Bruxelles-ul îi face o ofertă de ultim moment lui Viktor Orban, pentru a debloca ajutorul financiar al UE pentru Ucraina

Bruxelles-ul îi face o ofertă de ultim moment lui Viktor Orban, pentru a debloca ajutorul financiar al UE pentru Ucraina

Oficialii europeni fac tot posibilul pentru a asigura o decizie pozitivă pentru Kiev la summitul european de joi, 1 februarie, scrie Financial Times.

Bruxelles-ul s-a oferit să revizuiască anual pachetul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în încercarea de a-l convinge pe premierul ungar Viktor Orban să renunțe la veto-ul său, înainte de summitul liderilor UE care va avea loc joi.

Budapesta a blocat până acum un acord privind ajutorul destinat Kievului, care ar urma să se întindă pe patru ani.

Potrivit informațiilor Financial Times, care citează o ciornă a declarației finale a summitului de joi, liderii UE s-au oferit să organizeze o dezbatere în fiecare an pe tema acestei asistențe financiare.

Aceste revizuiri anuale nu ar necesita totuși o nouă decizie unanimă a liderilor pentru deblocarea banilor, scrie cotidianul financiar.

Condiția l-ar putea mulțumi pe liderul maghiar. Într-un interviu acordat revistei Le Point, dat publicității marți, el a declarat că este gata de un compromis, dar că își dorește ca decizia finanțării Kievului să fie revizuită anual.

Alte state membre s-au opus până acum unei astfel de variante, temându-se că aceste revizuiri i-ar putea oferi lui Orban noi oportunități de veto, care ar pune probleme UE și Ucrainei.

Nu este clar deocamdată nici dacă oferta UE va fi suficientă pentru a-l convinge pe Orbán. „Până în prezent, nu avem acest acord”, a declarat un diplomat UE.

În ultimele săptămâni, presa a scris că oficialii UE iau în calcul diferite scenarii, pentru a-l forța sau pentru a-l pedepsi pe liderul mgahiar, considerat unul dintre cei mai vizibili aliați ai Rusiei în cadrul UE.

Una dintre variantele discutate a fost folosirea așa-numitei „opțiuni nucleare”, care presupune invocarea unui articol din Tratat, ce ar suspenda dreptul de vot al Budapestei în Consiliul UE.

Scenariul este însă unul mai mult decât incert, deoarece punerea lui în aplicare este greoaie și ar avea nevoie de un vot în unanimitate al celorlalte state membre.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *