Care este diferența dintre un laptop și un notebook

Care este diferența dintre un laptop și un notebook

Progresul tehnologic continuu face ca milioane și milioane de consumatori din toată lumea să aibă la dispoziție mii de produse noi și moderne, așa cum este cazul laptopurilor și notebook-urilor. Cu câteva decenii în urmă, acestea erau doar niște cuvinte care în imaginația omului defineau aparate electronice ale viitorului, capabile să conecteze oamenii din lumea întreagă și să ne ușureze munca, indiferent de domeniul în care ne desfășurăm activitatea.

În prezent, laptopul și notebook-ul sunt două tipuri de dispozitive portabile, care alături de smartphone-uri, tablete și alte device-uri de același gen au devenit instrumente de lucru indispensabile pentru cei mai mulți dintre noi în activitățile pe care le desfășurăm zi de zi atât în interes personal, cât și la serviciu.

Având în vedere că evoluția tehnologiei noastre de zi cu zi are loc mai rapid decât oricând, poate părea dificil de ținut pasul cu terminologia. Deși, la prima vedere, sunt asemănătoare, cele două dispozitive electronice sunt destul de diferite, motiv pentru care ne-am gândit ca în acest articol să-ți spunem ce anume le diferențiază astfel încât să te poți hotărî care dintre ele se mulează mai bine pe nevoile și preferințele tale.

De câte tipuri sunt calculatoarele portabile

În ziua de azi, computerele portabile sunt împărțite în mai multe categorii. În primul rând este categoria laptopurilor ultra ușoare, care mai sunt cunoscute și sub denumirea de ultrabook-uri. Acestea oferă specificații de calitate foarte ridicată, sunt foarte ușoare și, de cele mai multe ori, din cauza dimensiunilor foarte reduse, acestea nu pot include și un CD/DVD player. O altă trăsătură importantă a acestui tip de computere îl reprezintă prețul, acestea fiind ceva mai scumpe comparativ cu un laptop clasic.

Mergând mai departe avem categoria laptopurilor de clasă mijlocie. Vorbim aici despre laptopurile standard, pe care le cunoaște toată lumea, care sunt dotate cu ecrane cu diagonala cuprinsă între 15 și 17 inch, au o greutate de cel mult 3 kilograme, în timp ce specificațiile sunt foarte bune. În general, aceste laptopuri sunt cele mai folosite, deci sunt și destul de accesibile.

În sfârșit, există și o a treia categorie, și anume ce a netbook-urilor. Este vorba despre o categorie de dată mai recentă, care sunt și cele mai ieftine dintre toate tipurile de calculatoare portabile. Netbook-urile sunt cele mai mici laptopuri, ceea ce le face foarte ușor de transportat și de manevrat și sunt construite cu scopul dedicat de a naviga pe internet. Aceste mini-laptopuri sunt disponibile de obicei cu ecrane cu diagonala de cel mult 10 inch și nu au nevoie de drivere pentru a funcționa. De asemenea, nu dispun nici de foarte multe soluții software și nici nu sunt dotate cu CD-rom sau DVD-rom.

Trebuie să știi că există și versiuni de mijloc și cu toate poți să faci majoritatea activităților pe care le ai de făcut la birou sau acasă. În clipa în care dorești sp achiziționezi un astfel de dispozitiv se recomandă să îl cumperi pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor și gusturilor tale, ținând cont în același timp și de toate detaliile și de toate criteriile pe care acesta le oferă.

Ce este un laptop

Laptopul este un computer modern și reprezintă o alternativă la computerul clasic (desktop). Acesta integrează într-o singură unitate un ecran, o tastatură, un touchpad (ori trackball, în funcție de model), precum și componentele de bază ale unui calculator, așa cum este procesorul, memoria, hard disk-ul și bateria.

Inventat în 1981 de Adam Osborne, primul laptop era departe de ceea ce știm cu toții că este astăzi un laptop. Anul 2005 a fost primul în care vânzările de laptopuri le-au depășit pe cele de desktop-uri, un moment care avea să schimbe definitiv lumea calculatoarelor.

Laptopurile sunt proiectate astfel încât să ofere mobilitate și portabilitate, ceea ce le dă posibilitatea utilizatorilor să-și desfășoare activitățile la birou, acasă sau într-o cafenea ori chiar și atunci când se află în mișcare într-o mașină, în tren ori într-un avion. În același timp, aflăm de pe site-ul GeeksforGeeks.org că aceste calculatoare au aceeași putere precum clasicele desktop-uri și pot fi folosite în funcție de utilizator. Laptopurile cântăresc de obicei între 1,8 și 5 kg, în timp ce lungimea, lățimea și grosimea ecranului variază în funcție de model.

Spre deosebire de notebook-uri, laptopurile au unități DVD și alte opțiuni periferice. De asemenea, acestea sunt de obicei mai mari decât notebook-urile și au o construcție mai solidă și mai durabilă. Toate aceasta le conferă laptopurilor o rezistență sporită la șocuri și la căderile accidentale, ceea ce le face ideale pentru a fi utilizate în medii mai dure sau în călătorii.

Evoluția tehnologiei de-a lungul timpului a făcut ca laptopurile să se transforme treptat în notebook-uri, având dimensiuni din ce în ce mai reduse și devenind tot mai subțiri și mai ușoare.

Ce este un notebook

De partea cealaltă, un notebook este tot un computer portabil modern, dar care oferă o capacitate de stocare mai mare. În esență, termenul de „notebook” este cel mai adesea utilizat pentru a descrie acel calculator portabil, care este mai subțire, mai ușor și mai compact comparativ cu un laptop tradițional. În acest fel, notebook-urile sunt mult mai ușor de transportat și de manevrat, fiind ideale pentru a putea fi utilizate atunci când nu te afli la un birou sau în spații restrânse.

Totodată, notebook-urile sunt prevăzute de obicei cu mai puține funcționalități hardware decât un laptop obișnuit. De aceea, acest tip de computer nu poate fi considerat o alternativă la computerele de tip desktop. Mergând mai departe, puterea de procesare a notebook-urilor este mai mică decât cea a laptopurilor și nu sunt disponibile opțiuni pentru unități DVD și periferice.

Nu în ultimul rând, notebook-urile sunt, în general, mai mici decât laptopurile și sunt mai subțiri și mai delicate decât acestea, ceea ce înseamnă că au o rezistență mai mică la șocuri de tot felul. Trebuie spus că acest dispozitiv prezintă un dezavantaj, care constă în faptul că nu toți utilizatorii se pot adapta la funcțiile pe care acesta le poate îndeplini.

Ce diferențe există între un laptop și un notebook

Așa cum spuneam, atât laptopul, cât și notebook-ul definesc un computer portabil, care dispune de un monitor, o tastatură și de o configurație care permite folosirea lor în cât mai multe activități. Tehnologia integrată este cea care diferențiază în primul rând cele două tipuri de computere portabile. Totuși, între cele două dispozitive există mai multe diferențe, după cum urmează:

LaptopNotebookUn laptop are ventilatoare, dar și alte sisteme pentru răcire. Un notebook nu are un sistem de răcire eficient deoarece puterea de procesare este mai mică decât cea a unui laptop.Un laptop este de obicei mai mare și mai grele decât notebook-urile.Un notebook este de regulă mai mic și mai ușor comparativ cu un laptop.Un laptop are o putere de procesare mai mare.Un notebook are o putere de procesare mai mică decât un laptop.Un laptop are o unitate optică sau chiar o opțiune de unitate DVD.Un notebook nu are unitate optică și nici o opțiune de unitate DVD.Un laptop oferă o opțiune periferică.Un notebook nu oferă nici o opțiune periferică.Hardware-ul unui laptop este mai puternic decât cel al unui notebook.În cazul unui notebook, hardware-ul este simplu în comparație cu cel al unui laptop.Laptopurile sunt în general mai scumpe decât notebook-urile.Un notebook este mai puțin costisitor comparativ cu un laptop.Utilizare: Mobilitate Sarcină grea Este o simplă replicare a unui PC (calculator personal) într-un singur pachet cu durabilitate suplimentară.Utilizare: Mobilitate, documentare, prezentari scurte acces la internet navigare pe internet Potrivit persoanelor care doresc să folosească internetul și rețelele sociale și să îndeplinească sarcini rapide în timpul călătoriilor.Producători de laptopuri HP Dell Apple Acer Lenovo Sony Asus Toshiba Microsoft Samsung MSIProducători de notebook-uri includ: HP Apple Sony Dell Samsung Toshiba 

De ce trebuie să ții cont când cumperi un laptop/notebook

În cele ce urmează îți prezentăm principalele specificații pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când cumperi un laptop sau un notebook. Iată care sunt acestea:

Diagonală ecran: de la 11 până la peste 17 inch;
Rezoluție ecran: 1366×768 pixeli (cea mai comună), 1600×900 pixeli sau 1920×1080 pixeli (rezoluție full HD);
Tip ecran: IPS, LCD, LED, OLED, PixelSense, Retina, SVA, TFT, WLED;
Placă video: dedicată sau integrată;
Chipset video: nVidia sau AMD;
Memorie de RAM: de la 4 Gb la peste 32 Gb;
Tip de memorie RAM: DDR3, DDR4 sau DDR4X;
Tip procesor: Intel (de la i3 la i9), AMD Ryzen (de la 5 la 9 sau Pro), Apple M1;
Viteza procesorului: între 1,3 și 3,6 GHz
Sistem de operare: Linux, Windows sau MacOS;
Spațiu de stocare: HDD, HDD + SSD, SSD;
Greutate: între 1 și 3 kg;
Scop: office/multimedia, business, portabilitate, gaming.

Citește și:  10 greșeli pe care le faci și îți pot distruge laptopul sau calculatorul

Foto:123rf.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *