Belgorod, sub amenințarea rachetelor. Viața în orașul rusesc amenințat de războiul lui Putin din Ucraina: „Oamenii sunt îngrijorați”

Belgorod, sub amenințarea rachetelor. Viața în orașul rusesc amenințat de războiul lui Putin din Ucraina: „Oamenii sunt îngrijorați”

Sirenele de raid aerian sună aproape zilnic în orașul Belgorod din sudul Rusiei, situat la granița cu Ucraina, încurajând oamenii să se adăpostească rapid și reamintind locuitorilor că războiul la scară largă din Ucraina este o realitate și pentru ei, scrie Reuters.

În comparație cu distrugerile din Ucraina, vastul teritoriu al Rusiei a rămas în mare parte neatins. Belgorod, aflat la 40 km nord de graniță, este marea excepție, dovada faptului că nu toți civilii pot fi protejați de conflict.

În timp ce rușii au început să voteze vineri la alegerile prezidențiale de trei zile, o alertă de raid aerian a forțat oficialii electorali să se adăpostească într-o secție de votare din Belgorod, iar votul a fost întrerupt pentru scurt timp, potrivit agenției de știri de stat RIA din Rusia.

Vladimir Selezniov, un pensionar care a fost martor la un atac cu rachete pe strada Plekanov pe 15 februarie, în care au fost ucise șapte persoane, a declarat că este greu să te obișnuiești cu pericolul.„Desigur, situația este dificilă, dar locuim aproape de graniță. Ar fi o exagerare să spunem că ne-am obișnuit cu asta”, a declarat el pentru Reuters în timpul unei vizite recente în orașul în care presa internațională are rareori acces. „Este clar vom câștiga, vom învinge, dar oamenii sunt îngrijorați și preocupați”.

Bombardamentele sunt la ordinea zilei în orașul rusesc Belgorod FOTO Profimedia

În vechiul oraș-cetate, acum un oraș modern cu 300.000 de locuitori care se află din nou pe linia frontului rusesc, zeci de civili au fost uciși în atacuri cu drone și rachete din Ucraina începând din februarie 2022.Kievul neagă că ar viza civili, la fel ca Moscova, în ciuda faptului că Rusia a lansat drone și rachete împotriva Ucrainei care au ucis mii de civili și au provocat pagube de sute de miliarde de dolari.

În cea mai gravă pierdere de vieți omenești civile din cauza tirului unui inamic străin pe un teritoriu rusesc recunoscut la nivel internațional de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, 25 de persoane au fost ucise și peste 100 rănite în atacuri cu rachete la Belgorod, la 30 decembrie anul trecut.

În timp ce se îndreaptă spre o realegere sigură la scrutinul din 15-17 martie, președintele Vladimir Putin rămâne totuși popular în Belgorod, ca și în întreaga Rusie, subliniind modul în care războiul a stimulat sprijinul pentru acesta.

El o numește „operațiune militară specială” și o prezintă ca parte a unei bătălii de lungă durată cu un Occident decadent și în declin, care a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989. Ucraina și aliații săi occidentali spun că invazia a fost o acaparare agresivă și ilegală a teritoriilor.

Pe picior de război

Pentru locuitorii din Belgorod, perturbărilor sunt frecvente, iar semnele războiului vizibile. Soldații patrulează pe străzi, iar în stațiile de autobuz au fost amplasate blocuri de ciment pentru a-i proteja pe oameni de eventualele explozii.

Școlile primare au trecut la cursuri exclusiv online, în timp ce liceele utilizează un model hibrid de cursuri online și în clasă, similar cu modul în care funcționează multe instituții ucrainene.

Autobuzele nu mai circulă atunci când sună sirenele de raid aerian, obligând oamenii să coboare și să meargă pe jos. Mersul la cumpărături poate fi complicat, iar programările sunt adesea anulate. Mii de oameni au părăsit regiunea pentru a scăpa de pericol.

Grupurile de voluntari civili din Belgorod sprijină soldații, un fenomen care este comun în Rusia și Ucraina.Galina, care colectează obiecte de igienă zilnică și unelte pentru săparea tranșeelor și le trimite armatei, a declarat că ajută pentru a încerca să pună capăt conflictului.

Apelând la cuvintele folosite de Kremlin pentru a descrie conducerea de la Kiev, ea a vorbit despre necesitatea de a „denazifica” Ucraina și de a pune capăt „fascismului” din țara vecină. Ucraina și aliații săi resping un astfel de limbaj, considerându-l un nonsens și subliniind că președintele Volodimir Zelenski este evreu.

„Nu există alte opțiuni”, declară Galina, care și-a dat doar prenumele, din interiorul unui depozit cu bunuri pentru soldați.

„Cred că munca pe care [Putin] a început-o în ceea ce privește operațiunea militară specială trebuie să o ducă până la capăt”, a adăugat ea.

Incursiuni peste graniță

Ministerul rus al Apărării a declarat, vineri, că forțele sale au respins cu o zi înainte o tentativă ucraineană de a lansa un atac transfrontalier în regiunea Belgorod.

Ministerul a precizat că Ucraina a folosit elicoptere pentru a debarca până la 30 de soldați în apropierea satului de frontieră Kozinka. Acesta a precizat că aceștia au fost respinși de soldații ruși și de polițiștii de frontieră.

Oficialii ucraineni au declarat tot vineri că două provincii rusești de frontieră, Belgorod și orașul vecin Kursk, au fost atacate de grupuri armate rusești anti-Kremlin cu sediul în Ucraina.

Orașul Șebekino, situat la aproximativ 7 km de graniță în regiunea Belgorod, a fost atacat în lunile mai și iunie ale anului trecut de către infiltrați înarmați. Craterele provocate de obuze încă sunt vizibile pe străzi, iar clădirile au fost lovite și avariate.

La acea vreme, guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a escortat aproximativ 600 de copii din districtele Șebekino și Graivoron în orașele Iaroslavl și Kaluga, departe de granița cu Ucraina.

Pensionara Valentina a declarat că și ea a plecat temporar din Șebekino vara trecută, fiind convinsă de fiica sa, înainte de a se întoarce. Ea a spus că speră că războiul se va încheia curând și că oamenii care au părăsit orașul se vor întoarce.

„Toată lumea vrea să se întoarcă acasă”, a spus ea, adăugând că intenționează să voteze pentru Putin. „El trebuie să termine acest război”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *