Cât costă, de fapt, la prețurile din 2024 să îți ridici singur un foișor. Toți românii care stau la curte trebuie să știe, dar și să respecte legea. Amenzile sunt uriașe chiar și pentru cei care îl au construit deja

Cât costă, de fapt, la prețurile din 2024 să îți ridici singur un foișor. Toți românii care stau la curte trebuie să știe, dar și să respecte legea. Amenzile sunt uriașe chiar și pentru cei care îl au construit deja

Proprietarii de case din România care vor să aibă și un foișor în curte sau în grădină trebuie să fie la curent cu prevederile existente în lege. În caz contrar, aceștia riscă amenzi extrem de arzătoare.

Cât costă să îți ridici un foișor în 2024, raportat la prețurile de pe piață

Aproape toți românii care au o curte și o grădină s-au gândit deja la utilitatea unui foișor pentru acestea. Avantajele unei astfel de construcții sunt numeroase, atât în plan decorativ, cât și ca utilitate.

Cei care locuiesc la casă doresc să profite de lunile cu vreme frumoasă, pentru a petrece cât mai mult timp la exterior. Și unde putem petrece aceste momente dacă nu într-un foișor.

Înainte de a demara lucrările pentru un astfel de proiect imobiliar, e important să avem în vedere factori precum alegerea dimensiunii, formei și materialului potrivite pentru foișor.

În 2024, dacă ne referim la foișorul clasic, din lemn, trebuie să spunem că prețul poate varia foarte mult. Dimensiunea, designul și calitatea materialelor utilizate pot crește sau scădea valoarea investiției.

Dacă e să vorbim de construcția unui foișor de dimensiuni mici sau medii, acest proces ne poate scoate din buzunar între 1.000 si 5.000 de lei. Dacă avem buget mai mare și țintim foișoare mai complexe, prețurile pot ajunge la sume de peste 10.000 de lei.

Conform specialiștilor de la prolist.ro, am putea aproxima un preț de 100 – 120 euro/mp (aproximat 500-600 Lei/mp). La toate aceste valori trebuie să mai adăugăm costul de construcție și costurile suplimentare, cum ar fi transportul și instalarea.

Un aspect care nu trebuie pierdut din vedere este cel legat de constructor. E fundamental să vă găsiți o companie de încredere care să ofere calitate în mâna de lucru și servicii profesionale.

Românii care stau la curte trebuie să respecte și legea. Amenzile sunt uriașe în caz contrar

Cei mai mulți dintre cetățenii care decid să-și ridice un foișor simplu sunt de părere că pot face asta fără a avea nevoie de autorizație de construcție, cum s-ar întâmpla de exemplu în cazul unei case clasice.

Până la începutul anilor 90, prevederile legii specificau că anumite construcții, în special cele provizorii, fără fundație – cazul foișorului – nu au nevoie de autorizația de construire.

Ei bine, Legea 50/1991, care a fost actualizată, vine ca o lovitură pentru cetățeni. Actul normativ stipulează clar că și construcțiile provizorii trebuie autorizate la fel ca cele permanente.

Motivarea e simplă: Nu tot terenul deținut este construibil. În plus, cei care se gândesc să ridice un foișor trebuie să mai aibă în vedere faptul că trebuie păstrată o limită față de vecini.

În cazul în care un foișor este prea aproape de gard, vecinul poate să te notifice. Dacă nu ajungeți la un numitor comun, acesta poate să te acționeze în judecată, invocând un pericol legat de siguranță.

În concluzie, cetățenii pot construi foișorul oriunde pe terenul propriu, însă dacă un vecin se simte afectat de construcție, el poate face demersuri în instanță, avansând argumente solide.

Pentru a fi siguri că nu creați probleme ulterioare cu construcția unui foișor este recomandabil să cereți informații de la primăria de domiciliu. Depuneți o cerere la biroul de Urbanism, unde specificați ce vreți să faceți.

După ce primiți autorizația de construcție, lucrurile sunt definitivate. Astfel, sunt evitate problemele ulterioare care se pot ivi. Cel mai important, scăpați de o eventuală amendă costisitoare cuprinsă între 1.000 și 100.000 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *