Când le este permis șoferilor să conducă pe linia de tramvai, conform legislației în vigoare

Când le este permis șoferilor să conducă pe linia de tramvai, conform legislației în vigoare

În anumite cazuri, șoferii au dreptul de a conduce pe linia de tramvai. Totuși, este important să menționăm că această permisiune este însoțită de reglementări stricte și că încălcarea lor poate atrage sancțiuni financiare semnificative pentru conducătorii auto. 

Există numeroase zone în marile orașe unde tronsoanele dedicate circulației tramvaielor nu sunt clar delimitate. Pe multe rute din Capitală au fost instalate garduri pentru a împiedica accesul șoferilor pe aceste linii. Cu toate acestea, mai există încă zone în care conducătorii auto pot circula nestingheriți pe linia de tramvai. Un alt exemplu este Ploiești, unde pe bulevardul principal, șoferii pot accesa zonă destinată exclusiv tramvaielor fără restricții.

Klaus Iohannis, întâlnire importantă cu Donald Tusk – Ce au discutat cei doi

Situațiile în care șoferii au dreptul de a conduce pe linia de tramvai 

În general, este interzisă circulația vehiculelor pe linia de tramvai. Dar, există situații în care șoferii pot merge și pe spațiul destinat transportului public.

„Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care este linia tramvaiului lângă axul drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia”, se arată în Articolul 103 din Codul Rutier.

Ceea ce înseamnă că, în condițiile în care nu există un indicator care să interzică accesul, șoferii pot circula pe șinele de tramvai, scrie ProMotor. Dar au obligația de a-i permite trecerea, atunci când acesta vine din spate.

Un deputat turc care a făcut stop cardiac în timp de invoca “furia lui Allah” a murit

Ce sancțiuni riscă șoferii care încalcă această lege

Mulți șoferi folosesc linia de tramvai pentru a depăși coloana de mașini care staționează la semafor. Iar în unele situații depășesc cu bună știință linia continuă care delimitează zona șinelor de tramvai de benzile destinate vehiculelor.

Depășirea coloanei la semafor se sancționează cu 4 sau 5 puncte de amendă și reținerea permisului pentru 30 de zile. Ceea ce înseamnă o amendă contravențională cuprinsă între 580 și 725 de lei.

Iar pentru nerespectarea marcajului linie continuă, potrivit Codului Rutier 2023, sancțiunea este între 870 lei și 1.160 lei. În plus, permisul va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

Magistrații au câștigat lupta cu Guvernul. Drepturile salariale restante, plătite până la sfârșitul anului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *