Baza Kogălniceanu ar putea deveni cea mai importantă bază NATO din Europa: Este de așteptat să găzduiască peste 10.000 de soldați în urma unui proiect de 2,5 miliarde de euro

Baza Kogălniceanu ar putea deveni cea mai importantă bază NATO din Europa: Este de așteptat să găzduiască peste 10.000 de soldați în urma unui proiect de 2,5 miliarde de euro

Baza NATO de la Mihail Kogălniceanu ar putea înlocui Germania ca cea mai importantă bază militară americană în Europa, potrivit Frankfurter Rundschau.

Baza NATO de la Mihail Kogălniceanu ar putea deveni ca cea mai importantă bază americană în Europa

România ar intenționa să construiască cea mai mare bază militară NATO din Europa. Costul proiectului este de 2,5 miliarde de euro, iar baza este de așteptat să găzduiască peste 10.000 de soldați. Având în vedere suprafața de peste 3.000 de hectare, Kyiv Post compară baza planificată cu un oraș mic.

Nicolae Crețu, comandantul Bazei Aeriene 57 din România, a explicat pentru Euronews România amploarea proiectului. „Hale de întreținere, depozite de carburanți, muniție, echipamente, material aeronautic, simulatoare, spații de alimentație publică, cazare; tot ceea ce este necesar pentru operarea și îndeplinirea sarcinilor unei baze de această dimensiune.”

Există posibilitatea ca România să înlocuiască Germania ca bază militară principală. Până în prezent, Ramstein de lângă Kaiserslautern este considerată cea mai importantă bază americană din Europa și acționează ca un hub pentru misiunile SUA în Africa, Orientul Mijlociu și Europa de Est. În prezent, este incert dacă noua „bază aeriană” din România va concura cu Ramstein.

Noua bază militară este destinată în primul rând să consolideze pregătirea operațională și securitatea împotriva Rusiei. Dorin Popescu, un analist militar și politic român, vede proiectul ca un pas important în lumina războiului din Ucraina și a amenințărilor tot mai mari ale Rusiei împotriva Occidentului. „Baza Mihail Kogălniceanu va deveni principala structură militară permanentă a NATO în imediata vecinătate a conflictului din Ucraina. Este puțin probabil ca acest conflict să se încheie în acest an, 2025 sau 2026. Probabil va fi un război pe termen lung.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *