Care e diferența între tentativa de lovitură de stat din 1991 și rebeliunea Wagner? Analist de politică externă: „Prigojin e în beția puterii”

Rebeliunea grupării paramilitare Wagner și a lui Evgheni Prigojin, cunoscut până recent sub titulatura de „bucătarul lui Putin”, arată că lucrurile au scăpat de sub control, iar Kremlinul a gestionat prost situația, subliniază analistul de politică externă Ștefan Popescu.

„Puciul din august” sau tentativa de lovitură de stat din august 1991 a fost o încercare a liderilor armatei și a șefilor serviciilor secrete să salveze URSS. Aceștia încercau să se opună reformelor lui Mihail Gorbaciov.

Printre cei care au participat la evenimentele din urmă cu peste 20 de ani a fost și Serghei Surovikin, actualul adjunct al operațiunii din Ucraina, cunoscut și drept „măcelarul din Siria”.  Tânăr căpitan în vârstă de 24 de ani în 1991, Surovikin a fost de partea puciștilor, dezvăluie analistul de politică externă Ștefan Popescu.

Generalul Sergei Surovikin. Foto: Profimedia

„Atunci erau generali din armata rusă, oameni din sistemul rus. Ei se aflau la Moscova. Prigojin nu se află în această situație. De la Rostov pe Don până la Moscova este o cale lungă. Mult prea lungă pentru a considera că Prigojin are șanse de izbândă. Am văzut apelul adresat cetățenilor ruși de a i se alătura, arată și limitele pe care le are acest personaj”, este comparația făcută de expertul în politică externă.

De la Rostov pe Don până la Moscova sunt pe cale terestră peste 1.000 km. Prigojin este cunoscut drept un exponent al grupării din Sankt Petersburg, care a criticat vehement în ultima perioadă acțiunile ministrului apărării și ale șefului de stat major.

Reacția președintelui Vladimir Puțin a fost categorică: „Aceasta este trădare față de cei care luptă pe front. Este un cuțit în spate pentru trupele noastre și pentru cetățenii ruși”. Liderul de la Kremlin a promis că „trădătorii vor fi pedepsiți”.

„O lovitură pentru Kremlin”

Ștefan Popescu face o paralelă între relația lui Prigojin cu Putin cu ce se întâmplă în unele state din Africa, unde conducătorii politici sunt contestați de liderii militari.

„Este un moment din care Rusia iese foarte prost, pentru statutul Rusiei de mare putere. Cazul grupării paramilitare Wagner este scăpat de sub control, prost gestionat de Rusia și care arată limitele descentralizării parțiale a războiului. Ceea ce se se întâmplă cu gestionarea cazului Wagner reprezintă o lovitură pentru Kremlin, atât în interior, cât și în exterior”, explică Ștefan Popescu pentru Libertatea.

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin. Foto: Profimedia

„Este greu de crezut că alături de 25.000 de combatanți poți să răstorni un regim”

Analistul spune că era de așteptat o asemenea evoluție din partea lui Prigojin, un fost bucătar, un fost condamnat, devenit om de afaceri și liderul unei grupări paramilitare, care a acționat în multe zone gri de pe glob.

„Putem vorbi de o beție a puterii, o pierdere a controlului rațiunii, pentru că numai astfel poate fi explicată demararea unei operațiuni având forțe atât de limitate. Miliția Wagner are 25.000 de combatanți, este greu de crezut că alături de 25.000 de combatanți poți să răstorni un regim și poți să pui presiune pe Kremlin să schimbe ministrul apărării și șeful Statului Major al Armatei în vreme în război”, este comentariul făcut de Popescu.

Analistul de politică externă Ștefan Popescu. Foto: Facebook

„Putin l-a executat politic public pe Prigojin. Este total scos din joc”

Expertul consideră că Evgheni Prigojin își joacă în aceste zile ultima carte, chiar dacă „nu are mari sorți de izbândă”.

„După discursul lui Putin, Prigojin este scos total din joc. Executat, din punct vedere politic, public. Poate o să fie arestat. Trebuie să vedem cui rămâne afacerea, dacă e preluată de altcineva. Au poziții în Africa și Puțin va căuta o formă de integrare a acestei miliții în cadrul structurilor sale de securitate”, adaugă analistul de politică externă.

Ștefan Popescu avertizează că România trebuie să privească cu mare îngrijorare evenimentele din Rusia pentru „că vedem că lucrurile pot scăpa ușor de sub control în această țară care posedă și cel mai mare arsenal nuclear”.

Cu toate acestea, din toată argumentația oferită, el crede că rebeliunea lui Prigojin va eșua din cauza poziționării rapide a lui Vladimir Putin.

Foto: Profimedia

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *