Câte țări sunt în Asia

Câte țări sunt în Asia

Asia este unul dintre cele șapte continente de pe suprafața Pământului și cel mai mare dintre ele. Află mai multe despre Asia și câte țări sunt în acest continent.

Despre continentul Asia

Asia ocupă o suprafață de 44.493.000 km2, respectiv 29,6% din masa totală de uscat de pe Pământ.

Asia nu este doar cel mai mare continent al Pământului, ci și cel mai tânăr și cel mai complicat din punct de vedere structural. Deși evoluția Asiei a început în urmă cu aproape patru miliarde de ani, mai mult de jumătate din continent rămâne activ din punct de vedere seismic, iar în prezent se produce material continental nou în sistemele de arc insular care îl înconjoară la est și sud-est.

Asia are atât cele mai înalte, cât și cele mai joase puncte de pe suprafața Pământului, are cea mai lungă coastă decât a oricărui continent, este supusă în general celor mai largi extreme climatice ale lumii și, în consecință, produce cele mai variate forme de vegetație și viață animală de pe Pământ. În plus, popoarele din Asia au stabilit cea mai largă varietate de adaptare umană găsită pe oricare dintre continente.

Numele Asia este străvechi, iar originea sa a fost explicată diferit. Grecii l-au folosit pentru a desemna ținuturile situate la est de patria lor. Se crede că numele poate fi derivat din cuvântul asirian asu, care înseamnă „est”.

O altă posibilă explicație este că, inițial, a fost un nume local dat câmpiilor din Efes, pe care grecii și romanii antici l-au extins pentru a se referi mai întâi la Anatolia (Asia Mică contemporană, care este extrema vestică a Asiei continentale), și apoi la lumea cunoscută, la est de Marea Mediterană. Când exploratorii occidentali au ajuns în Asia de Sud și de Est în epoca modernă timpurie, au extins această etichetă la întreaga masă de uscat imensă.

Asia – granițele continentului

Asia este mărginită de Oceanul Arctic la nord, Oceanul Pacific la est, Oceanul Indian la sud, Marea Roșie (precum și mările interioare ale Oceanului Atlantic) la sud-vest şi de Europa la vest. Asia este separată de America de Nord la nord-est de strâmtoarea Bering și de Australia la sud-est de mările și strâmtorii care leagă Oceanele Indian și Pacific. Istmul Suez unește Asia cu Africa și, în general, este un acord conform căruia Canalul Suez formează granița dintre ele. Două strâmtori înguste, Bosforul și Dardanelele, despart Anatolia de Peninsula Balcanică.

Granița terestră dintre Asia și Europa este o construcție istorică și culturală care a fost definită diferit.

Cea mai convenabilă graniță geografică – cea care a fost adoptată de majoritatea geografilor – este o linie care merge spre sud de la Oceanul Arctic de-a lungul Munților Urali și apoi se întoarce spre sud-vest de-a lungul râului Emba, până la țărmul nordic al Mării Caspice; la vest de Marea Caspică, granița urmează Depresiunea Kuma-Manych până la Marea Azov și Strâmtoarea Kerci a Mării Negre. Astfel, istmul dintre Marea Neagră și Marea Caspică, și care culminează în lanțul muntos Caucaz la sud, face parte din Asia, arată britannica.com.

Vezi câte continente sunt pe glob și cum se numesc.

Câte țări sunt în Asia?

La întrebarea câte țări sunt în Asia pot exista mai multe răspunsuri și niciunul dintre ele nu este neapărat cel mai corect. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, Asia are 49 de țări. Cu toate acestea, în funcție de organizația sau guvernul care face lista, Asia poate avea de la 45 până la 53 de țări. Continentul găzduiește, de asemenea, un număr variabil de „regiuni administrative” și teritorii dependente.

Această ambiguitate poate fi atribuită mai multor factori. În cazul Asiei, cea mai mare complicație este reprezentată de prezența mai multor teritorii care sunt considerate țări independente de unele organizații și guverne, dar nu de către altele.

De exemplu, națiunea insulară Taiwan se consideră un stat suveran, dar guvernul chinez îl pretinde ca parte a Chinei, împreună cu teritoriile Hong Kong și Macao.

O confuzie este creată și de țările transcontinentale, care traversează liniile continentale. De exemplu, Egiptul se află în cea mai mare parte în Africa, dar colțul său de nord-est se extinde în Asia. Turcia se află aproape în întregime în Asia, dar cel mai mare oraș al său, Istanbul, este situat în porțiunea mică a Turciei care se extinde în Europa.

Rusia prezintă o dilemă și mai mare: 75% din pământul rusesc se află în Asia, dar 78% dintre ruși trăiesc în partea europeană. Acest lucru oferă Rusiei un loc legitim pe ambele continente, în funcție de variabila măsurată.

În cele din urmă, liniile de separare dintre continente sunt uneori ambigue, mai ales pe mare. Țara insulară Cipru, de exemplu, este considerată de Națiunile Unite ca parte a Asiei, dar este și membră a Uniunii Europene. În mod similar, multe insule din Oceania ar putea fi considerate parte din Asia, Australia/Australasia sau chiar America de Sud. Chiar și granițele terestre, cum ar fi linia de demarcație dintre Europa și Asia, s-au schimbat de-a lungul istoriei.

Afganistan – capitala Kabul
Armenia – Erevan
Azerbaidjan – Baku
Bahrain – Manama
Bangladesh – Dhaka
Bhutan – Thimphu
Brunei – Bandar Seri Begawan
Cambodgia – Phnom Penh
China (RPC) – Beijing
Timorul de Est – Dili
Georgia – Tbilisi
Hong Kong – City of Victoria
India – New Delhi
Indonezia – Jakarta
Iran – Teheran
Irak – Bagdad
Israel – Ierusalim
Japonia – Tokyo
Iordania – Amman
Kazahstan – Nur-Sultan
Kuweit – Kuweit City
Kârgâzstan – Bishkek
Laos – Vientiane
Liban – Beirut
Macao – Macau
Malaysia – Kuala Lumpur
Maldive – Male
Mongolia – Ulaanbaatar
Myanmar – Naypyidaw
Nepal – Kathmandu
Coreea de Nord – Phenian
Oman – Muscat
Pakistan – Islamabad
Palestina – Ramallah
Qatar – Doha
Rusia (o parte) – Moscova
Arabia Saudită – Riad
Singapore – Singapore
Coreea de Sud – Seul
Sri Lanka – Sri Jayawardenepura Kotte
Siria – Damasc
Taiwan – Taipei
Tadjikistan – Dușanbe
Thailanda – Bangkok
Filipine – Manila
Turcia – Ankara
Turkmenistan – Ashgabat
Emiratele Arabe Unite – Abu Dhabi
Uzbekistan – Tașkent
Vietnam – Hanoi
Yemen – Sana’a

Cele mai frumoase insule din Asia

Plajele cu nisip alb, apa turcoaz și peisaje subacvatice magice sunt răspândite în toată Asia. Într-o parte a lumii în care turismul crește exponențial, aceste insule și țărmurile lor din jur rămân adesea neatinse. Ele adăpostesc culturi care continuă să trăiască în liniște și pace și, pentru majoritatea călătorilor, un ritm de zi cu zi greu de găsit în alte părți.

Maldive – Descoperă ce este interzis să faci în Maldive ca turist.
Bali, Indonezia – Vezi și ce este interzis să faci în Bali ca turist.
Palawan, Filipine
Raja Ampat, Indonezia
Koh Tao, Thailanda
Insula Yakushima, Japonia
Insulele Perhentian, Malaysia
Koh Chang, Thailanda
Siargao, Filipine
Insula Cat Ba, Vietnam
Insulele Gili, Indonezia
Insula Jeju, Coreea de Sud
Insula Penang, Malaysia
Insula Komodo, Indonezia
Koh Rong, Cambodgia
Pulau Tioman, Malaysia
Insula Havelock, India
Ko Phi Phi, Thailanda
Ishigaki, Japonia
Boracay, Filipine
Insulele Penghu, Taiwan
Phuket, Thailanda
Phu Quoc, Vietnam

Curiozități despre Asia

Peste 4,7 miliarde de oameni trăiesc pe continent. Acest lucru face ca Asia să fie continentul cu cei mai mulți oameni.

Asia găzduiește aproximativ 2.300 de limbi. Cele mai vorbite limbi asiatice sunt chineza, hindi, indoneziană, bengaleză și japoneză. Hindi este, de asemenea, cea mai veche limbă din lume.

Există 12 țări fără ieșire la mare în Asia. Țările fără ieșire la mare din Asia sunt Armenia, Bhutan, Laos, Nepal, Mongolia, Afganistan, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Continentul acoperă o treime din suprafața Pământului. Acest lucru îl face cel mai mare continent din lume.

Asia are cel mai înalt munte din lume. Muntele Everest face parte din lanțul muntos Himalaya. Himalaya este răspândit în cinci țări asiatice; Bhutan, China, India, Nepal și Pakistan.

Cea mai mare insulă din Asia este Borneo. Este a treia insulă ca mărime din lume. Insula aparține a trei țări: Malaezia și Brunei în nord și Indonezia în sud. Borneo este cunoscut pentru pădurile sale tropicale. Multe animale trăiesc doar pe această insulă.

Asia este locul de naștere al tuturor religiilor majore – budism, creștinism, hinduism, islam și iudaism. Budismul, de exemplu, a început în India și este acum o religie-cheie în China, Coreea de Sud, Japonia, țările din Asia de Sud-Est și Sri Lanka.

Asia are o climă foarte variată. Unele părți ale Asiei sunt foarte reci, cum ar fi Siberia în Rusia, în timp ce țări precum Thailanda și Maldive sunt cunoscute pentru vremea tropicală.

Aceasta înseamnă că există o floră și faună variate în Asia, de la jungle cu maimuțe până la urși polari în regiunile mai reci.

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *