Câte organe sunt în corpul uman

Câte organe sunt în corpul uman

Corpul uman este o adevărată mașinărie biologică, o rețea interconectată și foarte complexă alcătuită din organe interne, țesuturi și celule. Acestea funcționează împreună astfel încât să susțină funcționarea optimă a organismului și să mențină viața. Fiecare organ și sistem din corpul uman în parte are un rol vital în menținerea homeostaziei, iar în acest articol îți vom spune câte organe există în corpul uman, care sunt organele vitale, sistemele din corpul uman și ce funcții îndeplinește fiecare dintre acestea.

Ce este anatomia

Potrivit definiției pe care ne-o oferă enciclopedia online Britannica, anatomia este unul dintre domeniile științelor biologice care se ocupă cu identificarea și descrierea structurilor corporale ale ființelor vii. Anatomia implică studiul principalelor structuri corporale umane, animale sau vegetale prin disecție și observație, însă, în sensul cel mai restrâns, aceasta se referă la corpul uman. „Anatomia brută” se referă în mod obișnuit la studiul acelor structuri corporale suficient de mari pentru a fi examinate fără ajutorul unor dispozitive de mărire. Există și așa-numita „Anatomie microscopică”, iar aceasta se referă la studiul unităților structurale foarte mici, care nu pot fi observate decât cu ajutorul unui microscop optic.

Anatomia studiază, totodată, raporturile dintre diferite organe constitutive, bazându-se în primul rând pe disecție, un procedeu de bază pentru toate cercetările anatomice. Cea mai veche atestare a utilizării disecției datează din perioada Greciei Antice, atunci când filozoful Theophrastus (Τύρταμος) a denumit disecția „anatomie”, un cuvânt care provine de la „Ana Temnein”, care se traduce prin „a tăia”.

Informaţii despre corpul uman

Termenul de corp uman face referire la toată structura anatomică a unui om. Corpul uman, în fapt substanța fizică a organismului uman, este alcătuit din diverse tipuri de celule vii și materiale extracelulare și este organizat în țesuturi, organe interne și sisteme.

Asemenea oricărei ființe vii, organismul uman există datorită unei corelări fine și perpetue a tuturor structurilor și proceselor sale, având ca scop îndeplinirea funcțiilor acestora. El constituie un sistem ierarhizat, care dispune de o serie de sisteme de autoreglare integrate. Majoritatea funcțiilor organismului uman sunt îndeplinite de structuri specializate, însă acestea nu acționează izolat, ci o fac în strânsă legătură unele cu celelalte.

Ce sunt organele

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au căutat să înțeleagă ce se ascunde în interiorul organismului și cum funcționează acesta. Vechii locuitori ai Egiptului Antic studiau organele umane în timp ce le scoteau din leșuri pentru îmbălsămare. Manuscrisele medicale care au fost descoperite într-un mormânt antic chinezesc ar putea reprezenta cele mai vechi scrieri anatomice referitoare la corpul uman.

Organul este un termen cu origini în limba greacă, care provine de la cuvântul „organon” care înseamnă „unealtă”. Acesta reprezintă o structură diferențiată în interiorul organismului și este alcătuit dintr-o colecție de mai multe țesuturi, dintre care numai unul singur poate fi predominant. Ele variază în formă și dimensiune și sunt împărțite în 11 sisteme biologice care îndeplinesc funcțiile necesare supraviețuirii corpului uman. Trebuie să știi că nu toate organele sunt vitale pentru ca un om să trăiască, ci doar cinci dintre ele. Este vorba despre creier, inimă, ficat, cel puțin un rinichi și cel puțin un plămân. Pierderea funcției totale a oricăruia dintre aceste organe vitale este echivalentă cu decesul. În mod remarcabil, corpul uman poate să supraviețuiască fără multe alte organe ori prin înlocuirea unui organ nefuncțional cu un dispozitiv medical, mai scrie sursa citată.

Cum se numără organele din corpul uman

La nivel microscopic, atunci când mai multe tipuri de țesuturi se unesc și funcționează împreună, acea unitate este considerată un organ, spune Lisa M.J. Lee, profesoară în cadrul Departamentului de Biologie Celulară din cadrul Universității din Colorado (SUA), citată de Live Science. Aceasta ar putea considera unghia sau structurile care susțin unghiile drept organe și ar putea numi fiecare dinte ca fiind un organ de sine stătător. „Aș considera fiecare os ca fiind un organ, iar toate cele 206 oase împreună, în mod colectiv, sunt considerate un sistem de organe”, a explicat Lee. Oasele sunt deja enumerate o dată pe lista cu organele din corpul uman pentru a obține un număr total de organe folosind această definiție trebuie doar să fie adăugate 205 pentru un total de 284 de organe.

Numărul general acceptat de organe este 78

Însă, dacă fiecare dinte este numărat în parte, lista ar ajunge la 316 organe. Multe alte organe sunt numărate o singură dată, chiar dacă multe dintre ele există în tot corpul. Dacă luăm exemplul ligamentelor și tendoanelor, numărul total al organelor ar putea crește dramatic dacă ar fi numărate individual. Nu în ultimul rând, lista de organe ar putea crește dramatic dacă ar fi luați în calcul nervii nu doar o singură dată, asta pentru că există trilioane de nervi. De aceea, acest joc al numărării organelor din corpul uman este, practic, interminabil.

Câte organe sunt în corpul uman

În ceea ce privește numărul organelor existente în corpul uman, Lisa M.J. Lee spune că nimeni nu știe cum de s-a ajuns la acest total, însă numărul general acceptat este de 78. Această listă include organele importante precum limba, stomacul, tiroida, uretra, pancreasul, plus multe alte organe simple sau perechi de organe. Oasele și dinții sunt numărate fiecare o singură dată.

Anatomiștii din lumea întreagă au puncte de vedere diferite referitor la ceea ce poate fi considerat un organ intern. Spre exemplu, începând cu ianuarie 2017, oamenii de știință consideră mezenterul un organ intern distinct în corpul uman, la fel ca inima sau plămânii. Acesta este o membrană situată în sistemul digestiv, care leagă intestinul de pereții abdominali. Despre această membrană se știe de foarte mulți ani, însă de abia acum oamenii de știință au furnizat dovezi clare pentru a-l putea considera organ. Această situație a arătat că nu există nici un grup însărcinat cu stabilirea unui număr oficial al organelor sau cu decizia de a stabili o serie de criterii care să determine asta.

Care sunt sistemele corpului uman

Corpul uman funcționează astfel încât nici un organ ori celulă nu este în plus. După cum spuneam, toate organele, celulele și țesuturile sunt interconectate și împărțite pe sisteme și nici unul dintre sisteme nu funcționează fără celelalte cum nici un organ nu își poate îndeplini toate funcțiile fără ajutorul celorlalte organe. Iată care sunt cele zece sisteme ale corpului uman:

Sistemul respirator

Acest sistem este o rețea care se coordonează pentru a realiza procesul de respirație oferind organismului oxigenul necesar prin intermediul schimbului de gaze între aerul din mediul exterior și gazele din sânge. Sistemul respirator cuprinde următoarele organe: gură, nas, sinusuri, faringe, trahee, laringe, tuburi bronșice, plămâni

Sistemul circulator

Funcția principală a acestui sistem este aceea de a transporta substanțe nutritive și oxigen la celule și tesuturi în tot corpul prin circulația sângelui. Acest sistem este alcătuit din sistemul cardiovascular și cel limfatic, potrivit MedicineNet. Organele care fac parte din sistemul cardiovascular sau circulator sunt inima, arterele (vasele de sânge cu pereți groși care transportă sângele oxigenat de la inimă), venele (vasele de sânge care transportă sângele dezoxigenat înapoi la inimă) și capilarele (vasele de sânge mici care facilitează schimbul de oxigen, nutrienți și deșeuri între sistemul circulator și organe și țesuturi).

Sistemul musculo-scheletic

Acest sistem este implicat în principal în locomoție, protecția organelor interne, stocarea mineralelor și formarea sângelui. Scheletul intern servește drept cadru pentru organism. Acesta este format din mușchi, oase, tendoane și ligamente.

Sistemul gastrointestinal

Acest sistem este implicat în principal în descompunerea și absorbția alimentelor. Acesta cuprinde următoarele organe: esofag, stomac, ficat, vezică biliară, intestin subțire, intestin gros, rect și anus.

Sistemul urinar

Sistemul urinar, cunoscut și sub numele de sistem renal, produce, stochează și elimină urina, menținându-se echilibrul de apa din corp. Organele care alcătuiesc acest sistem sunt rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra.

Sistemul endocrin

Acest sistem este alcătuit din glande care secretă în sânge substanțe chimice care acționează ca mesageri chimici ce controlează multe funcții ale organismului, inclusiv creșterea sau metabolismul. Acest sistem este compus din următoarele glande: hipotalamus, pituitară, pineală, tiroidă, paratiroidă, timus, suprarenale și pancreas.

Sistemul nervos

Monitorizează și coordonează funcțiile organelor interne, răspunzând la schimbările din mediul extern. Acest sistem primește informații, le procesează și transmite reacții adecvate organelor corpului. Organele sistemului nervos sunt creierul, măduva spinării, ochii, urechile, nasul, limba și pielea, adică cele cinci organe de simț principale care permit vederea, auzul, mirosul, gustul și atingerea.

Sistemul limfatic

Sistemul limfatic este format din organe și vase care ajută la răspunsul imun, colectează fluide și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Organele care compun acest sistem sunt măduva osoasă, splina, glanda timus și amigdalele.

Sistemul reproductiv

Acest sistem permite producerea urmașilor prin reproducere sexuală. Organele de reproducere feminine sunt ovarele, uterul, vaginul și trompele uterine, în timp ce organele reproducătoare masculine sunt testiculele, scrotul, penisul, vasele deferente și prostata.

Sistemul tegumentar

Pielea este cel mai mare organ, acoperind întreaga suprafață a corpului. Este un scut de protecție împotriva căldurii, luminii, rănilor și infecțiilor. Pielea ajută, de asemenea, la reglarea temperaturii corpului, previne deshidratarea, stochează grăsimile și produce vitamine și hormoni.

Vezi şi până la ce temperaturi rezistă corpul uman!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *