Capitala Lituaniei apărată cu armament avansat în timpul summitului NATO care va avea loc la 151 km de frontiera rusă

Capitala Lituaniei apărată cu armament avansat în timpul summitului NATO care va avea loc la 151 km de frontiera rusă

Statele NATO au trimis Lituaniei soldați și sisteme avansate de apărare aeriană pentru potejarea liderilor din 40 de țări care se vor reuni în capitala Vilnius pe 11 și 12 iulie pentru summitul alianței, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Summitul va avea loc la 151 de kilometri de granița cu Rusia și la 32 de kilometri de frontiera cu Belarus, țară care găzduiește arme nucleare tactice ale Moscovei.

În total, 1.000 de soldați din 16 state NATO au fost trimiși la Vilnius pentru a asigura securitatea evenimentului.

De asemenea, multe dintre statele membre au contribuit cu avioane militare sau sisteme de apărare pe care Lituania nu le deține.

Lansatoare de rachete Patriot pe aeroportul din Vilnius

Germania a trimis 12 vehicule lansatoare de rachete Patriot, care pot intercepta rachetele balistice şi de croazieră sau avioanele de război, și forţe pentru operaţiuni speciale dotate cu elicoptere, ultimele fiind oferite și de Polonia.

Opt lansatoare de rachete Patriot au fost deja instalate pe aeroportul din Vilnius și erau operaționale încă de vineri dimineață. Unele au fost îndreptate spre exclava rusă Kaliningrad din vecinătate, iar altele, în direcția Belarusului.

Sistemul de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune Patriot desfășurat de Germania pe aeroportul din Vilnius pentru summitului NATO. Foto: Profimedia
Germania a trimis la Vilnius 12 vehicule lansatoare de rachete Patriot. Foto: Profimedia
Mașini blindate pentru președintele american Joe Biden au fost livrate de către Forțele Aeriene Americane în Lituania pentru summitul NATO. Foto: Profimedia
Una dintre limuzinele trimise de SUA pentru transportul președintelui Joe Biden la summitul NATO de la Vilnius. Foto: Profimedia

„Ştii unde te afli din punct de vedere geografic şi ştii destul de bine de unde vine ameninţarea. Lituania ne-a cerut să protejăm summitul şi, de asemenea, NATO a cerut ajutorul Germaniei. Acesta este răspunsul nostru”, a spus locotenent-colonelul Steffen Lieb, comandantul detaşamentului Patriot.

„Ar fi mai mult decât iresponsabil ca cerul nostru să rămână neprotejat”

În același timp, un sistem de apărare antiaeriană NASAMS a fost furnizat de Spania. Franţa contribuie, printre altele, cu obuziere autopropulsate Caesar, Marea Britanie aduce capacităţi antidronă, iar Finlanda și Danemarca oferă avioane militare.

De asemenea, aliații au oferit echipamentele necesare în cazul unui eventual atac chimic, biologic, radiologic şi nuclear.

„Ar fi mai mult decât iresponsabil ca cerul nostru să rămână neprotejat în timp ce Biden şi liderii a 40 de ţări sosesc aici”, a spus preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, care vrea ca NATO să aprobe o apărare aeriană permanentă în statele baltice.

„Ne gândim la ce se va întâmpla după încheierea summitului şi vom lucra cu aliaţii pentru a crea o forţă rotativă pentru o protecţie aeriană permanentă”, a spus liderul de la Vilnius.

Letonia și Polonia au trimis în Lituania polițiști care vor patrula pe străzile din Vilnius și vor asigura protecția granițelor cu Belarus și Rusia, unde efectivele au fost triplate în această vară.

Există, în acest context, și temeri legate de posibile valuri de migranți la frontieră, situație cu care Lituania s-a confruntat și în 2021, când mii de migranți au trecut granița din Belarus, incidente despre care oficialii de la Vilnius și Bruxelles au spus că au fost orchestrate de Minsk.

Totodată, în contextul summitului, Lituania a reintrodus controalele la granițele cu Letonia și Polonia.

„Ne pregătim pentru diverse provocări. (…) Situaţia este cu adevărat foarte tensionată, din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Aşa că (protecţia frontierelor) era deja la un nivel foarte, foarte ridicat (înainte de summit)”, a precizat şeful poliţiei de frontieră Rustamas Liubajevas.

Cum în zilele summitului o mare parte din centrul Vilnius va fi închis, primarul orașului i-a sfătuit pe cetățeni să plece în vacanță afara capitalei dacă vor să evite neplăcerile.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *