pentru a repara acest dezechilibru”, spune economistul.

Ciolacu nu e îngrijorat

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat miercuri că nu este nicio problemă cu deficitul bugetar şi că în primele două luni ale anului au venit nişte plăţi de la Ministerul Apărării.

„La fel ca în fiecare an, în ianuarie sau februarie vine cataclismul şi nenorocirile se aşează peste români şi peste România. Nu este o problemă. La fel cum mi-am asumat anul trecut că ne încadrăm într-un deficit rezonabil şi real… nu putem să intrăm în foamete…Eu am trăit acea perioadă când un dictator a luat decizia să intre o ţară în foamete să plătim datoriile. (…) Repet, în acest moment avem o coaliţie responsabilă, vedem lucruri credibile, reale, nu mai există minciuni. Punem şi plusuri şi minusuri. Nu este o problemă cu deficitul. Au fost nişte plăţi de la Ministerul Apărării care au venit în lunile ianuarie şi februarie. La ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală n.r) şi-au făcut planul pentru prima oară în ambele luni. Luna februarie e de obicei o lună mai delicată în ceea ce priveşte colectarea. Haideţi să vedem totuşi un trimestru, să putem vorbi în detaliu”, a spus Ciolacu, la o conferinţă organizată cu ocazia verificării stadiului lucrărilor pe şantierul autostrăzii A0 Sud, Lotul 1 Glina – Vidra.

The post Avem o problemă foarte serioasă şi nicio jenă sau urmă de îngrijorare! appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *