Băncile, pe „picior mare” în România. Cum au ajuns să câștige sume fabuloase, trucul folosit

Rmag Breaking News

În România, surplusul de lichiditate din piața interbancară a atins cote semnificative în ultimele luni – astfel, băncile au de câștigat.

Băncile comerciale se confruntă cu o problemă, însă. În timp ce dobânzile percepute pe depozitele plasate la Banca Națională a României se mențin la un nivel atractiv de 6%, dobânzile acordate economiilor românilor din conturile curente și depozitele la vedere sunt în declin, ducând către zero.

Legătura cu BNR

Datele recente ale BNR indică faptul că depozitele overnight, adică sumele din conturile curente și din depozitele la vedere, se apropiau de 300 miliarde de lei în luna februarie, aproape de nivelul depozitelor la termen, se arată într-un material scris de Ziarul Financiar.

Această situație ridică o întrebare esențială: de ce băncile preferă să plaseze surplusul de lichiditate la BNR în loc să acorde mai multe împrumuturi?

Răspunsul se află, conform sursei menționate anterior, în dobânda de 6% oferită de BNR băncilor la facilitatea de depozit, care devine instrumentul de politică monetară relevant în contextul excedentului mare de lichiditate.

Astfel, băncile obțin câștiguri substanțiale din plasarea excedentului lor de lichiditate la BNR, generând profituri considerabile doar din dobânzile remunerate de banca centrală.

De exemplu, la un nivel mediu al depozitelor de 10 miliarde de euro (echivalent) plasate de băncile comerciale la BNR în primul trimestru al anului 2024, la o dobândă de 6% pe an, băncile obțin câștiguri de aproximativ 2 milioane de euro pe zi.

Surplusul de lichiditate, soluția pe care o abordează băncile

Surplusul de lichiditate este un fenomen care se reflectă și în evoluția pieței interbancare. În luna martie, acest surplus a fost de aproape 45 miliarde de lei pe zi în medie, iar ROBOR-ul la 3 luni a scăzut ușor, ajungând la 6,05%.

În primul trimestru al anului 2024, excedentul mediu de lichiditate din piața interbancară a fost de aproximativ 50 miliarde de lei pe zi în medie.

Aceste cifre indică faptul că băncile au acces la fonduri considerabile, dar preferă să le investească în plasamente sigure la BNR, unde pot obține profituri consistente, în loc să le direcționeze către creditare.

În acest context, este clar că există o oportunitate pentru români de a-și gestiona economiile într-un mod mai eficient.

Mutându-și economiile din conturile curente în depozite la termen, românii ar putea beneficia de dobânzi mai atractive, ceea ce ar contribui la creșterea randamentului asupra economiilor lor personale.

Totodată, această situație ar putea determina o reconsiderare a politicilor monetare și a mecanismelor de reglementare pentru a asigura echilibrul între disponibilitatea fondurilor și cererea de creditare în economie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *