Beneficii surprinzătoare pentru sănătate ale consumului de mere în fiecare zi

Beneficii surprinzătoare pentru sănătate ale consumului de mere în fiecare zi

Un prim beneficiu de luat în seamă în ceea ce privește consumul zilnic de mere este reprezentat de faptul că poate proteja inima.

În urma unor studii a rezultat faptul că merele conțin un aport ridicat de flavonoide, ceea ce înseamnă că va exista un risc redus al apariției de boli cardiovasculare, cu până la 35%, în special atunci când vine vorba despre femei. În general, merele sunt cele care protejează inima, dar și vasele de sânge de daunele radicalilor liberi, care pot declanșa majoritatea bolilor cardiovasculare. 

Poate menține sănătatea creierului

Un alt aspect de luat în seamă în ceea ce privește consumul zilnic al merelor este reprezentat și de faptul că pot menține sănătatea creierului. Datorită faptului că acestea conțin polifenoli, ne pot proteja creierul de bolile neuro degenerative, printre care se află și Alzheimer și Parkinson, dar și pierderea memoriei cauzată de înaintarea în vârstă.

 Prin intermediul concentratului de suc de mere se corectează deficiența de folat, din cauza căreia s-ar putea ajunge la neuro degenerare legată de vârstă. În plus, sunt eliminați și radicalii liberi, încetinind astfel declinul cognitiv. 

Poate reduce acneea și poate trata pielea îmbătrânită

Merele pot face miracole și în ceea ce privește sănătatea pielii, în special atunci când vine vorba despre acnee sau semnele apărute odată cu înaintarea în vârstă.

 Tot datorită flavonoidelor, printre care se află și florizina, apigenina, silimarina, dar și genisteina pot proteja pielea de razele ultraviolete, dar și de inflamația indusă de acestea, precum și de petele întunecate sau albe. Chiar și secreția de sebum este controlată cu ajutorul lor, prin urmare ajută și la gestionarea acneei. Într-o cană de felii de mere crude, putem regăsi cu până la 5 miligrame de vitamina C, o vitamină care întărește pielea cu efectele sale antioxidante și îmbunătățește totodată sănătatea acesteia. 

Poate ajuta la pierderea în greutate

Incluse în dieta noastră de zi cu zi, merele ne pot ajuta să pierdem și în greutate, ținând cont de faptul că o cană de felii de mere poate ajunge să aibă cu până la 2,6 grame de fibre alimentare, fibre care sunt cunoscute pentru faptul că încetinesc digestia, inducând automat o senzație de sațietate.

De menționat este și faptul că merele pot produce creșteri mai puține și mai mici ale nivelului de zahăr din sânge, prevenind și supraalimentarea, ceea ce înseamnă că greutatea va fi ținută sub control. Interesant este și faptul că datorită polifenolilor din mere, aceste fructe pot avea și efecte anti-obezitate. 

Poate regla diabetul

Atunci când vine vorba despre persoanele care suferă de diabet, se pare că acestea pot consuma și ele mere, dat fiind faptul că rolul flavonoidelor au efect antioxidant, și ajută la protejarea celulelor din pancreas, de deteriorare. Acestea au și un indice glicemic relativ scăzut, dețin cu până la 15% carbohidrați, însă cu acordul medicului specialist, se pot afla și în dieta pe care o urmați. 

Poate promova digestia și sănătatea intestinală

Dat fiind faptul că merele ne pot ajuta să ținem greutatea sub control, automat acestea promovează și digestia, dar și sănătatea intestinală.

 Pe lângă faptul că merele sunt bogate în carbohidrați și fibre, acestea sunt bogate și în polifenoli, iar o parte din acestea ajung direct în colon, unde sunt fermentate de bacteriile intestinale bune. În ceea ce privește fibrele insolubile regăsite în mere, acestea sunt transformate în acizi grași, care promovează creșterea microbilor intestinali. În plus, merele pot reține apa pentru a curăța și rectifica mișcarea intestinală. 

Au proprietăți antiinflamatorii

Pe lângă proprietățile regăsite în mere menționate până în acest moment, nu trebuie să uităm nici faptul că dețin proprietăți antiinflamatorii. Atunci când vine vorba despre inflamația cronică, se pare că aceasta este legată de diabet, boli cardiovasculare, dar și boli ale intestinului iritabil și multe altele. Cu toate acestea, această inflamație poate să fie controlată, introducând mai des merele în dieta pe care o urmați. Când le veți consuma crude și nedecojite, organismul va primi doza de polifenoli de care are nevoie, doză care inhibă producția de compuși proinflamatori. Putem regăsi chiar și în sucul de mere derivați flavonoizi, care pot reduce expresia genelor responsabile de respectiva inflamație.

Poate crește sănătatea ochilor și vederea

Este cunoscut deja faptul că morcovii ne pot ajuta în ceea ce privește sănătatea ochilor, însă cu toate acestea puține sunt persoanele care știu că și merele pot contribui la acest aspect. Datorită faptului că în mere regăsim vitamina A și C, dar și quercetina, se pare că acestea ne pot proteja ochii de degenerarea cauzată de înaintarea în vârstă, dar și de alte astfel de infecții oculare.

Poate fi bun pentru oase și dinți

Pe lângă toate aceste beneficii menționate până în acest moment, trebuie menționat și faptul că un consum regulat de mere este benefic și pentru oase și dinți. Dat fiind faptul că regăsim în aceste fructe o sursă bogată de minerale, dar și bor, potasiu, calciu și zinc, merele devin necesare pentru sănătatea oaselor. În plus, antioxidanții regăsiți în mere pot preveni sau întârzia osteoartrita, osteoporoza, dar și alte astfel de boli osoase. În ceea ce privește sănătatea dinților, sucul de mere cu zahăr este cel care poate contribui deseori la apariția cariilor dentare, însă în momentul în care merele sunt consumate proaspete, există șanse mai mici ca acestea să provoace astfel de probleme dentare.

Poate ajuta la tratarea astmului

Conform unui studiu, se pare că merele pot trata și astmul, dacă sunt consumate în fiecare zi, datorită flavonoidelor, printre care se află și quercetina, hesperetina și naringenina, care pot contribui la reducerea riscului de astm. Pe lângă acest aspect, regăsim și antioxidanți și substanțe fitochimice, care pot ajuta la reducerea inflamației și la umflarea plămânilor, iar în cele din urmă aduce beneficii în special în ceea ce privește persoanele cu astm.

Poate promova creșterea părului

Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că merele pot aduce beneficii și în ceea ce privește creșterea părului nostru, tot datorită polifenolilor, care pot stimula proliferarea foliculilor de păr, iar în același timp și producția de keratină. Este cunoscut deja faptul că oțetul de mere este utilizat din ce în ce mai des atunci când vine vorba despre produsele de îngrijire a părului, dat fiind faptul că acesta poate preveni căderea părului, dar și mătreața.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *