Aventurile unui român care a vrut să se îmbogățească din „păcănele” false. A încasat puțin, dar are de plătit Fiscului 800.000 de lei 

Aventurile unui român care a vrut să se îmbogățească din „păcănele” false. A încasat puțin, dar are de plătit Fiscului 800.000 de lei 

Un român a încercat să-și asigure viitorul financiar cu o schemă care viza fraudarea aparatelor de poker electronic, dar a fost depistat după ce a încasat doar 3.000 de lei. După aceea, a aflat că are de achitat statului o sumă uriașă.

Șandor Szekely, angajat la o firmă specializată în administrarea „păcănelelor”, a înlocuit patru dispozitive închiriate unui local din orașul Abrud cu altele similare procurate din Slovacia. 

Bărbatul i-a spus persoanei care administra barul că nu are nevoie de licență sau de autorizație și nici de registre pentru evidența sumelor de bani cheltuite de jucători, mințind că noile aparate transmit informații în timp real direct către sediul central al firmei, prin intermediul internetului. 

Cel care a gândit frauda a încheiat inclusiv un contract de închiriere a spațiului, semnând în numele societății din Slovacia. Toți banii jucați la cele patru aparate erau virați direct în contul bărbatului, iar „fabrica” a început să producă în mai 2014. 

„Călcat” de o inspecție la două luni distanță

Evoluția ulterioară a situației a devenit un coșmar pentru românul care spera să se îmbogățească. În mai puțin de două luni, localul din Abrud a fost inspectat de reprezentați ai Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, care au descoperit că aparatele funcționează fără licenţă și autorizaţie pentru desfăşurarea activităţii de jocuri de noroc online. 

A fost depusă o plângere penală, iar „păcănelele”, confiscate. Șandor Szekely a apucat să încaseze ceva mai mult de 3.000 de lei. „Nu am urmărit desfășurarea jocurilor de noroc online fără deţinerea licenţei cerute de dispoziţiile legale, respectiv a autorizaţiei de exploatare jocuri de noroc. 

Știam că aparatele îndeplineau condiţiile legale, mai ales că până atunci, pentru celelalte aparate deţinute de societate, nu au existat probleme. În fișa postului aveam exclusiv atribuții de ordin tehnic – mentenanţă şi verificare funcţionare”, a declarat bărbatul în fața anchetatorilor și judecătorilor. 

Acesta a mai afirmat că n-ar fi avut cunoştinţă că, pentru cele patru aparate de jocuri de noroc, nu erau achitate licenţele şi taxele aferente. Dosarul penal trimis în judecată în 2019 s-a judecat de două ori. Inițial, instanța de fond nu a calculat corect prejudiciul. 

În aceste condiții, fapta penală a bărbatului s-a prescris încă din 2020. Șandor Szekely a încercat să scape și de daunele materiale solicitate de Ministerul Finanțelor, prin ANAF. Nu a avut însă succes. 

Obligat să plătească taxele anuale integral

Potrivit practicii judiciare, în cazul exploatării jocurilor de noroc fără autorizaţie şi fără licenţă de funcţionare de către o persoană fizică sau o persoană juridică, prejudiciul cauzat statului pentru încălcarea dreptului său de monopol îl reprezintă contravaloarea tuturor taxelor anuale pentru obţinerea licenţei şi autorizaţiei de exploatare, precum şi taxa de exploatare raportată la numărul efectiv de aparate exploatate. 

Astfel, instanțele au admis acțiunea ANAF și l-au obligat pe bărbatul din Alba să achite suma de 800.000 de lei, reprezentând contravaloarea taxei anuale de licenţă de organizator de jocuri de noroc şi a taxei anuale minimale de exploatare a jocurilor de noroc. Fiecare dintre cele două sunt în sumă de 400.000 de lei.

„Depozițiile martorilor sunt unanime în sensul, contestat, de altfel, de către inculpat, că acesta a adus în spațiu cele patru aparate de joc, le-a conectat la rețeaua de internet, după care a încheiat un contract de prestări servicii și de închiriere spațiu cu această societate. 

Declarația furnizată de către martorul (…)  este, de asemenea, edificatoare în sensul că inculpatul deținea aparate de jocuri de noroc, încasând sumele provenite din exploatarea acestora, sume virate în contul său personal. 

Nu în ultimul rând, se impune a fi evidențiată declarația martorei (…) care, întrebându-l pe inculpat despre necesitatea existenței registrelor sau autorizațiilor la locul de amplasare a aparatelor, a primit răspunsul că acest tip de aparate nu necesită niciun registru sau autorizație întrucât toate operațiunile vor putea fi controlate de la sediul central al firmei, prin intermediul internetului”, se precizează în hotărârea definitivă, pronunțată pe data de 18 aprilie 2024.

Inspectorii ANAF îl caută în continuare

Magistrații de la Curtea de Apel au mai stabilit că „toate probele testimoniale și scriptice administrate în proces atestă fără echivoc că inculpatul a acționat ca un adevărat proprietar al celor patru aparate de joc, explicațiile sale în sensul că acestea ar fi aparținut unei alte persoane fiind neverosimile și infirmate de însăși persoana în cauză”. 

Bărbatul a reușit, în final, să obțină ridicarea sechestrului de pe conturile bancare, dar va fi „urmărit” în continuare de inspectorii ANAF pentru recuperarea prejudiciului uriaș pe care îl datorează statului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *