Avocado și fructul dragonului: cei doi aliați în nutriție și adevărate surse de sănătate

Avocado și fructul dragonului: cei doi aliați în nutriție și adevărate surse de sănătate

Căutăm constant aliați naturali care să ne îmbunătățească sănătatea și să ne dea energie. Printre aceștia, fructul dragonului și avocado ies în evidență ca supereroi ai lumii vegetale, aducând foarte multe beneficii și proprietăți nutritive. Acest articol își propune să exploreze aceste două fructe fascinante, dezvăluind cum contribuie ele la o dietă echilibrată și ce secrete ascund în pulpa lor colorată și cremoasă.

Avocado este foarte popular în ultimii ani în România. Există atât de multe moduri de a-l prepara: în guacamole, în salate, cu omletă sau pur și simplu feliat și pus pe pâine prăjită (avocado toast). Poate fi folosit chiar și în rețete dulci. Dar este într-adevăr atât de sănătos pe cât se spune? Cum rămâne cu conținutul său caloric?

Să începem cu o precizare importantă: din punct de vedere botanic, <a href=”https://www.freshful.ro/p/100071254-no-brand-avocado-1-buc” target=”_blank”>avocado este un fruct</a>, deoarece provine din arborele de avocado, originar din Mexic. Acesta este în plin sezon din toamnă până la începutul primăverii. În piețe, la noi, îl puteți găsi uneori și la raionul de legume. Acest lucru se datorează faptului că avocado nu este dulce, spre deosebire de alte fructe.

Valori nutriționale și beneficii: ce conține un avocado?

Cu 322 de calorii și 29 de grame de grăsime la o porție de 100 de grame, avocado este de 10 până la 20 de ori mai gras decât orice alt produs din aceeași categorie nutrițională. Prin urmare, este recomandabil să consumați cu moderație. Avocado este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina E, renumită pentru beneficiile sale antioxidante. Mai mult, avocado potențează proprietățile altor alimente. Adăugarea câtorva felii de avocado la o salată permite organismului să absoarbă de trei până la cinci ori mai mulți carotenoizi, pigmenți care se găsesc în anumite plante și care sunt bogați în provitamina A și antioxidanți.

Bogat în lipide, avocado conține grăsimi bune. Acizii grași din avocado joacă un rol important în reducerea nivelului de colesterol rău. Avocado este unul dintre alimentele recomandate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. În ciuda conținutului său caloric, avocado nu trebuie exclus din meniu dacă sunteți la dietă. De fapt, consumul unei jumătăți de avocado la prânz poate reduce cu 40% senzația de foame timp de ore întregi. Acest lucru se datorează faptului că avocado este bogat în acid oleic, un acid gras care activează senzația de sațietate în creier.

Uleiul de avocado este un ingredient folosit frecvent în produsele de îngrijire. Bogat în acizi grași omega-3, potasiu, lecitină și vitaminele A, D și E, acesta poate fi folosit ca ulei de masaj, mască de față sau amestecat în creme, geluri de duș și uleiuri de baie. Efectele secundare sunt foarte rare și afectează doar persoanele cu afecțiuni cutanate preexistente, care ar trebui să consulte un medic înainte de a încerca un nou produs de îngrijire a pielii. Datorită conținutului său de vitamina E, uleiul de avocado protejează și hidratează epiderma, stratul exterior al pielii. Pentru a profita de proprietățile sale hidratante și hrănitoare, puteți aplica uleiul direct pe față înainte de a merge la culcare. De asemenea, puteți adăuga câteva linguri de ulei de avocado în apa de baie pentru a înmuia pielea. Uleiul de avocado poate fi aplicat și pe păr. Acesta hrănește și hidratează firele de păr.

Coaja de avocado este și ea foarte benefică. Uleiul pe care îl conține poate ajuta la netezirea și hidratarea pielii. Poate fi foarte utilă, de exemplu, pentru picioarele și mâinile uscate sau chiar pentru pielea crăpată. Pur și simplu frecați-vă fața, mâinile sau picioarele cu coaja de avocado pe partea cu pulpă, apoi clătiți bine. 

Fructul dragonului – sau de ce iubim aceste fructe exotice

<a href=”https://www.freshful.ro/p/100071273-no-brand-fructul-dragonului-1-buc” target=”_blank”>Fructul dragonului este și el un fruct</a> cu o serie de beneficii pentru sănătate, care poate favoriza pierderea în greutate și combate boli precum osteoporoza, anemia, bolile de inimă și tulburările gastrointestinale. Beneficiile acestor fructe exotice sunt legate de puterea lor antioxidantă ridicată, deoarece sunt bogate în polifenoli, vitamine și minerale, care sunt importante pentru protejarea organismului.

Fructul dragonului face parte din gama acelor fructe exotice, care provin dintr-un cactus din familia Cactaceae, din genul Hylocereus, relativ răspândite în America Centrală și de Sud, precum și în Israel, Thailanda, Vietnam și Malaezia. 

Datorită conținutului lor scăzut de calorii și carbohidrați, aceste fructe exotice ajută la menținerea sau scăderea greutății, atunci când sunt combinate cu o dietă sănătoasă. De asemenea, ele sunt fructe exotice bogate în fibre, care ajută la creșterea senzației de sațietate, reducând cantitatea de alimente consumate la mese și, prin urmare, favorizând pierderea în greutate. De asemenea, aceste fructe exotice, fructele dragonului, conține o substanță numită tiramină, care activează hormonul glucagon, stimulând organismul să utilizeze propriile rezerve de zahăr și de grăsime pentru a genera energie.

Fructul dragonului este, totodată, bogat în polifenoli, flavonoide, betacianine și vitamina C, care acționează ca antiinflamatoare și antioxidante, prevenind deteriorarea celulelor de către radicalii liberi și, în consecință, apariția unor boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul și artrita, de exemplu.

Consumul regulat al acestor fructe exotice ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, deoarece conține vitamina C, care favorizează formarea colagenului în organism, o componentă importantă în menținerea fermității și elasticității pielii și în prevenirea apariției ridurilor și a liniilor de expresie. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *