Care este motivul pentru care se văruiesc pomii în fiecare primăvară. Explicația pomicultorilor români

Care este motivul pentru care se văruiesc pomii în fiecare primăvară. Explicația pomicultorilor români

Care este motivul pentru care se văruiesc pomii în fiecare primăvară. Explicația pomicultorilor români. Fenomenul este întâlnit în multe dintre curțile oamenilor, care recurg la acest lucru din mai multe puncte de vedere.

De ce se dau pomii cu var în fiecare primăvară. Dezvăluirea făcută de agricultorii din țara noastră legat de acest obicei

De ce se dau pomii cu var în fiecare primăvară. Dezvăluirea făcută de agricultorii din țara noastră legat de acest obicei. În primul rând, specialiștii spun că este vorba de un lucru pur estetic, dovadă că arată mult mai bine copacii.

Varul alb dă o ”pată” tuturor arborilor din curte. În al doilea rând, oamenii trebuie să știe că văruirea nu este nocivă pentru trunchiul pomilor. În al treilea rând, specialiștii spun că tratamentul este unul dezinfectant.

Văruirea este indicată pentru a păstra la distanță mai mulți paraziți care pot provoca probleme scoarței. În plus, prin acest proces se distrug ouăle de insecte și ale paraziților care se găsesc în crăpăturile din scoarță.

Mai mult decât atât, prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. Varul de pe copaci constituie un strat protector în fața razelor solare nocive dacă se aplică la început de primăvară.

Văruirea se face după încheierea lucrărilor de tăiere și stropire, înainte ca pomii să înflorească și dăunătorii să intre în acțiune. Pe de altă parte, dacă procedeul se face în fiecare toamnă înseamnă că are rolul de a combate crăparea în nopțile reci și geroase de iarnă.

Cum se face, de fapt, văruirea copacilor

Văruirea trunchiului copacilor nu este un proces foarte complicat. Oamenii trebuie să curețe prima oară scoarța cu o perie care nu trebuie să fie foarte aspră. Aceasta îndepărtează foarte ușor mare parte din ouăle insectelor și curăță crăpăturile.

„În ceea ce priveşte văruirea pomilor, aceasta se face cu o zeamă sulfocalcică sau polisulfură de calciu, obţinută pe bază de sulf şi var de 28º Be, în concentraţie de 10% din cantitatea de apă adăugată.

După două săptămâni se stropesc cu o soluţie pe bază de cupru în concentraţie de 3% apă, numită şi zeamă bordeleză, împotriva moniliozei, ciuruirea frunzelor sau deformarea acestora”, a spus horticultorul Călin Ţiplea pentru revista Taifasuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *