Cum se scrie, de fapt, un acatist pentru biserică. Este o greșeală pe care o fac mai toți credincioșii

Cum se scrie, de fapt, un acatist pentru biserică. Este o greșeală pe care o fac mai toți credincioșii

Cum să scrii un acatist, prin care să fie pomeniți cei vii sau cei trecuți în lumea de dincolo? Mulți credincioși fac o greșeală de care nu-și dau seama. Trebuie să o evite de acum încolo. Despre ce este vorba?

Cum să scrii un acatist pentru biserică

În fiecare duminică dimineață, în alte zile ale săptămânii sau de sărbători mari, mulți români obișnuiesc să dea acatist preotului, la slujbă, pentru a le fi pomeniți cei dragi, aflați în viață, de obicei, și rareori pe cei trecuți în neființă.

Pentru persoanele decedate, se dau în general pomelnice, la slujbele de pomenire a morților. Acatistul este destinat mai mult viilor și prevede anumite reguli de scriere. Se mai spune despre acatist că este, mai întâi de toate, un imn închinat Lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau unuia dintre sfinți.

Cel care citește un acatist va avea dorința îndeplinită, fiindcă este destul de lung și presupune un ”test” al răbdării. Termenul de acatist provine din limba greacă, de la cuvântul ”ahatistos”, care se traduce prin a sta jos. Această denumire semnifică faptul că în timp ce auzi citirea lui de către preot trebuie să stai în genunchi sau în picioare cu fața către icoane, mai exact, către altar.

Un acatist are două sensuri

Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Domnului Iisus Hristos sunt printre cele mai cunoscute și printre cele mai puternice acatiste. Pentru îndeplinirea dorințelor mari se recomandă a fi citite pe parcursul a 40 de zile.

Însă, ce greșeală fac în general credincioșii când scriu un acatist? Mulți dintre ei uită să treacă sau nu știu că la început se trec numele preotului de la Botez, numele preotului care te-a cununat, nașii de botez, nașii de cununie, după care se notează părinții, frații și ceilalți dragi.

Nu uita să treci și data în partea dreaptă sus a foii, dar și pe mijloc cuvântul ”Acatist” sau ”Vii”. Un acatist se dă doar pentru o zi și nu trebuie confundat cu pomelnicul, care se dă pentru mai multe zile și de obicei la slujba de la Sfânta Liturghie, de duminică.

Tot la începutul acatistului, poți scrie și următoarea propoziție: ”Mulțumesc, Doamne, pentru toate cele dăruite și mă rog pentru…”, după care enumeri, în ordinea menționată, numele celor pe care îi ai în minte.

Pe lângă toate acestea, atunci când scrieți un acatist nu trebuie să fiți cuprins de nervi, ranchiună sau orice alt gând necurat, încât rugăciunea să fie ”primită”. De asemenea, puteți să treceți pe foaie pe oricine vă vine în minte și vreți ca să fie ajutat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *