Câte cereale a importat România din Ucraina în doi ani de război

Câte cereale a importat România din Ucraina în doi ani de război

România a importat în aproape doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia aproape 1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, 640.000 de tone de porumb, 190.000 de tone de grâu și 350.000 de tone de rapiță, arată datele oficiale ale Autorității Vamale Române, transmise la solicitarea Libertatea. 

Informațiile vin în contextul în care fermierii care au protestat, la începutul acestui an, în România au acuzat că se fac importuri ilegale de cereale ucrainene, ceea ce mai departe a dus la o prăbușire a prețului pentru fermierii români.

Datele oficiale arată o creștere de 8 ori a importurilor de porumb și de 5 ori a celor de floarea soarelui în 2023 față de 2022.

Aceleași date ale Vămii consemnează și o scădere de 30% a importurilor de grâu din Ucraina anul trecut față de 2022, și o scădere de 21 de ori a importurilor de rapiță.

Cifre oficiale

România a exportat în cei doi ani de război 313.163 de tone de grâu în Ucraina și a importat 502.684 de tone, rezultând o diferență netă de 189.521 de tone.

La porumb, exporturile au fost de 30.829 de tone în același interval, însă importurile s-au situat la 669.796 de tone, ceea ce înseamnă un import net de 638.967 de tone.

La floarea-soarelui, exporturile României în Ucraina au fost de 629.176 de tone, pe când importurile din țara vecină s-au ridicat la 2.513.176 de tone, rezultând un import net de 1.884.000 de tone.

!function(e,n,i,s){var d=”InfogramEmbeds”;var o=e.getElementsByTagName(n)[0];if(window[d]&&window[d].initialized)window[d].process&&window[d].process();else if(!e.getElementById(i)){var r=e.createElement(n);r.async=1,r.id=i,r.src=s,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);Importul și exportul de cereale din UcrainaInfogram

În fine, la rapiță, exportul a fost de 40.911 tone, iar importul – de 388.350 de tone. 

Grâul este folosit în panificație și la creșterea animalelor, porumbul este utilizat atât pentru hrană, dar mai ales pentru creșterea porcilor, în vreme ce floarea-soarelui se folosește în producția uleiului. Rapița este utilizată atât pentru ulei, cât și pentru producția de biocombustibili.

Dezechilibrarea pieței

Florin Barbu, ministrul PSD al agriculturii, a declarat zilele trecute, la rândul său, că piața cerealelor s-a dezechilibrat după începerea războiului din Ucraina.

„Practic o tonă de grâu în anul în care a fost acest război, era undeva la 1,8 lei pe kilogram, asta înseamnă 1.800 de lei pe tonă şi după reglarea tuturor lucrurilor care s-au întâmplat atât în piaţa mondială de cereale, preţul cerealelor în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei”, a spus Barbu.

Fermierii, proteste în toată Europa

Fermierii protestează în mai multe țări din Europa, precum Spania, Franța, Belgia sau Polonia, nemulțumiți de unele dintre măsurile impuse de Comisia Europeană, precum eliminarea anumitor pesticide sau obligativitatea nefolosirii unei cote din terenuri pentru a proteja fauna sălbatică. 

De asemenea, aceștia reclamă și scumpirea carburanților și concurența neloială făcută de produse importate din afara Uniunii Europene.

Anterior, în toamna anului trecut, au existat proteste în Polonia, Slovacia, Bulgaria, fermierii reclamând la acel moment că din cauza cerealelor ucrainene prețurile au scăzut foarte mult, iar mulți au dificultăți financiare.

Uniunea Europeană a permis importul de cereale din Ucraina pentru a ajuta țara invadată de Rusia din 24 februarie 2022. Concomitent, tranzitul a fost permis pentru a evita o foamete în Africa, unde mai multe țări erau dependente de importurile de cereale din Ucraina.

România, principala cale de export a cerealelor din Ucraina

România este principala țară de tranzit pentru cerealele ucrainene. Conform președintelui Klaus Iohannis, prin România au tranzitat 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina, echivalent cu 60% din exporturile statului vecin.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *