Cartierul de Justiție din centrul Capitalei, proiect imobiliar de un miliard de euro lângă Biblioteca Națională, va intra în faza de exproprieri

Cartierul de Justiție din centrul Capitalei, proiect imobiliar de un miliard de euro lângă Biblioteca Națională, va intra în faza de exproprieri

Ministrul PNL al justiţiei, Alina Gorghiu, și fostul ministru al justiției, senatorul PSD Robert Cazanciuc, au transmis miercuri, 24 aprilie, că situaţia juridică a terenurilor pe care se va construi Cartierul de Justiţie a fost clarificată, urmând să fie făcute exproprieri, iar studiul de fezabilitate va intra cel mai probabil luna viitoare în procedura de avizare.

„Au fost finalizate primele trei documentaţii necesare: expertiza tehnică a fundaţiei existente pe amplasament, studiu geotehnic şi tema de proiectare. Pasul următor este finalizarea studiului de fezabilitate. La sfârşitul lunii mai, sperăm că va fi gata să intre în procedura de avizare, iar în luna iulie, sperăm, noi cei din minister, că vom avea hotărârea de Guvern pe circuit astfel încât să trecem la etapa următoare. Cea mai importantă este munca de uzură şi anume pregătirile pentru derularea exproprierii imobilelor proprietate privată şi care au presupus semnarea celui de-al doilea acord cu Banca Mondială”, a afirmat Alina Gorghiu, la Senat, citată de Agerpres.

Ea a precizat că sumele cheltuite până acum pentru Cartierul de Justiţie au fost de 4,3 milioane de lei, bani obţinuţi prin acord de împrumut – fonduri externe rambursabile și că valoarea estimată a proiectului se ridică la peste un miliard de euro.

Construcția Cartierului Justiției este așteptată să se termine în anul 2030, dacă nu vor apărea întârzieri, au declarat surse judiciare pentru Libertatea.

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, fost ministru al justiției, a spus și el că situația juridică a terenului viran a fost rezolvată și că „nu mai există cale de întors în momentul de faţă”.

„Nu vă daţi seama ce nebunie juridică a fost cu acest proiect Cartierul Justiţiei, 11 hectare, dintre care două treimi deţinute de stat şi restul de Primăria Capitalei şi de proprietari privaţi. Un şvaiţer, pur şi simplu! A trebuit luat bucată cu bucată, fiecare teren, fiecare proprietar, că era în litigiu cu Primăria, că era în litigiu cu ministerul. Toate aceste lucruri s-au clarificat juridic”, a afirmat Cazanciuc.

Terenul din zona Piața Unirii, abandonat după Revoluție

Cartierul Justiției va fi construit pe terenul viran de 11 hectare, aflat vizavi de Tribunalul București, lângă Biblioteca Națională, aproape de Piața Unirii.

Hartă: terenul abandonat din centrul Capitalei

Terenul a fost multă vreme dorit de investitorii imobiliari, după ce fostul proiect de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, numit de comuniști „Centrul de Creație și Cultură – Cântarea României”, a fost abandonat după Revoluția din 1989 și este părăsit, plin de mizerie, cu mulți câini vagabonzi, oameni ai străzii și drogați.

Din Cartierul de Justiţie vor face parte peste 20 de instanţe judecătoreşti, cele mai importante fiind Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Judecătoriile de Sector, Parchetele de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi de pe lângă Judecătoriile de Sector, Direcţia Naţională Anticorupţie, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *