Biden îl presează pe Netanyahu să respecte dreptul umanitar internațional, în incursiunea din Gaza, și insistă pentru creșterea fluxului de ajutoare

Biden îl presează pe Netanyahu să respecte dreptul umanitar internațional, în incursiunea din Gaza, și insistă pentru creșterea fluxului de ajutoare

Joe Biden a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu duminică dimineață, cei doi lideri discutând despre situația din Fâșia Gaza, a anunțat Casa Albă, potrivit The Guardian, Sky News și The Times of Israel. Președintele american i-a spus lui Netanyahu că fluxul de ajutor umanitar în Gaza trebuie “să crească imediat și semnificativ”.

“Președintele a reiterat că Israelul are tot dreptul și responsabilitatea de a-și apăra cetățenii de terorism și a subliniat necesitatea de a face acest lucru într-un mod compatibil cu dreptul umanitar internațional care acordă prioritate protejării civililor”, a precizat Casa Albă, într-un comunicat de presă.

Cei doi lideri au mai discutat despre continuarea eforturilor de a-i localiza și de a asigura eliberarea celor peste 200 de ostatici răpiți de Hamas în timpul asaltului lor asupra sudului Israelului, pe 7 octombrie, și duși în Gaza. Ostaticii sunt în principal civili israelieni.

De asemenea, președintele american “a subliniat necesitatea de a crește imediat și în mod semnificativ fluxul de asistență umanitară astfel încât acesta să răspundă nevoilor civililor din Gaza”, a precizat Casa Albă.

De asemenea, Biden și Netanyahu au convenit au convenit “să rămână în consultare regulată atât direct, cât și prin intermediul echipelor lor de securitate națională”, conform comunicatului.

Liderul american a avut în cursul zilei de duminică, 29 octombrie, o discuție telefonică și cu președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi.

Potrivit Casei Albe, Biden “și-a exprimat aprecierea pentru rolul de lider al Egiptului în eforturile de a facilita furnizarea de asistență umanitară către populația civilă din Gaza”.

În weekend, Israelul a redeschis cea de-a doua dintre cele trei conducte care furnizează apă în Fâșia Gaza, însă 90% din debitul de apă din enclavă este asigurat din surse proprii și trece prin stații de desalinizare și de tratare a apei, care au funcționat doar la o capacitate limitată din cauza lipsei de combustibil. Israelul susține că Hamas deturnează combustibilul, nepermițându-le civililor să îl folosească, și că a refuzat să permită aprovizionarea suplimentară după izbucnirea războiului, ceea ce ar putea forța spitalele să funcționeze la limită.

Națiunile Unite au avertizat anterior că “ordinea civilă” începe să se prăbușească în Gaza, după ce mii de persoane au jefuit depozitele de alimente din enclava palestiniană devastată de război, în timp ce marile organizații din domeniul ajutorului umanitar spun să situația umanitară de acolo se degradează de la oră la oră.

Foto: Profimedia Images

Urmărește LIVETEXT desfășurarea războiului dintre Hamas și Israel

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *