„Bideconomia”. Biden vrea să-și pună viziunea economică în centrul campaniei prezidențiale, alegătorii nu sunt convinși

„Bideconomia”. Biden vrea să-și pună viziunea economică în centrul campaniei prezidențiale, alegătorii nu sunt convinși

Platforma economică ce pune accent pe politicile în favoarea clasei de mijloc va fi o piesă centrală a candidaturii lui Biden la prezidențialele de anul viitor. Cifrele actuale arată bine, crede Casa Albă. americanii loviți de inflație nu o simt însă, observă Associated Press și Axios.

Președintele Joe Biden s-a arătat gata de a revendica întreaga responsabilitate pentru starea economiei americane înaintea scrutinului prezidențial de anul viitor, o reflectare a convingerii Casei Albe că inflația scade, că numărul de locuri de muncă este în creștere și că alegătorii trebuie să știe acest lucru.

Dar sondajele de opinie au arătat în mod constant că economia este un punct slab pentru speranțele de realegere ale lui Biden, scrie Associated Press. Doar 33% dintre alegători aprobă politicile sale economice, potrivit unui sondaj realizat în luna mai de Associated Press-NORC Center for Public Affairs.

În cea mai mare parte a președinției sale, Biden a dat vina pe pandemie și pe războiul din Ucraina pentru prețurile ridicate la benzină și la alimente. Într-un moment în care inflația a atins vara trecută un maxim al ultimilor 40 de ani, pulverizându-i rata de aprobare, el a subliniat că nu a putut controla cei doi factori.

Într-un discurs de miercuri de la Chicago, Biden a semnalat însă un nou efort de a-i convinge pe americanii îngrijorați că economia nu se îndreaptă spre recesiune, ci de fapt prosperă.

Vorbind despre „Bideconomie” (Bidenomics, în limba engleză), președintele a subliniat că nu este un termen inventat de el (ci atribuit jurnaliștilor de la Wall Street Journal), dar că în orice caz, este unul pe care a decis să îl adopte.

„Această viziune”, a spus președintele, „reprezintă o ruptură fundamentală cu teoria economică ce a dăunat clasei de mijloc din America timp de decenii. Se numește economie trickle-down”, a declarat miercuri Biden, cu referire la teorie economică conservatoare care presupune că scutirile fiscale și beneficiile oferite corporațiilor și celor bogați vor oferi în cele din urmă beneficii întregii populații.

Biden a explicat în schimb propriile politici economice, care, a spus el, se vor concentra pe susținerea clasei de mijloc, contracarând în același timp politicile care favorizează corporațiile bogate.

Mesajul nu este unul nou, deși Casa Albă consideră că merită repetat pentru a fi asimilat.

„Este o viziune despre creșterea economiei de la mijloc în sus și de jos în sus – ne auziți spunând asta de nenumărate ori, deoarece credem că economia de tip trickle-down nu funcționează”, a spus și secretara de presă a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. „Avem datele care o dovedesc”, a adăugat ea.

Ce spun cifrele Casei Albe, ce spun americanii

Associated Press notează că, într-adevăr, rata inflației a scăzut în ultimul an, în timp ce piața muncii a rămas solidă, o combinație ce părea improbabilă pentru mulți analiști economici, care se așteptau ca eforturile de a reduce inflația (prin creșterea dobânzii de referință) să provoace concedieri și o recesiune.

Goldman Sachs a plasat șansele unei recesiuni în următoarele 12 luni la 25%, în scădere de la estimarea anterioară de 35%.

Prețurile de consum au crescut cu un ritm anual de 4% în luna mai, în scădere de la 9,1% în iunie anul trecut. Această valoare este însă în continuare mai mare decât ținta de 2% a Rezervei Federale, ceea ce indică faptul că inflația rămâne o problemă.

În același timp, angajatorii au adăugat un număr robust de 339.000 de locuri de muncă luna trecută, într-un semn că economia pare pregătită să continue să crească.

Site-ul Axios scrie și el că în SUA există două realități de netăgăduit – și contradictorii – cu privire la economia americană în 2023, și anume că cifrele arată bine, dar americanii nu simt acest lucru.

Încrederea consumatorilor este în creștere și a înregistrat cel mai înalt nivel de la începutul anului 2022. Și totuși, doar unul din patru americani consideră că situația economică a țării este bună, potrivit unui sondaj de opinie din luna mai al AP-NORC.

Criticile republicanilor

Rivalii republicani ai lui Biden au spus în mod repetat că președintele a distrus economia americană.

Aceștia au evitat să vorbească despre rata sănătoasă a șomajului, de 3,7%, și s-au concentrat în schimb pe prețurile din benzinării, pe cel al alimentelor, pe datoria legată de ajutorul de 1,9 trilioane de dolari acordat de Biden în pandemie și pe politica administrației de a renunța la combustibilii fosili, pentru a combate schimbările climatice.

„Voi opri coșmarul inflației lui Joe Biden, voi salva economia americană”, a declarat fostul președinte Donald Trump, favorit al republicanilor, într-un discurs adresat creștinilor evanghelici la sfârșitul săptămânii trecute.

„Ați crede că, având în vedere aceste probleme economice cu inflația, ne-am putea dori să exploatăm mai multă energie internă”, a declarat și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, într-un discurs din Iowa.

„Dar nu, Biden încearcă în mod deliberat să ne îngenuncheze producția de energie și încearcă să îi forțeze pe americani să se orienteze către vehicule electrice, ceea ce ne va face mai dependenți de China, care furnizează majoritatea materialelor pentru baterii”, a adăugat acesta.

Miza lui Biden

Principala problemă a lui Biden în tentativa sa de a-și promova politicile economice va fi încrederea scăzută a alegătorilor, inclusiv a celor democrați.

În martie 2021, imediat după ce pachetul său de ajutor financiar pentru populație și economie în pandemie a devenit lege, 60% dintre adulții americani aprobau modul în care președintele gestiona economia, potrivit unui sondaj AP-NORC Center for Public Affairs. De atunci, această cifră s-a înjumătățit practic.

Există unele semne că opinia oamenilor despre economie se îmbunătățește. Un sondaj realizat de Universitatea din Michigan cu privire la sentimentul consumatorilor a arătat că democrații, republicanii și alegătorii neafiliați au, în general, o părere mai bună despre starea actuală a economiei decât în urmă cu un an.

Dar încrederea în rândul democraților este în continuare mai slabă decât a fost în timpul primului an al lui Biden, scrie Associated Press.

Administrația a publicat de asemenea un memorandum înaintea discursului de miercuri al lui Biden, în care a subliniat că ideile sale politice sunt susținute în general în sondaje, lăsând să se înțeleagă că aceste propuneri au în general rezultate mai bune decât cele ale președintelui însuși.

Președintele mizează pe faptul că investițiile guvernamentale bine direcționate pot propulsa economia înainte și pot ajuta angajații.

În primii doi ani, când democrații controlau Camera Reprezentanților, Biden a promovat un proiect de lege bipartizan ce prevede reconstrucția infrastructurii, finanțare pentru fabricile de cipuri pentru calculatoare și scutiri de taxe pentru a încuraja utilizarea energiei regenerabile.

Toate efectele acestor măsuri ar putea fi vizibile însă abia peste câțiva ani. Oficialii administrației au recunoscut, în privat, că există un decalaj între economia pe care o promite președintele și ceea ce vor vedea probabil alegătorii până la alegerile din 2024.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *