Cât de des este bine să îți speli părul

Cât de des este bine să îți speli părul

Cât de des este bine să îți speli părul, dar cum este sănătos să îl speli pentru a avea un păr curat? Iată câteva răspunsuri utile care te vor ajuta să afli care este rutina corectă pentru îngrijirea părului.

Un păr curat înseamnă și un păr proaspăt spălat? Oare de câte ori este nevoie să îți speli părul într-o săptămână? Cum se aplică corect șamponul, dar și cât de des este bine să îți speli părul îți spunem mai jos.

Reguli de care trebuie să ții cont înainte de a stabili cât de des este bine să îți speli părul

Factori care pot influența spălatul părului

Cantitatea de sebum este și senzația de păr gras, uleios, pe care o simți la atingerea părului și care dă senzația unui păr murdar, gras. Secreția uleioasă este produsă de glandele sebacee din scalp și este considerată sensibilă la cantitatea de hormoni androgeni din corp.

Sebumul este un amestec de lipide, bogat în acizi grași, care protejează părul oferindu-i hidratare, fotoprotecție și lubrifiere. În cantități optime, normale, sebumul îi oferă părului un aspec lucios, însă atunci când se acumulează, el se observă la nivelul scalpului prin fire de păr care se lipesc între ele, părul este mai moale, își pierde din volum, iar aspectul total nu este cel dorit.

Cantitatea de sebum produsă de scalp diferă în funcție de mai mulți factori, iar printre cei mai importanți sunt: vârsta, genetica, sexul și mediul. În adolescență, cantitatea de sebum este mai mare, la bază stau modificările hormonale, în timp ce în rândul femeilor la menopauză, scad hormonii, iar asta poate duce la o producție mai mică de sebum.

Este valabil și pentru bărbați deoarece, cu trecerea timpului, glandele sebacee nu mai sunt la fel de active ca în adolescență, atunci când au mai mulți androgeni în corp și pot produce mai mult sebum.

Mediul înconjurător poate influența secreția de sebum prin temperatura ambientală, gradul de contaminare a părului cu praful sau poluanții din atmosferă. Toți acești factori pot crește nivelul impurităților capilare.

Tipul de păr este un alt factor important care poate stabili cât de des este bine să speli părul. Un păr drept, cu fir subțire, va avea nevoie de un spălat mai des comparativ cu un fir de păr creț sau ondulat, care este mai uscat, comparativ cu cel drept, unde sebumul îl poate acoperi mai ușor.

Lungimea părului poate influența capacitatea sebumului. Părul lung poate deveni mai uscat, deoarece nu poate fi hidratat până la vârfuri, spre deosebire de părul scurt.

Transpirația este un alt factor care poate influența aspectul părului. Glandele sudoripare aflate în scalp pot produce o cantitate mai mare de sebum care se poate răspândi mai ușor atunci când lucrezi într-un mediu solicitant, cu temperaturi ridicate ori faci efort fizic mai mare.

Produsele de coafat pot influența și ele aspectul părului și pot duce la îngrășarea firului de păr ori la un aspect de păr murdar, și atunci, frecvența spălării părului este diferită în funcție de gradul de folosire a acestora.

Cât de des este bine să îți speli părul

Fiecare tip de păr are nevoie de o frecvență și un mod diferit de spălare. Igienizarea podoabei capilare constă în respectarea particularităților firului de păr, în caz contrar, un păr agresat va căpăta un aspect tern și neîngrijit.

Spălarea părului nu are la bază un program fix, ci, după spusele specialiștilor, poate fi o dată pe săptămână sau de două ori pe săptămână. Sunt cazuri în care se recomandă spălarea părului de maximum două ori pe lună, cum este și cazul afro-americanilor, pentru a minimiza inflamația ori creșterea excesivă a fungilor care trăiesc pe scalp.

Însă sunt și grupuri de persoane unde șamponarea părului este recomandată zilnic, atunci când părul este foarte fin, iar persoanele transpiră excesiv, în special sportivii sau persoanele care sunt expuse zilnic la temperaturi ridicate, ori care trăiesc în zone cu umiditate ridicată.

Spălarea părului o dată pe săptămână până la maximum două ori pe săptămână este o optiune comună pentru mai multe persoane, chiar pentru cele mai multe persoane, în afara categoriilor menționate anterior.

Cum îți alegi șamponul potrivit

Nu doar frecvența spălatului este importantă, ci și alegerea unui șampon potrivit pentru firul de păr. Fiecare șampon conține diferite calități de curățare și condiționare a părului, destinat pentru fiecare tip de păr.

Un păr gras va avea nevoie de un șampon care conține ingrediente cu calități puternice de îndepărtare a sebumului, în timp ce un păr vopsit va avea nevoie de un șampon cu ingrediente blânde, care să ajute la reducerea sebumului, dar și la protejarea firului de păr.

Sfaturi pentru alegerea șamponului potrivit

Există cinci categorii de detergenți de șampon pentru păr: anionici, cationici, neionici, amfoteri și naturali. Fiecare are calități de curățare diferite și se adresează punctual firului de păr. Așadar, când alegi un șampon pentru păr, iată de ce să ții cont:

Alege un șampon adecvat firului tău de păr și nevoilor acestuia. Indicațiile acestuia trebuie să corespundă cu compatibilitatea firului tău de păr, dar și rutinei de îngrijire pe care o preferi.

Dacă ai probleme medicale, specialistul va recomanda întotdeauna un șampon medicamentos care să trateze problemele scalpului. Printre cele mai comune probleme la nivelul scalpului amintim: dermatita seboreică, psoriazis, infecții bacteriene sau fungice.

Dacă folosești frecvent produse de coafat precum spumă sau fixativ, atunci alege un șampon ce îi oferă părului o curățare profundă.

Dacă îți speli părul zilnic, atunci este nevoie de un șampon cu ingrediente blânde, dar și de folosirea ulterioară a unui balsam, după șamponare, și clătirea acestuia, înainte de uscare.

Cum se spală corect părul

Spălarea părului are la bază câteva reguli, și anume:

Clătirea părului înainte de șamponare cu apă călduță, nu fierbinte. Aplicarea șamponului în palmă, apoi doar la rădăcină, nu și pe lungimea firului de păr. Se masează scalpul cu vârful degetelor, nu se freacă în exces scalpul.

După șamponare, părul se clătește foarte bine, pentru a elimina produsul în totalitate.

Poți șampona părul de două ori, dacă este cazul și simți că părul mai are nevoie de curățare. Mai ales atunci când ai folosit produse de coafat și nu s-au eliminat complet prin prima șamponare.

După spălare, se folosește un tratament de condiționare. Acesta se aplică doar la vârfuri, doar dacă este destinat întregului fir de păr se aplică și la rădăcină.

Părul se șterge cu un prosop, prin tamponare și apăsare, iar apoi se usucă după bunul plac.

Nu uita că poți să folosești și șampon uscat. Produsul conține pulberi care ajută la absorbția uleiurilor părului, uleiuri care se îndepărtează de pe firul de păr în momentul pieptănării. Șamponul uscat poate fi de ajutor pentru a prelungi intervalul dintre două spălări, dar nu înlocuiește spălarea părului cu apă și șampon potrivit.

Sursă info: healthline.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Care sunt cele mai frecvente afecţiuni primăvara

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *