Câte monarhii mai sunt în lume în 2024

Câte monarhii mai sunt în lume în 2024

Monarhia reprezintă forma de guvernământ în care o singură persoană deține puterea, respectiv un monarh, acesta din urmă considerat rege, împărat, duce sau principe. Iată câte monarhii mai sunt în lume în 2024!

Monarhia a fost forma de guvernământ obișnuită în antichitatea veche, înlocuită apoi cu oligarhia sau democrația, în antichitatea clasică. În perioada medievală și modernă, formele de guvernământ au fost monarhia și republica. Monarhia poate fi constituțională, absolută, electivă sau ereditară.

Ce înseamnă monarhie constituțională

Monarhia constituțională reprezintă forma de guvernământ unde atribuțiile monarhului sunt definite printr-o constituție. Într-o monarhie constituțională, monarhul este catalogat și considerat șeful statului. Acesta poate avea atât rol simbolic, cât și rol ceremonial, dar și putere executivă semnificativă.

Monarh provine din grecescul μονάρχης (din μόνος “singur” și ἄρχων; “conducător”).

Ce înseamnă monarhie absolută

Monarhia absolută reprezintă o formă de guvernare unde monarhul deține întegral puterea supremă în stat, astfel că, poporul este lipsit de drepturi, iar monarhul deține puterea absolută, cunoscut și sub numele de autocrat.

Ce înseamnă monarhie electivă

Monarhia electivă reprezintă o monarhie condusă de un monarh, un conducător, ales. În cazul monarhiei ereditare, monarhul primește funcția automat ca o moștenire familială.

Modul de alegere în ceea ce privește un monarh într-o monarhie electivă diferă de la un caz la altul.

Ce înseamnă monarh

Monarhii din Europa

În Europa sunt 12 monarhii. Multe dintre monarhii sunt constituționale parlamentare, forme de guvernământ unde monarhul își exercită autoritatea în acord cu o constituție.

În ce țări sunt monarhii în Europa

Marea Britanie are o monarhie constituțională, una dintre cele mai cunoscute monarhii, iar conducătorul Regatului Unit este Regele Charles al III-lea. Regele Charles al III-lea a urcat pe tron după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, care a domnit timp de 70 de ani. Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh britanic, dar și cel mai longeviv monarh femeie din lume.

Descoperă curiozități interesante despre Anglia

Olanda sau Țările de Jos este monarhie constituțională parlamentară, condusă de regele Willem-Alexander. Acesta a urcat pe tron în 2013, după moartea mamei sale, regina Beatrix.

Spania este o monarhie constituțională parlamentară, iar monarhul actual este regele Felipe al VI-lea, fiul fostului rege Juan Carlos I.

Suedia este una dintre cele trei țări nordice care sunt monarhii constituționale parlamentare. Aici, pe tron, din anul 1973, se află regele Carl al XVI-lea.

Norvegia este un alt stat nordic ce este o monarhie constituțională parlamentară. Aici, pe tron se află monarhul Harald al V-lea, încă din anul 1991.

Danemarca este al treilea stat nordic cu monarhie constituțională, iar la conducere este regina Margrethe a II-a. Aceasta este la tronul țării din anul 1972, iar în prezent este cel mai longeviv șef de stat din Europa. De asemenea, monarhul constituției din Danemaraca este singurul monarh femeie din Europa.

Belgia este o monarhie constituțională parlamentată, iar pe tron se află regele Filip al Belgiei, încă din anul 2013.

Luxemburg, Marele Ducat de Luxemburg, este o monarhie constituțională parlamentară, chiar dacă țara nu se numește regat, ci ducat. Aici, Henri este marele duce de Luxemburg încă din anul 2000.

Andorra are ca formă de guvernământ, printre puținele din lume, o diarhie. Diarhia presupune guvernarea simultană a doi suverani. Așadar, Andorra este o diarhie parlamentară constituțională electivă. În prezent, cei doi conducători aleși ai Andorrei sunt Joan Enric Vives Sicilia, episcop de Urgell, din 2003, și Emmanuel Macron, președintele Franței, din 2017.

Liechtenstein, Principatul Liechtenstein, este o monarhie parlamentară semi-constituțională, unde monarhul deține puteri substanțiale, asemănătoare cu cele ale unui președinte într-o republică prezidențială sau semi-prezidențială. Aici, principe este Hans-Adam al II-lea.

Monaco, Pricipatul Monaco, este tot o monarhie parlamentară semi-constituțională, iar monarh este prințul Albert al II-lea, încă din anul 2005.

Vaticanul este singura monarhie absolutistă din Europa

Vaticanul, cel mai mic stat din Europa, din Roma, este o monarhie absolutistă teocratică electivă. Mai exact, este singura monarhie absolutistă din Europa, iar suveran este Papa. Vaticanul este o monarhie electivă deoarece suveranul este ales. În prezent, Francis este ales Papă încă din anul 2013.

Monarhii absolute – state unde monarhul deține puterea absolută și nu este supus legii

Arabia Saudită – monarhie absolutistă. Succesiunea la tron este ereditată, regele trebuie să fie urmașul lui Ibn Saud, dar și electivă, deoarece el este ales de către un consiliu al familiei regale.
Brunei – țară insulară situată pe coasta insulei Borneo din Asia de Sud Est.
Oman – țară arabă din sud-vestul Asiei, pe coasta de sud-est a Peninsulei Arabe.
Qatar – țară situată în Asia de Vest, care ocupă mica peninsulă Qatar de pe coasta de nord-est a Peninsulei Arabice.
Swaziland – țară din sudul Africii, situată între Africa de Sud și Mozambic la est. Este ultima monarhie absolută din Africa.

Monarhii constituționale în lume cu monarh activ

În monarhiile constituționale cu monarh activ, primul-ministru exercită puterea executivă, dar și monarhul deține puteri executive considerabile.

Bahrein;
Bhutan;
Emiratele Arabe Unite ;
Iordania ;
Kuweit;
Liechtenstein;
Maroc;
Monaco ;
Tonga.

Monarhii constituționale cu monarh ceremonial

În monarhii constituționale cu monarh ceremonial, prim-ministrul este considerat șeful puterii absolute. Uneori, acesta din urmă deține și puterea legislativă, în timp ce în alte situații, puterea executivă este separată de legislatură.

În situația dată, șeful statului este monarhul care își poate exercita puterea cu consimțământul guvernului, poporului și reprezentanților lor.

Andorra;
Antigua și Barbuda;
Australia;
Bahamas;
Belgia;
Belize;
Cambodgia;
Canada;
Danemarca;
Grenada;
Insulele Solomon;
Jamaica;
Japonia;
Lesotho;
Luxemburg;
Malaezia;
Noua Zeelandă;
Norvegia;
Țările de Jos Olanda;
Papua Noua Guinee;
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord;
Sfântul Cristofor și Nevis Saint Kitts;
Sfânta Lucia;
Sfântul Vicențiu și Grenadine;
Spania;
Suedia;
Thailanda;
Tuvalu.

Sursă info: wikipedia.org

Sursă info: 123rf.com

Citește și: Destinații turistice interesante pentru 2024

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *