Câți bani a solicitat expertul angajat de CJ Vaslui pentru a-și contrazice propria expertiză. A fost reținut și el în dosarul lui Dumitru Buzatu

Câți bani a solicitat expertul angajat de CJ Vaslui pentru a-și contrazice propria expertiză. A fost reținut și el în dosarul lui Dumitru Buzatu

Expertul care a realizat expertiză tehnică a lucrărilor la „drumul strategic Bârlad-Laza-Codaeşti” a fost reținut de către procurori pentru luare de mită și trafic de influență, anunță DNA într-un comunicat de presă. Potrivit informațiilor Libertatea, expertul se numește Radu Judele junior, fiul lui Radu Judele, fost șef DRDP Iași care a decedat în 2022.

Libertatea a arătat că expertul a fost angajat în momentul în care au apărut tensiuni între Dumitru Buzatu, președinte CJ Vaslui, și omul de afaceri Emil Savin, cunoscut ca Farmazon, privind realizarea proiectului de infrastructură. După ce, inițial, a spus că lucrările nu sunt conforme, el și-a schimbat concluzia la contraexpertiză.

Sursele Libertatea susțin că omul de afaceri Emil Savin a decis să rezilieze contractul din cauza datoriilor uriașe pe care CJ Vaslui le avea la societate: aproape 4 milioane de euro.

„Buzatu motiva că lucrările sunt proaste. A dispus o expertiză, iar un expert agreat de el, a motivat că lucrarea nu e conformă. Savin a cerut o contraexpertiză, iar Buzatu l-a obligat să o facă cu același expert care inițial a stabilit că lucrarea nu este conformă. 700.000 de lei a fost prețul plătit de Savin expertului agreat de Buzatu pentru ca, la contraexpertiză, să susțină că, de fapt, lucrarea este conformă”, au explicat sursele Libertății. 

Informația a fost confirmată de către DNA în comunicatul de presă în care anunță reținerea expertului. Potrivit DNA, el „ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului”.

În plus, expertul „i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate”. El a primit mita cerută în două tranșe, pe 2 martie și 27 aprilie 2023.

După efectuarea contraexpertizei în care expertul a anunțat că lucrările sunt conforme, Consiliul Județean Vaslui a deblocat o parte din plăți către societatea controlată de Savin. Pentru deblocarea restului de sumă, Buzatu i-ar fi cerut omului de afaceri mita de 1,25 de milioane de lei. A fost momentul în care, Emil Savin, ar fi decis să nu mai renunțe presiunilor și să îl denunțe la DNA.

Expertul a fost reținut sâmbătă de DNA urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui, pe 24 septembrie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest dosar a fost reținut și Dumitru Buzatu care a fost prins în flagrant a fost prins vineri seară când primea o mită de 1,25 milioane de lei pentru atribuirea contractului. El urmează să afle sâmbătă seară dacă judecătorii emit mandat de arestare preventivă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *