Care sunt beneficiile mersului pe jos

Care sunt beneficiile mersului pe jos

Mersul pe jos poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate oamenilor de toate vârstele, indiferent de care este condiția fizică a acestora. De asemenea, poate ajuta la prevenirea anumitor boli și chiar ne poate prelungi viața. Află mai multe despre care sunt beneficiile mersului pe jos.

De ce e bine să mergi pe jos zilnic

Mersul pe jos este una dintre cele mai accesibile forme de exercițiu fizic, deoarece nu necesită echipament special sau un mediu specific. Poți merge pe jos în aproape orice loc, de la străzile orașului, la parc sau chiar în interiorul unui mall.

Comparativ cu alte activități fizice mai intense, cum ar fi alergarea sau ridicarea de greutăți, mersul pe jos are un risc mult mai mic de leziuni. Este o formă de mișcare cu impact redus asupra articulațiilor și mușchilor, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele cu probleme articulare sau alte condiții de sănătate.

Mersul pe jos aduce o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea stării cardiovasculare, menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, reducerea riscului de boli cronice precum diabetul și hipertensiunea arterială, precum și îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății mentale.

Poți ajusta ritmul și distanța în funcție de nivelul tău de condiție fizică și obiectivele personale. De la o plimbare ușoară până la un ritm mai rapid sau chiar hiking pe trasee montane, mersul pe jos poate fi adaptat pentru a se potrivi oricărui nivel de condiție fizică.

În plus, mersul pe jos nu necesită o investiție financiară semnificativă. O simplă pereche de pantofi confortabili este tot ce ai nevoie pentru a începe.

Și nu în ulltimul râns, mersul pe jos poate fi o activitate socială plăcută, oferind oportunitatea de a petrece timp cu prietenii, familia sau chiar de a cunoaște oameni noi în timp ce te plimbi prin parc sau cartier.

Beneficiile mersului pe jos

Beneficiile mersului pe jos

Beneficiile mersului pe jos sunt multiple, fiind o formă de activitate fizică foarte accesibilă celor mai mulți oameni.

Arzi calorii într-un mod plăcut

Mersul pe jos vă poate ajuta să ardeți calorii. Arderea caloriilor vă poate ajuta să vă mențineți sau să pierdeți în greutate.

Arderea reală a caloriilor va depinde de mai mulți factori, printre care:

viteza de mers
distanța parcursă
terenul (veți arde mai multe calorii mergând în sus decât veți arde pe o suprafață plană)
greutatea ta

Întărește inima

Mersul pe jos cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână poate reduce riscul de boală coronariană cu aproximativ 19%. Iar riscul se poate reduce și mai mult atunci când creșteți durata sau distanța pe care o parcurgeți pe zi.

Poate ajuta la scăderea glicemiei

O plimbare scurtă după masă vă poate ajuta să vă scădeți glicemia.

Un studiu a constatat că o plimbare de 15 minute de trei ori pe zi (după micul dejun, prânz și cină) a îmbunătățit nivelul zahărului din sânge mai mult decât o plimbare de 45 de minute în alt moment al zilei.

Luați în considerare să faceți o plimbare după masă o parte regulată a rutinei. De asemenea, vă poate ajuta să vă adaptați la exerciții pe parcursul zilei.

Ameliorează durerile articulare

Mersul pe jos poate ajuta la protejarea articulațiilor, inclusiv a genunchilor și șoldurilor. Asta pentru că ajută la lubrifierea și întărirea mușchilor care susțin articulațiile.

Mersul pe jos poate oferi, de asemenea, beneficii pentru persoanele care trăiesc cu artrită, cum ar fi reducerea durerii. Și mersul pe jos pe distanțe de 8-10 kilometri pe săptămână poate ajuta, de asemenea, la prevenirea artritei.

Întărește funcția imunitară

Mersul pe jos vă poate reduce riscul de a dezvolta o răceală sau gripă.

Un studiu a urmărit 1.000 de adulți în timpul sezonului gripei. Cei care au mers într-un ritm moderat timp de 30 până la 45 de minute pe zi au avut cu 43% mai puține zile de boală și mai puține infecții ale tractului respirator superior.

Simptomele lor au fost, de asemenea, diminuate dacă s-au îmbolnăvit. Acest lucru a fost comparat cu adulții din studiu care erau sedentari.

Încercați să faceți o plimbare zilnică pentru a experimenta aceste beneficii. Dacă e un climat prea rece, puteți încerca să vă plimbați pe o bandă de alergare sau chiar într-un unui mall interior.

Îmbunătățește nivelul de energie

Mersul la plimbare când ești obosit poate fi un plus de energie mai eficient decât să iei o ceașcă de cafea. Mersul pe jos crește fluxul de oxigen prin corp. De asemenea, poate crește nivelul de cortizol, epinefrină și norepinefrină. Aceștia sunt hormonii care ajută la creșterea nivelului de energie.

Îmbunătățește starea de spirit

Mersul pe jos vă poate ajuta sănătatea mintală. Studiile arată că poate ajuta la reducerea anxietății, depresiei și a unei dispoziții negative. De asemenea, poate crește stima de sine și poate reduce simptomele retragerii sociale.

Mersul pe jos în natură poate avea beneficii psihologice semnificative. Într-un studiu, persoanele care au mers într-o pădure timp de o oră au prezentat niveluri reduse de cortizol (hormonul stresului) și au raportat o stare de spirit îmbunătățită în comparație cu cei care au mers într-un oraș.

Pentru a experimenta aceste beneficii, ia în calul 30 de minute de mers rapid sau alte exerciții de intensitate moderată trei zile pe săptămână. De asemenea, puteți împărți în trei plimbări de 10 minute.

Descoperă10 obiceiuri zilnice care îți pot îmbunătăți starea de spirit

Crește durata vieții în general

Mersul într-un ritm mai rapid îți poate prelungi viața. Cercetătorii au descoperit că mersul într-un ritm mediu în comparație cu un ritm lent a dus la o reducere cu 20% a riscului de deces în general.

Dar mersul într-un ritm alert sau rapid (cel puțin 6-7 km pe oră) a redus riscul cu 24%. Studiul a analizat asocierea mersului într-un ritm mai rapid cu factori precum cauzele generale de deces, boli cardiovasculare și decese prin cancer.

Mersul pe jos face piciorul frumos

Și aceasta nu este doar o zicală, ci unul dintre beneficiile mersului pe jos.

Mersul pe jos poate întări mușchii picioarelor tale. Pentru a acumula mai multă forță, mergeți într-o zonă deluroasă sau pe o bandă de alergare cu o înclinație. Sau găsiți trasee cu scări.

De asemenea, combinați mersul pe jos cu alte activități de antrenament, cum ar fi mersul cu bicicleta sau joggingul. De asemenea, puteți efectua exerciții de rezistență, cum ar fi genuflexiuni, pentru a tonifica și întări mușchii picioarelor.

Gândire creativă

Mersul pe jos vă poate ajuta să vă limpezească mintea și să vă ajute să gândiți creativ.

Un studiu care a inclus patru experimente a comparat oamenii care încercau să se gândească la idei noi în timp ce mergeau sau stăteau. Cercetătorii au descoperit că participanții s-au descurcat mai bine în timp ce mergeau, în special când mergeau în aer liber.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că mersul pe jos deschide un flux liber de idei și este o modalitate simplă de a crește creativitatea și de a face activitate fizică în același timp, arată site-ul healthline.com.

Încercați să inițiați o întâlnire cu colegii dvs. data viitoare când sunteți blocat cu o problemă la serviciu.

Cât este recomandat să mergem pe jos, zilnic

Beneficiile mersului pe jos sunt incontestabile, dar ele pot crește dacă facem din acest obicei o rutină zilnică.

Organizațiile de sănătate recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, cum ar fi mersul pe jos. Acest lucru se traduce în aproximativ 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Totuși, chiar și o plimbare mai scurtă decât aceasta poate fi benefică.

Intensitatea mersului pe jos poate varia în funcție de obiectivele individuale și de nivelul de condiție fizică. Pentru îmbunătățirea stării cardiovasculare, este recomandat să menții o intensitate moderată, ceea ce înseamnă să simți că îți crește ritmul cardiac și frecvența respirației. Alternativ, poți face intervale de mers mai rapid sau chiar jogging pentru a crește intensitatea.

Este mai benefic să mergi pe jos în mod regulat, decât să faci sesiuni lungi de mers pe jos doar de câteva ori pe lună. Activitatea fizică zilnică ajută la menținerea nivelurilor optime de energie și la reducerea riscului de afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă.

Este important să menții o varietate în rutina ta de mers pe jos, inclusiv schimbarea ritmului, distanței și traseului. Aceasta poate împiedica plictiseala și poate ajuta la angajarea diferitelor grupe musculare.

Așadar, chiar și o plimbare scurtă pe jos în fiecare zi poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea noastră. Pentru a menține sănătatea cardiovasculară, se recomandă o activitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, timp de cel puțin 30 de minute pe zi. Este important să ajustezi ritmul și durata în funcție de obiectivele tale personale.

Sursă foto 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *