Care este minciuna pe care o spun marii poluatori, potrivit unei activiste de mediu din Marea Britanie. „Se va schimba masiv accesul la resurse”

Care este minciuna pe care o spun marii poluatori, potrivit unei activiste de mediu din Marea Britanie. „Se va schimba masiv accesul la resurse”

Schimbările climatice sunt vizibile prin temperaturile extreme sau fluctuațiile mari de temperatură ori alte fenomene extreme precum inundațiile și tornadele. Georgia Elliott-Smith, activistă de mediu din Marea Britanie, a explicat pentru Școala 9 de ce bătălia pentru a avea un mediu înconjurător curat se dă în sfera politică, nu în inițiativele izolate ale unor cetățeni responsabili care colectează selectiv gunoiul. 

„Există o distragere masivă a atenției aici, prin care marii poluatori și factorii de decizie politică arată cu degetul spre indivizi pentru a spune: «E problema voastră, voi sunteți cei care cumpărați materiale plastice de unică folosință, voi sunteți cei care vreți să conduceți mașinile voastre, voi sunteți cei care zburați cu avionul pentru a pleca în vacanță. Dacă nu ați zbura cu avionul, atunci nu ar mai exista schimbări climatice». Aceasta este o minciună. Este o minciună absolută. Și este o distragere a atenției de la adevăr”, crede Georgia Elliott-Smith. Ingineră specializată pe mediu și activistă, director general la Element4, companie de consultanță în sustenabilitate din Marea Britanie, aceasta caută soluții prietenoase cu mediul și oferă strategii și pentru țările care iau parte la lupta împotriva poluării. 

„Accesul la apă curată, la servicii de sănătate va deveni mult mai dificil”

Georgia va fi prezentă în toamnă la București, ca speaker la Climate Change Summit. Evenimentul are loc în 19 și 20 octombrie. 

Activista explică faptul că „trebuie să ne schimbăm politicile guvernamentale, să schimbăm tipurile de combustibili pe care îi folosim pentru a ne alimenta economia și să schimbăm poluarea pe care o producem, dacă nu vrem să avem efecte cu adevărat catastrofale asupra climei”.

„Vor fi părți mari ale planetei care nu vor mai putea fi locuibile. Unele zone, unele orașe vor deveni foarte predispuse la inundații. Se va schimba masiv accesul la resurse, iar accesul la apă curată, la servicii de sănătate va deveni mult mai dificil”, spune Georgia despre efectele pe care încălzirea globală le va avea asupra planetei.

Georgia Elliott-Smith, ingineră specializată pe mediu și activistă

„Schimbările se produc deja, cu câțiva ani mai devreme decât erau preconizate”

Georgia mai spune că încălzirea oceanelor era preconizată pentru 2030, însă aceasta se întâmplă deja: „Odată cu încălzirea oceanelor, acestea eliberează o cantitate mai mare de metan și își reduc capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon. Acesta este un sistem natural care a menținut planeta noastră la un nivel stabil de CO2 și de temperaturi. Acest lucru a permis existența luminii. A permis luminii să prospere și a creat o lume în care putem supraviețui. Odată ce începi să te joci cu acest sistem, nu știi unde se va termina”.  

„Metanul eliberat de topirea permafrostului și de încălzirea oceanelor creează niveluri și mai mari de schimbări climatice. Și astfel, devine un fel de teritoriu necunoscut. Nu știm ce se va întâmpla, dar știm că se va înrăutăți. Permafrostul arctic se topește deja, cu ani înainte de momentul în care ar fi trebuit să se topească, adică 2030. Așadar, nu se pune problema dacă se vor produce sau nu schimbări climatice. Se întâmplă deja. Întrebarea este cât de mult suntem dispuși să pierdem? Deja pierdem specii. Pierdem deja ceea ce a fost un strat permanent de gheață. Se pierde chiar acum. Cât de mult mai suntem dispuși să pierdem înainte de a acționa?”, adaugă Eliott-Smith.

Politicienii, responsabili pentru schimbarea climatică 

Activista este hotărâtă să intre în politică, dat fiind faptul că a observat că de acolo se pot face cele mai multe lucruri. Ea spune că cei mai mari poluatori sunt marile companii, însă tot acestea au puterea de a face tranziția spre tehnologii care nu poluează la fel de mult. Ele trebuie încurajate și prin legislație. 

„Trebuie să ne asigurăm că avem guverne puternice, care investesc în schimbare, investesc în tehnologie. Aceasta înseamnă că ne putem trăi viața și ne putem desfășura afacerile fără a distruge mediul”, spune Georgia Eliott-Smith. 

În ceea ce îi privește pe oameni în nume personal, activista crede că ei trebuie să fie conștienți de schimbările climatice și să meargă la vot, unde să aleagă oameni care au soluții pentru un mediu mai curat: „Dacă vom continua să votăm la putere oameni care neagă că există o problemă, care primesc bani de la marii poluatori, nu vom vedea niciodată genul de schimbare la scară largă de care avem nevoie pentru a rezolva problema”.

Întregul interviu poate fi citit aici. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *