Care este țara cu cea mai mare populație din lume în 2023

Care este țara cu cea mai mare populație din lume în 2023

Recensământul, adică acel exercițiu de mare amploare prin care se numără periodic populația unei țări, nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o sarcină ușoară. Cu toate acestea, Organizația Națiunilor Unite (ONU) ține să atragă atenția asupra unei modificări demografice epocale, care a intervenit la mijlocul acestui an la nivelul demografiei globale. Potrivit celor mai recente calcule, China nu va mai fi țara cu cea mai numeroasă populație din lume. Care este națiunea care a detronat-o și ce populație a ajuns să aibă noul lider mondial vei afla citind acest articol.

Care este țara cu cea mai mare populație din lume în 2023

Potrivit datelor publicate de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), populaţia chineză a scăzut în cursul anului trecut pentru prima dată după perioada 1960-1961, atunci când o foamete începută în 1959 a făcut zeci de milioane de morţi în urma erorilor din politica economică a ţării. Paradoxal, scăderea populaţiei din China s-a produs în pofida relaxării politicii de limitare a naşterilor în ultimii ani.

În acest context, China nu mai este la această oră țara cu cea mai numeroasă populație la nivel mondial. Astfel, țara care a detronat China la acest capitol este India, care începând de pe la jumătatea acestui an are cea mai mare populaţie din lume, numărând în prezent circa 1,430 miliarde de locuitori. În aceste condiții, populația Indiei a depășit-o cu peste 4,6 milioane de locuitori pe cea din China, care numără acum aproximativ 1,425 miliarde de locuitori, potrivit datelor cuprinse într-un raport al United Nations Population Fund (UNFPA) referitor la situaţia populaţiei mondiale. Prin urmare, cele două țări reprezintă mai mult de o treime din populația totală de pe Terra.

Principalul motiv al detronării Chinei este acela că, în ultimii zece ani, politicile restrictive care au limitat familiile chineze la un singur copil față de trei anterior au încetinit dramatic rata natalității, permițând Indiei să preia încet ștafeta, deși nu este neapărat un lucru pe care majoritatea țărilor lumii să îl râvnească, informează CNN. Această scădere este pusă în general pe seama costului vieţii, care a crescut puternic în China, la fel ca şi cel pentru educaţia copilului.

Cum a crescut populația Indiei atât de mult

Postul american de televiziune CNN a analizat datele ONU privind previziunile populației globale și a explorat detaliile referitoare la schimbarea demografică a Indiei. Nu este deloc surprinzător faptul că fertilitatea este elementul-cheie pentru a înțelege ce anume determină creșterea sau scăderea populației unei țări. De obicei este acceptat că rata medie de fertilitate a unei țări să se situeze în jurul valorii de 2,1 copii la o femeie pentru ca populația să se mențină și mai mult de doi copii pentru ca populația să crească.

În urmă cu peste șase decenii, pe vremea când bunicile de astăzi făceau copii, rata fertilității Indiei în acea perioadă era de 6 copii la o femeie, adică aproximativ aceeași rată întâlnită în prezent în unele țări africane. Cu toate acestea, potrivit guvernului indian, rata totală de fertilitate a acestei țări a scăzut la 2,0 în cea mai recentă perioadă de evaluare națională, din 2019 până în 2021, în scădere de la 3,4 cât era rata medie de fertilitate în intervalul 1992-1993.

India are în prezent circa 1,430 miliarde de locuitori

Creșterea populației Indiei, în ciuda unei scăderi a ratei fertilității, se poate explica prin „momentul demografic” sau, altfel spus, prin tendința populațiilor aflate în creștere de a continua să crească după o scădere a fertilității din cauza distribuției lor de vârstă.

„Atunci când rata fertilității scade, populația va continua să crească timp de câteva decenii. Acest lucru se datorează faptului că grupurile mai tinere și mai mari cresc încă până la acea vârstă când devin părinți”, a explicat Frank Swiaczny, cercetător principal la Institutul Federal de Cercetare a Populației.

Cu cât a crescut populația Indiei în ultimii 70 de ani

Contestatarii guvernului naţionalist hidus condus de Narendra Modi îl acuză pe acesta că întârzie în mod intenţionat recensământul pentru a nu face publice date despre chestiuni sensibile în această țară, așa cum este şomajul, înaintea alegerilor naţionale, care vor avea loc anul viitor. Totodată, economia indiană întâmpină dificultăţi în a oferi locuri de muncă milioanelor de tineri care ajung în fiecare an pe piaţa muncii. Jumătate din populaţia Indiei are mai puţin de 30 de ani.

Această țară asiatică se confruntă în prezent cu mari dificultăţi în ceea ce privește producția de electricitate, de hrană şi de locuinţe în cantităţi suficiente pentru locuitorii săi, care devin tot mai mulți, iar marile oraşe se luptă să facă faţă acestei situaţii dificile. Potrivit datelor publicate de Pew Research Centre, populaţia Indiei a crescut cu peste un miliard de persoane începând cu 1950, anul la care ONU a început să primească date demografice.

Când va înceta să crească populația Indiei

Potrivit CNN, care citează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), India a depășit China în ceea ce privește populația totală, însă datele ONU arată, în același timp, că rata de creștere a populației indiene a încetinit.

Trebuie să știi că, între anii 1971 și 1981, populația indiană a crescut în medie cu 2,2% în fiecare an. Din 2001 și până în 2011, rata de creştere a populației acestei țări a scăzut la 1,5%, iar acum este chiar mai mică. Mai mult decât atât, conform previziunilor specialiștilor demografi de la ONU, populația Indiei ar trebui să atingă un maxim de circa 1,7 miliarde de abia în 2064.

În prezent, conform datelor ONU preluate de CNN, peste 40% dintre rezidenți au mai puțin de 25 de ani, în timp ce vârsta medie estimată în 2023 în India este de 28 de ani, cu aproape zece ani mai puțin comparativ cu China.

Specialiștii demografi estimează că populația Indiei va înceta să mai crească în cel mult 25 de ani. De asemenea, dacă acum este cel mai mare contribuitor la creșterea populației active globale, peste un sfert de secol, lucrurile vor sta altfel, urmând ca India să contribuie doar cu 2,5% la creșterea globală a populației active.

Când a avut loc ultimul recensământ în India

Specialiștii în demografie avertizează că beneficiul demografic al oricărei ţări nu depinde doar de aspectul cantitativ, adică de numărul locuitorilor, ci şi de aspectul calitativ care definește populația respectivei țări. Spre exemplu, China are implementată o strategie la nivel naţional care are ca scop pe de-o parte să răspundă activ fenomenului de îmbătrânire a populaţiei și să promoveze politica celor trei copii, iar pe de altă parte să introducă măsuri prin care să sprijine familiile numeroase și care să răspundă în același timp la schimbările care se produc la nivelul dezvoltării populaţiei sale.

În ceea ce o privește, India nu dispune în momentul de față de date oficiale recente referitoare la numărul locuitorilor săi. Asta din cauza faptului că în această țară nu a mai fost efectuat vreun recensământ în ultimii 12 ani. Ultimul recensământ, care în mod normal are loc o dată la un deceniu, ar fi trebuit să fie organizat în 2021, însă din pricina pandemiei de Covid-19, autoritățile indiene au fost nevoite să amâne recensământul. De asemenea, desfăşurarea recensământului a fost împiedicată și de o serie de obstacole logistice şi reticenţe politice şi, spun autoritățile locale, este puţin probabil ca acest exerciţiu să aibă loc prea curând.

Care este populația Terrei în 2023

Raportul UNFPA estimează că populaţia mondială a depășit 8 miliarde de locuitori la jumătatea anului curent. Totalul este cu atât mai impresionant cu cât, în urmă cu peste șase decenii, populația Terrei era de aproximativ 3,5 miliarde. Principalul motiv al actualei explozii demografice îl reprezintă creșterea speranței de viață, potrivit specialiștilor demografi.

În ceea ce privește alte ţări, în principal cele de pe continentele Europa şi Asia, ne putem aştepta la o adevărtă prăbuşire demografică pe parcursul deceniilor următoare, potrivit celor mai recente date ONU referitoare la evoluţia populaţiei globale până în anul 2100.

În schimb, pe continentul Africa, populaţia ar trebui să crească de la 1,4 miliarde la 3,9 miliarde de locuitori în următorii zece ani, ceea ce reprezintă 38% din totalul populației planetei noastre, comparativ cu 18% în prezent, conform aceloraşi date.

Opt ţări cu peste 10 milioane de locuitori, majoritatea din Europa, inclusiv România, Grecia, Italia, Polonia sau Portugalia, s-au confruntat cu o scădere a populaţiei în ultimul deceniu. Japonia cunoaşte la rându-i un declin demografic provocat de îmbătrânirea populaţiei, ceea ce a făcut ca aceasta să scadă cu peste 3 milioane de locuitori între 2011 şi 2021.

În ceea ce priveşte populaţia la nivel mondial, aceasta nu ar trebui să scadă decât începând din anul 2090, după ce se va atinge pragul de 10,4 miliarde de locuitori, potrivit datelor ONU.

Lista țărilor după populație

Raportul ONU constată că, în ultima perioadă, creșterea demografică a încetinit. Anul trecut, de exemplu, populația Chinei s-a redus pentru prima dată în ultimele șase decenii, tendință care se va menține și în continuare. Iată cum se prezintă clasamentul primelor zece țări ale lumii în ceea ce privește populația! (Sursa: Worldpopulationreview.com – cifrele sunt aproximative deoarece este vorba despre un site „live”):

INDIA                 1.430.240.952 locuitori
China                 1.425.627.781
SUA                    340.220.590
Indonezia           277.814.447
Pakistan              241.062.121
Nigeria               224.452.431     
Brazilia               216.573.985
Bangladesh        173.169.098
Rusia                  144.383.434
Mexic                  128.570.862.

Vezi şi Top 10 cele mai mari țări din lume!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *