Ce-a putut să zică Ucraina despre Papa Francisc

Tâfna Ucrainei continuă. Ucraina l-a convocat luni pe trimisul Vaticanului în ţară pentru a protesta faţă de declaraţiile papei Francisc care sâmbătă a îndemnat Kievul să aibă „curajul să ridice steagul alb şi să negocieze” cu Moscova, transmite AFP.

„Visvaldas Kulbokas a fost informat ca Ucraina este dezamăgită de cuvintele suveranului pontif privind +steagul alb+ şi necesitatea +de a da dovadă de curaj şi de a negocia+ cu agresorul”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

Diplomaţia ucraineană l-a acuzat pe papa că „legalizează dreptul celui mai puternic” şi îi încurajează „să ignore în continuare dreptul internaţional”.

„Şeful Sfântului Scaun ar fi trebuit să trimită semnale comunităţii internaţionale despre necesitatea unirii imediate a forţelor pentru a asigura victoria binelui asupra răului şi să lanseze un apel agresorului, şi nu victimei”, a subliniat Kievul.

Preşedintele Volodimir Zelenski a reacţionat deja dur duminică la comentariile Papei Francisc, dând asigurări că ţara sa „nu va ridica niciodată” steagul alb în faţa Moscovei.

Într-un interviu acordat radio-televiziunii elveţiene, din care sâmbătă au fost publicate deocamdată doar extrase, Papa Francisc a pledat pentru „negociere”, care este un „cuvânt curajos”.

„Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a remarcat suveranul pontif. „Cred că cel mai puternic este acela care vede situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaţionale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos” şi „a negocia nu înseamnă niciodată să te predai”, a explicat Papa Francisc.

După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în faţa Rusiei, în urma confuziei provocate de folosirea în interviu a expresiei „steag alb”. Papa a folosit această expresie „pentru a indica prin ea încetarea ostilităţilor, armistiţiul cu scopul de a negocia”, a clarificat purtătorul său de cuvânt, Matteo Bruni.

Francisc, aflat în fruntea Bisericii Catolice din 2013, şi-a atras deja critici în primele luni ale invaziei ruse a Ucrainei, pentru că nu a desemnat în mod clar Rusia drept agresor.

The post Ce-a putut să zică Ucraina despre Papa Francisc appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *