Ce este ploaia de meteori

Ce este ploaia de meteori

Ploaia de meteori, cunoscută și ca ploaie de meteoriți sau ploaie de stele căzătoare, este un fenomen astronomic fascinant, care atunci când este observat pe un cer senin poate reprezenta un adevărat spectacol. În același timp, acest fenomen a captivat imaginația oamenilor de secole întregi având darul să ne amintească de frumusețea și de misterul lumii în care trăim. A admira o astfel de ploaie de meteoriți reprezintă o experiență unică și cu adevărat memorabilă, care ne poate ajuta să punem în perspectivă locul pe care îl ocupăm în acest univers și să ne bucurăm de splendoarea și diversitatea lumii noastre astronomice.

În cazul în care este vremea pentru o ploaie de meteoriți trebuie să știi că nu vei avea nevoie de telescop, binoclu ori de o clădire înaltă sau un munte pentru a te putea bucura de acest spectacol ceresc unic. Tot ceea ce vei avea nevoie este un loc sub cerul liber, un hamac ori un sac de dormit și un ceas cu alarmă pentru a te putea trezi în toiul nopții ca să prinzi ploaia de meteoriți.

Ce este un meteor sau un meteorit

Meteoriții pot fi definiți ca fiind resturi de mici dimensiuni provenite de la un corp ceresc, rezultate în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor. Meteoritul este un meteorod care intră în atmosfera Pământului, iar în cele din urmă se dezintegrează. În unele situații, resturi din meteoriți ajung la faza de impact cu solul planetei noastre.

De regulă, meteoritul este compus din fier și din rocă, ceea ce implică faptul că acesta trebuie să fie capabil să ajungă pe suprafața unei stele, lăsând în urmă o urmă strălucitoare de lumină pe care o numim meteor. În ceea ce privește Pământul, planeta pe care trăim are propria sa barieră naturală pentru a rezista acestui fenomen, iar această barieră poartă denumirea de atmosferă. Atunci când un obiect cosmic intră în atmosfera Pământului, acesta începe să se frece de stratul dens de aer, ceea ce generează un nivel foarte ridicat de căldură provoacând arderea sa și, implicit, dezintegrarea celei mai mari părți a materialului interplanetar ajuns în atmosferă. Aceasta creează o lumină strălucitoare și, adesea, un spectacol impresionant pe cer.

Meteoriții mai mari se descompun în bucăți mai mici, dintre care unele pot ajunge la sol. Atunci când străbat atmosfera, meteoriții produc meteorii despre care aminteam anterior, transformându-se în adevărate bile de foc care explodează în atmosferă.

Ce este ploaia de meteori

Așa cum spuneam, un meteorit este o rocă spațială care intră în atmosfera Pământului și pe măsură ce aceasta cade spre Pământ, frecarea cu aerul face ca temperatura sa să fie extrem de ridicată. Ceea ce vedem este cunoscut și sub numele de „stea căzătoare”.

Este vorba despre acea urmă strălucitoare, care nu este stânca așa cum ar putea părea la prima vedere, ci mai degrabă aerul care strălucește pe măsură ce roca spațială fierbinte traversează atmosfera planetei Terra. În momentul în care Pământul întâlnește mai mulți meteoriți în același timp avem de-a face cu un fenomen care poartă denumirea de ploaie de meteoriți, aflăm de pe site-ul SpacePlace.Nasa.gov.

Poate te întrebi cum și mai ales de ce ar întâlni Pământul mai mulți meteoriți simultan. Ei bine, răspunsul este unul destul de simplu. Cometele, așa cum este cazul „planetei albastre” și a celorlalte planete ale Sistemului Solar, orbitează și ele în jurul Soarelui. Spre deosebire de planete, ale căror orbite sunt aproape circulare, în schimb, cometele au orbite destul de înclinate. În această situație, pe măsură ce o cometă se apropie de Soare, o parte înghețată din suprafața ei fierbe și astfel sunt eliberate o mulțime de particule de praf și de rocă, mai scrie sursa citată.

Dincolo de spectacolul vizual minunat pe care îl oferă, ploaia de meteoriții joacă și un rol important în cercetarea științifică. Observarea și studiul acestor fenomene ne pot oferi informații prețioase despre compoziția cometelor și asteroizilor, despre evoluția Sistemului Solar, precum și despre felul în care planeta noastră interacționează cu obiectele cosmice.

Ce șanse sunt ca meteorii să lovească suprafața Pământului?

Pe măsură ce căldura Soarelui fierbe din ce în ce mai multă gheață și resturi de cometă, acestea vor fi împrăștiate de-a lungul căii cometei, mai ales în Sistemul Solar interior, adică acea parte de univers unde locuim noi. Apoi, de mai multe ori în fiecare an, pe măsură ce Pământul își face călătoria în jurul Soarelui, orbita sa o va traversa pe cea a unei comete, ceea ce înseamnă că a treia planetă de la Soare se va arunca într-o grămadă de resturi de comete.

Acest lucru nu ar trebui să ne îngrijoreze. Spunem asta deorece meteoriții sunt de obicei mici, având dimensiunea unor particule de praf până la dimensiunea unor bolovani. Sunt aproape întotdeauna suficient de mici pentru a arde rapid în atmosfera Pământului, așa că există puține șanse ca vreunul dintre aceștia să lovească suprafața planetei noastre. Cu toate acestea, există mari șanse să putem vedea un spectacol deosebit de stele căzătoare în toiul nopții.

Cum sunt botezate ploile de meteori

În cazul unei ploi de meteoriți, dungile strălucitoare pot apărea oriunde pe cer, însă „cozile” acestora par să fie îndreptate toate către același loc pe cer. Acest fenomen se explică prin faptul că toți meteorii vin spre noi sub același unghi și, pe măsură ce se apropie de planetă, efectul de perspectivă îi face să pară că se îndepărtează. Este ca și cum ai sta între liniile de cale ferată și ai impresia că cele două șine de tren se unesc în depărtare.

Este important de știut că ploile de meteoriți sunt botezate după numele constelației de unde par să provină meteorii. Spre exemplu, ploaia de meteoriți a Orionidelor, care are loc în luna octombrie a fiecărui an, pare să provină din apropierea constelației Orion Vânătorul. Fenomenul de ploaie de meteoriți poate fi observat din orice loc de pe glob, însă cel mai bun moment pentru a vedea acest fenomen astronomic este într-o noapte cu cer senin. Există mai multe evenimente anuale de ploi de meteoriți, însă cele mai cunoscute fiind Perseidele și Leonidele. De asemenea, mai există Quadrantidele, Liridele, Orionidele și Geminidele.

Ce sunt Perseidele

Perseidele sunt o ploaie de meteori, un fenomen ceresc în care mai mulți meteoriți pot fi observați pe cer în timpul nopții radiind dintr-un punct fix. Acest lucru se datorează unor fluxuri de meteoriți care pătrund în atmosfera Pământului cu viteze foarte mari și pe traiectorii paralele. Urma luminoasă creată pe cer este produsă de o particulă cu un diametru mai mic de 1 milimetru, care aprinde aerul atunci când intră în atmosferă.

Această ploaie de meteori este cea mai spectaculoasă, iar în 2023, la fel ca în fiecare an, acest eveniment ceresc deosebit va avea apogeul în luna august. Concret, Perseidele au loc în fiecare an în perioada 17 iulie-24 august, iar maximul de activitate se prouce în jurul datei de 12-13 august. Deși maximul este așteptat să aibă loc în jurul datei menționate anterior este posibil ca și în nopțile precedente și cele următoare să poată fi observate mai mulți meteori.

Cum au luat naștere Perseidele

Perseidele își au originea în cometa periodică Swift-Tuttle, care a fost observată și descoperită de Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle la 16 și 19 iulie 1962. Cu un nucleu cu diametrul de 10 kilometri, această cometă a fost redescoperită în timpul următoarei sale reveniri, în septembrie 1992, de către Tsuruhiko Kiuchi și Gary W. Kronk. Aceștia au scos în evidență faptul că obiectele cerești cre au putut fi observate în China în anul 68 î.Hr. și în 188 d.Hr. ar putea fi Swift-Tuttle.

Cometa Swift-Tuttle este denumită astfel datorită punctului radiant, adică punctul aparent de pe cer de unde par să provină meteoriții și care se află în constelația Perseu. În timpul Perseidelor, se pot observa zeci sau chiar sute de meteoriți pe oră, ceea ce face din aceasta una dintre cele mai populare și mai așteptate ploi de meteoriți din an. Catolicii se referă la Perseide ca fiind Lacrimile lui San Lorenzo (Sfântul Laurențiu), asta și pentru că acesta este sărbătorit pe 10 august, dată la care apare ploaia de meteoriți.

Ce sunt Leonidele

Leonidele sunt o altă ploaie de meteori, care este mai strălucitoare și mai impresionantă comparativ cu Perseidele. Leonidele pot produce o furtună de meteori care pot să lumineze cerul cu mii de meteori pe minut. De altfel, termenul de „ploaie de meteoriți” a fost inventat după ce astronomii au observat unul dintre cele mai impresionante spectacole ale Leonidelor, care a avut loc în anul 1833.

Roiul de meteoriți care provoacă Leonidele este asociat cu cometa Tempel-Tuttle, iar punctul radiant se află în constelația Leul. În anii de activitate intensă, Leonidele pot oferi un spectacol impresionant, cu sute sau chiar mii de meteoriți pe oră.

Această ploaie de meteoriți apare în fiecare an, în luna noiembrie, mai exact în intervalul 6-30 noiembrie, cu un maxim de activitate care în jurul datei de 17-18 noiembrie. Cel mai frumos spectacol este cel care are loc la intervale de aproximativ 33 de ani. Ultima iluminare a cerului a avut loc în urmă cu 21 de ani, iar specialiștii nu preconizează repetarea acestuia înainte de 2028.

Foto:123rf.com

Citește și:  Asteroid, meteorit sau cometă – care este diferența?

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *