Cât de sănătos este să consumi seminţe germinate

Cât de sănătos este să consumi seminţe germinate

Alimentele vii, germenii și vlăstarii, sunt bogațe în vitamine și minerale și pot fi adăugate în rețete variate în dieta zilnică. Iată ce sunt germenii și care sunt beneficiile consumului de semințe germinate.

Semințele germinate reprezintă un aliment popular, bogat în nutrienți esențiali și foarte ușor de integrat într-o varietate de rețete. Descoperă mai jos câte tipuri de semințe germinate există.

Ce sunt germenii

Germenii sunt semințele care au înmugurit, plante care încolțesc cu ajutorul apei. Germenii sunt mugurii semințelor care au încolțit într-un mediu umed și pot avea dimensiuni între 1 și 2 cm.

Vlăstarii sau lăsatrii sunt semințele germinate în apă sau în pământ, care pot crește până la 10 cm înălțime, iar pentru consum este recomandată doar planta verde.

Germinarea semințelor reprezintă procesul natural prin care o sămânță se transformă într-o planta tânără. Odată cu germinarea, enzimele semințelor se activează și va crește conținutul de nutrienți, astfel că semințele germinate ajung să aibă în compoziție, în mod natural, un conținut ridicat de fibre, proteine, vitamine și minerale.

Tipuri de semințe germinate

Majoritatea germenilor se impart astfel:

Germeni de legume – din această categorie fac parte: lucerne, sfecla, ridichi, muștar verde, trifoi roșu;
Germeni de fasole și mazăre – unde găsim: fasole neagră, fasole roșie, fasole mung, linte, mazăre.
Germeni de nuci și semințe – care include: migdale, semințe de floarea soarelui, semințe de susan și de dovleac, muguri.
Germeni de cereale – unde găsim: ovăz, orez, grâu, hrișcă, quinoa.

Care sunt beneficiile consumului de semințe germinate

Semințele germinate, datorită procesul natural de dezvoltare, sunt bogate în nutrienți esențiali pentru dezvoltarea optimă a organismului. Printre beneficiile majore ale consumului de semințe germinate amintim:

Germenii îmbunătățesc digestia. Datorită conținutului de enzime din compoziția germenilor, digestia este stimulată și astfel sunt îmbunătățite reacțiile chimice din organism și procesele metabolice. Enzilmele din compoziția germenilor ajută la descompunerea alimentelor și stimulează absorbția nutrienților de care tractul digestiv are nevoie pentru a funcționa normal.

Germenii stimulează și circulația sângelui deoarece ajută la menținerea numărului de celule roșii din sânge prin cantități semnificative de fier.

Germenii sunt buni și în curele de slăbire, deoarece sunt bogați în nutrienți, nu conțin multe calorii și, datorită fibrelor, oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Consumul de germeni ajută la întărirea sistemului imunitar deoarece au un conținut ridicat de vitamina C și vitamina A, stimului care sunt importanți pentru celulele albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor și bolilor.

Germenii sunt buni și pentru inimă, deoarece conținutul de acizi grașiu omega-3 ajută la creșterea nivelului de cholesterol bun (HDL), dar și la reducerea cantității de colesterol rău.

Consumul de germeni este recomandat și pentru protejarea și îmbunătățirea vederii. Și aici, vitamina A din compoziția germenilor este un adjuvant natural pentru îmbunătățirea acuratății vederii. Germenii au în compoziție agenți antioxidanți care protejează celulele ochilor de radicalii liberi. 

Germenii previn îmbătrânirea prematură deoarece au în compoziție un număr mare de antioxdanți. Consumul de germeni ajută și la combaterea efectelor dăunătoare pe care radicalii liberi le au asupra celulelor și astfel previn apariția liniilor fine și îmbătrânirea premature.

Semințe germinate

Contraindicațiile consumului de semințe germinate

În ciuda beneficiilor multiple, semințele germinate pot fi purtătoare de bacterii precum E.coli sau salmonella din cauza modului de cultivare și condițiilor ulterioare de dezvoltare. Condițiile calde și umede pot favoriza dezvoltarea bacteriilor mai ales atunci când semințele germinate sunt recoltate împreună cu alte semințe sau cu apa care poate conține deșeuri animale.

De asemenea, unul dintre riscurile de a transmite bacterii este și momentul în care semințele germinate sunt recoltate și apoi ambalate pentru vânzare. Bacteriile se pot transmite pe mâinile persoanelor care le-au manipulat, dacă nu au respectat condițiile maxime de igienă.

Semințele germinate în stare crudă pot transmite mai ușor boala, în timp ce semințele germinate consumate prin procesul termic de gătire sunt mai sigure, deoarece prin gătire bacteriile sunt ucise.

Pentru a reduce riscul de contaminare, germenii și vlăstarii de păstrează la frigider, depozitați corespunzător.

Cei mai consumați germeni și vlăstari

Germeni de grâu – sunt bogați în vitamine, minerale, proteine și aminoacizi esențiali pentru buna funcționare a organismului.
Germeni de grâu spelta – conținut ridicat de proteine, minerale esențiale, seleniu;
Germeni de ridiche – au efect diuretic și de detoxifiere, și sunt bogați în vitamina B, flavonoizi di antioxidanți;
Germeni de semințe de in – au un conținut mare de Omega 5, vitamine, minerale;
Germeni de lucerna (alfalfa) – sunt bogați în enzime, vitamine, minerale, proteine;
Germeni de broccoli – Au un conținut mare de vitamine, minerale și glucide;
Germeni de varză roșie – Au un puternic rol antioxidant, dar și conținut de calciu și vitamine;
Germeni de morcov – Au o cantitate crescută de vitamine și minerale, dar și beta caroten;
Germeni de cânepă – conțin aminoacizi esențiali, proteine, Omega 3;
Germeni de schinduf – Au un conținut mare de proteine, minerale și vitamine;
Germeni de linte – Au un conținut mare de enzime, vitamine, proteine;
Germeni de mazăre – Sunt bogați în vitamine, minerale și proteine;
Germeni de fasole mung – bogați în vitaminele din complexul B, calciu, magneziu, fier;
Germeni de rucola – Au un rol antioxidant, bogați în vitaminele A și C;

Diferența dintre germeni și microplante

Chiar dacă la o primă vedere ai putea spune că seamănă, iată câteva diferențe dintre microplante și germeni

Germenii se dezvoltă în umiditate mare, căldură și întuneric, boabele nu au nevoie de spațiu între ele. Rădăcinile germenilor sunt albe, au tulpini și Frunze mici.

Microplantele sau vlăstarii acestora rezultă în urma etapei de creștere a cotiledonului, proces care apare atunci când se formează primele două frunze dintr-o planta. Cotiledonul este primul set de frunze al plantelor.

Microplantele cresc, de regulă, în lumina naturală, de intensitate mare, au nevoie de un nivel redus de umiditate și un spațiu bine aerisit. Acestea au nevoie de o perioadă de 1-2 săptămâni de creștere, apoi se recoltează, spre deosebire de germeni care pot crește chiar și în 48 de ore.

Sursă info: healthline.com; webmd.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Mai este usturoiul încolţit bun de consumat?

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *