Ce este skin cycling și ce presupune

Ce este skin cycling și ce presupune

Skin cycling este un concept de îngrijire a pielii care a devenit un trend pe rețelele de socializare, însă, spre deosebire de alte trenduri de pe aceste platfome, acesta nu este unul dăunător, ba dimpotrivă. Află ce este skin cycling și ce presupune această rutină!

Ce este skin cycling

Skin Cycling este un concept care se referă la practica de a alterna produsele de îngrijire a pielii pe care le utilizați pentru a evita efectele secundare nedorite, cum ar fi iritația și uscăciunea pielii.

Termenul de Skin Cycling a fost inventat de Whitney Bowe, MD – un dermatolog certificat care a popularizat conceptul pe TikTok. Aceasta practică implică schimbarea rutinei de îngrijire a pielii pentru a oferi feței o pauză atât de necesară de la ingredientele active din produsele cosmetice, ingrediente potențial dure.

Cele mai multe metode populare de îngrijire a pielii necesită o mulțime de produse cosmetice, iar acest concept este opusul acestor practici. În esență, skin cycling este o rutină de îngrijire a pielii care necesită zile de odihnă între produse, pentru a permite refacerea microbiomului pielii.

De ce este important acest lucru? Acizii și retinolii sunt excelenți pentru refacerea pielii, dar utilizarea excesivă a acestor ingrediente irită și usucă pielea.

„Când vine vorba de exfoliere, mai mult nu este mai bine. Exfolierea excesivă poate compromite sănătatea și integritatea barierei pielii”, spune dr. Bowe.

Acest program este, așadar, conceput pentru a îmbunătăți eficacitatea ingredientelor active și a minimiza iritația prin distribuirea produselor active și inactive pe parcursul a patru nopți.

Descoperă și sfaturi de îngrijire a pielii în sezonul cald.

Ce presupune skin cycling

Whitney Bowe, creatoarea acestui concept, explică ce înseamnă, de fapt, această rutină de îngrijire ciclică, ce tipuri de cosmetice pot fi folosite și când:

Prima seară

De obicei, un ciclu al pielii va începe cu o noapte de exfoliere, urmată de o noapte cu retinoizi și, în cele din urmă, două nopți pentru recuperare, înainte de a reveni.

”Conceptul este că, în timpul nopții de exfoliere, utilizați un produs de exfoliere – în mod ideal, un amestec de diferiți acizi – care va îndepărta stratul superior de celule moarte ale pielii de pe suprafața pielii, astfel încât nu veți obține doar un o strălucire peste noapte, dar pielea va profita la maximum de noaptea a doua, cea cu retinoizi”, spune Bowe. „Pentru că atunci când eliminați stratul de celule moarte ale pielii, următorul produs pe care îl utilizați va pătrunde mai bine.”

„Când vine vorba de noaptea de exfoliere, cred că un amestec de acizi este mai eficient decât un singur acid și s-a dovedit că un AHA, cum ar fi acidul glicolic, care este formulat într-o concentrație de 8 până la 10%, s-a dovedit că stimulează producția de colagen, ceea ce contează pe termen lung.” Acest lucru va micșora porii literalmente și va ajuta la reducerea liniilor fine și ridurilor.

Seara a doua

În seara următoare, retinoizii sunt vedeta. Fiind unul dintre cele mai iubite și versatile ingrediente în îngrijirea pielii, retinolul are un loc bine definit în aproape orice rutină de îngrijire a pielii. Dar, din moment ce majoritatea oamenilor nu îl pot tolera în fiecare noapte, skin cycling poate fi salvator.

„Mulți pacienți încearcă un retinoid și renunță în primele două săptămâni din cauza uscăciunii, iritației pielii, mai spune Bowe. „Deci puteți introduce retinoizii cu mult mai mult succes cu rutina skin cylcing.”

Când îți alegi retinoidul pentru noaptea a doua, este inteligent să ții cont de toleranța pielii. Dacă știți că aveți pielea sensibilă sau reactivă, ar trebui să alegeți un produs cu un procent mai mic de retinol, mai degrabă decât un retinoid mai puternic.

În același timp, dacă nu ați folosit niciodată un exfoliant sau un retinoid, cel mai bine este să începeți această rutină cu doar unul dintre aceste ingrediente în primele câteva săptămâni pentru a vă asigura că pielea poate tolera acest lucru, apoi puteți adăuga și pe celaălalt.

Serile trei și patru

După cele două nopți de ingrediente active, când exfolianții și retinoizii sunt folosiți pentru a scoate în mod deliberat pielea din zona de confort, celelalte două seri sunt despre recuperare. „Nopțile trei și patru se concentrează în primul rând pe hidratare, hrănirea microbiomului pielii și repararea barierei pielii”, spune creatorul skin cycling. „Așa că doriți să evitați orice ingrediente potențial iritante și să vă concentrați doar pe reparare” – spune Bowe, citată de site-ul harpersbazaar.com.

Ce sunt retinoizii

Retinoizii sunt o clasă de compuși derivați din vitamina A care sunt utilizați în îngrijirea pielii datorită beneficiilor lor multiple. Cei mai cunoscuți retinoizi utilizați în îngrijirea pielii sunt retinolul, acidul retinoic (tretinoina) și retinoizii sintetici, cum ar fi adapalena.

Retinoizii sunt apreciați pentru capacitatea lor de a îmbunătăți textura pielii, de a reduce ridurile și liniile fine, de a trata acneea și de a uniformiza tonul pielii. Aceștia acționează prin stimularea producției de colagen, accelerarea regenerării celulare. În plus, retinoizii ajută la desfundarea porilor și la prevenirea formării punctelor negre, ceea ce îi face eficienți în tratarea acneei.

Cu toate acestea, retinoizii pot fi iritanți pentru unele persoane și pot provoca efecte secundare precum roșeață, descuamare și sensibilitate la soare. De aceea, este recomandat să începi folosirea lor treptat și să aplici întotdeauna un produs de protecție solară adecvat în timpul zilei atunci când utilizezi retinoizi, deoarece aceștia pot crește sensibilitatea pielii la radiațiile UV.

Care sunt beneficiile skin cycling

La baza acestui concept se află ideea de a îmbunătăți eficacitatea ingredientelor și de a minimiza iritația, dar acesta nu este singurul beneficiu pe care îl oferă această abordare.

Dermatologii susțin că acest tip de îngrijire ciclică poate fi benefică pentru cei care nu sunt siguri ce produse de îngrijire a pielii să folosească și pentru cei care vor o structura a rutinei de îngrijire a pielii.

De asemenea, poate fi util pentru a preveni exfolierea excesivă sau utilizarea excesivă a produselor de îngrijire a pielii cu ingrediente active, ceea ce poate duce la iritații, inflamații și o barieră a pielii compromisă.

În plus, dacă nu sunteți vreun specialist în ceea ce privește exfolianții chimici și/sau retinoizii, skin cycling poate fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a introduce aceste ingrediente în rutina de îngrijire a pielii, fără a usca sau irita pielea.

Așadar, acest tip de rutină permite o mai bună toleranță la produsele și formulele despre care se știe că îmbunătățesc puternic aspectul pielii. În plus, zilele de recuperare permit pielii să se recupereze după unele dintre efectele mai dure și mai puțin dorite ale acestor substanțe active, cum ar fi roșeața, exfolierea și uscarea.

Care sunt riscurile și dezavantajele skin cycling

Deși această abordare are multe beneficii potențiale, este posibil să nu funcționeze pentru toată lumea. Dacă aveți o afecțiune specifică a pielii care necesită un tratament constant, skin cycling ar putea face produsele pe care le folosiți mai puțin eficiente.

Așadar, această abordare poate să nu fie potrivită dacă dermatologul v-a prescris deja un medicament topic pentru uz zilnic. Unele produse, cum ar fi crema de protecție solară, trebuie aplicate zilnic pentru a fi eficiente. Când aveți îndoieli, discutați cu dermatologul pentru a adapta o rutină specifică de îngrijire a pielii la nevoile dvs. unice și la rezultatele dorite.

Alte forme de skin cycling

Ideea din spatele skin cycling-ului este ca rutina de îngrijire să fie făcută în etape, însă același concept poate fi adaptat și în funcție de felul cum fluctuează hormonii.

Hormonii fluctuanți pot afecta în mod semnificativ sănătatea și aspectul pielii, iar adaptarea rutinei de îngrijire a pielii în funcție de aceste fluctuații poate ajuta la menținerea unei pielii mai echilibrate și sănătoase.

Skin cycling-ul poate, deci, implica și folosirea diferitelor produse și tehnici de îngrijire a pielii în funcție de fazele ciclului menstrual al unei femei sau de alte fluctuații hormonale, cum ar fi faza premenstruală, faza ovulației și faza postmenstruală.

De exemplu, în timpul fazei premenstruale, când pielea poate deveni mai grasă și predispusă la acnee, se pot folosi produse care controlează excesul de sebum și reduc inflamația. În timpul fazei postmenstruale, când pielea poate fi mai uscată, se pot folosi produse hidratante și calmante.

Este important să ții cont că fiecare persoană are un ciclu hormonal unic și că skin cycling-ul poate necesita ajustări și personalizări în funcție de nevoile individuale ale pielii. De asemenea, este întotdeauna recomandat să consulți un dermatolog sau un specialist în îngrijirea pielii înainte de a începe o rutină de îngrijire pentru a determina cea mai potrivită abordare pentru tine.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *