Boli care pot duce la pierderea vederii. Cum își dai seama înainte de a fi prea târziu?

Boli care pot duce la pierderea vederii. Cum își dai seama înainte de a fi prea târziu?

Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume au afecțiuni de vedere care ar fi putut fi prevenite prin diagnosticare timpurie sau care nu au fost încă diagnosticate ori tratate.

 

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Prevenirea Orbirii, numărul persoanelor cu risc de pierdere a vederii este în creștere cu 55%, ceea ce se traduce în aproximativ 600 de milioane de noi persoane cu risc de pierdere a vederii în următorii 30 de ani.

 

PERSOANELE TRECUTE DE 50 DE ANI, PRIMELE ÎN CATEGORIA DE RISC. BOALA PERFIDĂ CARE ATACĂ VEDEREA

 

Printre afecțiunile cu impact major asupra vederii ce pot fi ținute sub control prin vizite regulate la oftalmolog, se numără degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară.

 

Este vorba despre principala cauză de pierdere a vederii centrale la persoanele de peste 55 de ani. Cel mai perfid aspect al afecțiunii este faptul că avansează atât de lent încât persoana în cauză nu își dă seama că își pierde vederea. Boala începe de obicei la un ochi. Cel de-al doilea este, de asemenea, foarte probabil să fie afectat mai târziu.

 

Degenerescenţa maculară legată de vârstă are două forme. Cea uscată este cea mai frecventă variantă a bolii şi afectează 90% dintre pacienți. Are o progresie lentă, în măsura în care pierderea vederii rămâne limitată.

 

Forma umedă este mai puțin răspândită (afectează 10% dintre pacienți), dar este foarte severă. În 80% dintre cazuri, vederea centrală se deteriorează rapid.

Edemul macular diabetic este o altă afecţiune care ar putea fi ţinută sub control. Este cea mai frecventă complicație oculară cauzată de diabetul zaharat și poate duce la pierderea vederii centrale. Edemul macular diabetic este principala cauză de orbire la nivel global pentru populația activă, cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani. 

 

Care sunt semnele de alertă

Următoarele simptome ar putea indica o posibilă afecțiune oculară:

– vedere centrală încețoșată sau pierderea vederii centrale la unul sau la ambii ochi,

– vedere distorsionată, cu liniile drepte care par curbate sau ondulate,

– apariția unor pete negre în câmpul vizual și dificultate în a distinge culorile.

 

Toate acestea sunt semnale de alarmă pe care trebuie să le luăm în seamă, deoarece diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat pot preveni avansarea bolilor de ochi și pot contribui la menținerea unei vederi sănătoase, potrivit gds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *