Cât de riscant este să conduci iarna cu ambreiajul uzat și cum îți dai seama că transmisia are probleme

Cât de riscant este să conduci iarna cu ambreiajul uzat și cum îți dai seama că transmisia are probleme

Ambreiajul este un element esențial în sistemul de transmisie al mașinii, având rolul de a cupla și decupla motorul și roțile. Sistemul de transmisie are funcția esențială de a transfera rotația generată de motor către roți. În acest sens, ambreiajul și cutia de viteze joacă un rol crucial.  Prin intermediul acestora, șoferul are posibilitatea de a selecta atât sensul de rotație al roților, cât și viteza adecvată în funcție de nevoile și condițiile de conducere. Astfel, ambreiajul și cutia de viteze sunt elemente esențiale pentru a asigura controlul și performanța optimă a mașinii.

Sistemul e compus în general din 4 piese esențiale: volanta, discul de ambreiaj, placa și rulmentul de presiune. Acesta include și o cutie de viteze care poate fi manuală sau automată.

Cât de periculos e să circuli iarna cu ambreiajul uzat?

Atunci când drumul este alunecos, șoferii ar trebui să folosească mult mai mult frâna de motor, ceea ce înseamnă să evite frânarea clasică, prin apăsarea pedalei. Ci, să ridice piciorul de pe accelerație și, pe măsură ce scade viteza, să coboare într-o treaptă inferioară.

Cadourile incredibile pe care le fac miliardarii de Crăciun. Alții ar trăi ani buni din acești bani

La o mașină cu transmisie automată, ambreiajul e acționat de calculatorul vehiculului. Ceea ce înseamnă că șoferul nu folosește decât frâna sau accelerația. Iar în momentul în care acesta ridică piciorul de pe accelerație, mașina începe automat să reducă viteza și trece într-o treaptă inferioară în raport cu viteza de deplasare.

Dar, la o mașină cu transmisie manuală, schimbarea vitezelor o face șoferul. Astfel, pe măsură ce viteza de deplasare a mașinii scade, șoferul trebuie să treacă într-o treaptă inferioară. De exemplu, dacă circulă cu 90 km/h în viteza a 5-a, pentru a reduce trebuie să ridice piciorul de pe accelerație. Iar când a ajuns la 70 km/h, poate trece într-a 4-a, apoi la 40 km/h într-a 3-a, apoi a 2-a și chiar în treapta 1.

Astfel se realizează frânarea cu ajutorul motorului. Și este important ca ambreiajul să nu fie uzat, pentru a putea folosi frâna de motor când drumul e acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, scrie ProMotor.

Cum se comportă un ambreiaj defect

Pentru că acest sistem mecanic este foarte des utilizat, o dată la ceva timp trebuie înlocuit.

Simptomele unui ambreiaj defect sunt, în general:

miros neplăcutaccelerare lentăzgomote din zona transmisieiumezeală sub pedala de ambreiaj sau sub pompa hidraulicănu intră în vitezăpedală de ambreiaj prea rigidă sau prea moale.

Top 5 probleme care îi trimit pe români la camera de gardă în perioada sărbătorilor de iarnă

Mirosul neplăcut, asemănător cu cel de cauciuc ars, este primul semn că e posibil ca ambreiajul mașinii să se fi uzat. Acest miros poate fi generat, însă, și de o utilizare intensă a transmisiei. Dar dacă și accelerarea mașinii e lentă, atunci e foarte probabil să fie nevoie de un kit nou de ambreiaj.

Dacă sesizezi zgomote neobișnuite când schimbi treptele de viteză, atunci și acesta e un semn că ambreiajul e uzat. Și dacă observi sub pedala acestuia umezeală sau în zona pompei hidraulice, cu siguranță trebuie să ajungi cu mașina în service.

Uneori, când sistemul e uzat, va fi tot mai greu să schimbi vitezele, mai ales la temperaturi scăzute. Sau, poți constata că pedala de ambreiaj este ori foarte moale ori extrem de rigidă. În oricare dintre aceste situații, trebuie să apelezi la un mecanic sau service autorizat. Cel mai probabil, mașina ta va avea nevoie de un nou kit de ambreiaj.

Cum poți să testezi ambreiajul pentru a-ți da seama cât de uzat este

Un fermier român a dat vacile românești pe exemplare Angus. De ce este această rasă tot mai căutată de producători

Ne mai putem da seama că e uzat ambreiajul când urcăm o pantă, de exemplu, și constatăm că motorul se turează prea tare. Practic, așa cum mai spun unii mecanici, ambreiajul începe să patineze. Asta înseamnă că transmisia nu mai e cuplată corect la motor.

Un alt test pe care-l mai fac șoferii este cel din viteza a 5-a. Cu mașina staționată, motorul pornit și frâna de mână trasă, cuplați în treapta maximă a cutiei de viteze. Apoi, apeși ușor accelerația și ridici lent piciorul de pe ambreiaj. În mod normal, motorul va „muri” aproape imediat. Dar, cu cât ambreiajul este mai uzat, cu atât va dura mai mult până când motorul se va opri.

Un alt test este cel al vitezei de accelerație. Cu cât ambreiajul este mai uzat, cu atât accelerația va fi mai lentă. De exemplu, dacă în mod normal mașina atinge 60 km/h în 4-5 secunde, să zicem, când ambreiajul e uzat, această viteză va fi atinsă în 6-8 sau chiar 10 secunde.

VIDEO: Ie promovată ca tradițională, fabricată, de fapt, în China, de vânzare în piețe la prețuri prohibitive. „ În Dragon, 25-30 lei, același produs”. Ce a descoperit șeful ANPC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *