Avertisment: uciderea unui tânăr de 16 ani într-un sătuc din Franța s-ar putea dovedi „un moment de ruptură pentru societate”

Avertisment: uciderea unui tânăr de 16 ani într-un sătuc din Franța s-ar putea dovedi „un moment de ruptură pentru societate”

Autoritățile de la Paris au promis că vor interveni pentru a combate organizațiile de extremă-dreapta care au declanșat o serie de violențe după uciderea tânărului, pusă de mai mulți politicieni și ziare franceze pe seama unor suspecți de origine nord-africană, scriu Franceinfo, BBC și RFI France.

Uciderea unui tânăr de 16 ani, într-o bătaie izbucnită într-un sat la sud de Lyon, s-ar putea dovedi un „moment de ruptură pentru societatea franceză”, a avertizat guvernul lui Emmanuel Macron, care a cerut totodată civililor să nu încerce să își facă singuri dreptate, după incidentul care a tensionat țara, potrivit site-ului radiodifuzorului public Franceinfo.

Oficialii au făcut de asemenea apel la calm, după ce activiști „paramilitari” înarmați au mărșăluit într-o suburbie în care se crede că locuiesc suspecții arestați pentru uciderea tânărului.

Adolescentul, identificat drept Thomas, a fost ucis pe 19 noiembrie la o petrecere din satul Crépol, aflat la sud de Lyon. El a fost înjunghiat în timpul unei încăierări ce a izbucnit atunci când mai mulți tineri, care ar fi venit dintr-un cartier de locuințe din apropiere, au încercat să intre în spațiul care găzduia evenimentul.

Nouă persoane au fost rănite, dintre care patru grav, în atacul pe care politicienii conservatori și de extremă-dreapta l-au prezentat drept o dovadă a pericolului reprezentat de imigranți pentru societatea franceză.

Nouă oameni au fost inculpați în urma atacului pentru infracțiuni, inclusiv crimă și tentativă de crimă. Șase dintre ei, inclusiv doi minori, au fost arestați preventiv, potrivit RFI France. Deși procurorii nu au făcut publică identitatea suspecților, politicienii și ziarele de dreapta au precizat că aceștia sunt de origine nord-africană.

„Sistemul judiciar trebuie să facă dreptate. Nu publicul francez”

În timpul vizitei de luni din satul Crepol, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a declarat că moartea lui Thomas a fost o tragedie ce ar putea reprezenta „un punct de ruptură” pentru societate, dacă „nu ne ridicăm la înălțimea situației”.

„Sistemul judiciar trebuie să facă dreptate. Nu publicul francez”, a avertizat el, recunoscând în același timp că moartea lui Thomas a fost rezultatul unui incident mai grav decât „o simplă bătaie la un dans din sat”.

Nu toți francezii sunt de acord cu guvernul. Peste 100 de activiști de extremă-dreapta au mers sâmbătă în Romans-sur-Isere, orașul aflat lângă satul Crepol, în căutarea unui conflict cu tinerii din cartierul La Monnaie, a declarat poliția.

O altă adunare a extremei drepte din Romans a fost dispersată de poliție, duminică.

Thierry Devimeux, prefectul departamentului Drôme, a explicat că extremiștii „au încercat să intre în cartierul Monnaie cu violență, deoarece unii dintre ei purtau căști, erau înarmați cu bâte de baseball, bare de fier sau petarde, mortiere”.

După ce 24 de persoane au fost deja reținute vineri în legătură cu evenimentele, Laurent de Caigny, procurorul general, a insistat și el că „nimeni nu poate lua dreptatea în propriile mâini, în afara legii” și a îndemnat oamenii să lase anchetatorii să își facă treaba.

„Cei care se opun prin violență ilegitimă vor răspunde”, a adăugat el.

Crima din Crepol: motive mărunte, limbaj ostil rasial

Procurorii spun că circumstanțele în care a fost ucis adolescentul sunt neclare și au recomandat să nu se tragă concluzii pripite.

Procurorul de Caigny a declarat că violențele de la petrecerea din Crepol par să fi izbucnit din „motive mărunte”, mai degrabă decât să fie un atac premeditat, din motive de „rasă, etnie, naționalitate sau religie”. S-a vehiculat chiar că declanșatorul ar fi fost o remarcă în trecere despre „tunsoarea cuiva”.

Dar procurorii au adăugat că nouă dintre cei 104 martori intervievați au declarat că au auzit un limbaj ostil rasial în timpul bătăii. Potrivit presei franceze, suspecții ar fi strigat în timpul atacului: „am venit să înjunghiem niște albi”.

Thomas, un jucător pasionat de rugby, a fost înmormântat în prezența a mii de persoane, iar la sfârșitul săptămânii spectatorii și sportivii de la meciurile de rugby din Franța au ținut un minut de reculegere.

În urma violențelor care au urmat, ministrul de interne Gérald Darmanin a declarat marți că va propune interzicerea a trei mici grupuri de extremă-dreapta, scrie BBC.

El a adăugat că milițiile extremiste „vor să atace arabii, oamenii cu culori diferite ale pielii și vorbesc despre nostalgia lor pentru cel de-al Treilea Reich”.

Prim-ministra Elisabeth Borne a declarat la rândul ei că politicienii care se folosesc de crimă pentru a câștiga capital de pe seama temerilor oamenilor au arătat o lipsă de respect față de victimă.

A fost o referire deloc voalată la discursurile ținute de Marine Le Pen, de fostul candidat prezidențial Eric Zemmour și de nepoata lui Le Pen, Marion Marechal, care este candidata partidului lui Zemmour la alegerile europarlamentare de anul viitor.

„Martirii noștri sunt victime inocente ale războiului civilizațiilor”, a spus Zemmour.

Incidentul de la Crepol a avut loc într-un moment în care Franța era deja tensionată deja de o creștere a incidentelor antisemite, pe fondul războiului din Gaza.

Uciderea luna trecută a unui profesor, de către un fost elev musulman originar din Rusia a alimentat, de asemenea, tensiunile.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *