Ce este stresul digital și cum poate fi combătut chiar dacă stai în fața ecranului toată ziua

Ce este stresul digital și cum poate fi combătut chiar dacă stai în fața ecranului toată ziua

Iată ce trebuie să știi despre stresul digital, inclusiv ce anume îl cauzează și cum să-i faci față într-o lume care este constant conectată online.

Cauzele stresului digital

S-ar putea să te descurci mai bine cu controlarea timpului petrecut în fața ecranului, dar există câteva motive pentru care stresul digital poate fi greu de evitat:

1. Supraîncărcarea cu informații

„Cu valul constant de informații și notificări care vin din diverse dispozitive și platforme, poate fi greu să mai ținem pasul și rămânem mereu în urmă”, spune Strohman. Acest lucru poate duce la multitaskingul digital, care apare atunci când răspunzi la emailuri în timp ce stai pe rețelele de socializare sau răspunzi la mesaje pe chat. Așa ajungi să te simți epuizată și stresată, că un hamster digital prins într-o rotiță care nu se mai oprește.

2. Teamă de a nu rată ceva

Nu există buton de pauză pe Instagram, din păcate. „Rețelele de socializare în special pot să creeze un sentiment de presiune de a rămâne conectat și la curent cu ultimele știri, tendințe și evenimente sociale”, spune Strohman. „Asta tinde să încurajeze senzația de competiție și de comparare socială, având că efect senzații de inadecvare, stimă de sine redusă și stres.”

3. Ruperea de prezentul real

Știi că a stă lipit de telefon sau de computer e nesănătos, atât pe plan mental cât și fizic, însă feed-ul de pe rețeaua de socializare pe care petreci mult timp „strigă” la ține să rămâi prezența. Strohman spune că acest lucru poate duce la stres, fiindcă nu mai ești capabilă să rămâi prezența în lumea din jurul tău.

Cum să faci față stresului digital

Chiar dacă ești conștientă că dependență digitală îți afectează sănătatea mintală, e foarte greu, aproape imposibil, să eviți contactul cu universul digital. Ceea ce poate face diferența este să deții instrumentele potrivite pentru a face făță stresului digital când acesta începe să se acumuleze.

Iată cum să controlezi și să reduci acest stres:

– Stabilește limite și fă pauze. „Fixează anumite perioade în timpul zilei în care să nu folosești dispozitive digitale, de exemplu în timpul mesei sau înainte de culcare”, recomandă Strohman. Fie că o faci pentru muncă sau de plăcere, urmează regulă 20-20 când urmărești ceva pe un ecran – la fiecare 20 de minute ia o pauză de 20 de secunde și privește ceva aflat la 20 de metri distanță pentru a-ți relaxa ochii. Poți să aplici și regulă 50-10: după 50 de minute în fața unui ecran, fa pauză 10 minute că să te miști și să te dezmorțești.

– Reglează-ți setările pentru notificări. Strohman sugerează să permiți doar notificările aplicațiilor de care ai absolută nevoie. „Asta te poate ajută să creezi o relație conștientă cu tehnologia”, spune ea.

– Pune pe primul loc grijă pentru ține. Mișcarea, meditația, somnul și relațiile offline îți vor întări starea generală de sănătate și vor reduce nivelul stresului când trebuie să stai în făța ecranului. Pentru cei mai expuși la stresul digital decât alte persoane, introducerea unui supliment pentru combaterea stresului, de exemplu magneziul bisglicinat, poate contribui la prevenirea unor simptome precum anxietatea și panică.

– Practică atenția conștientă. „Evita multitaskingul sau scrollarea compulsivă și concentrează-te pe o singură sarcina o dată”, spune Strohman. Astfel vei recunoaște mai ușor indiciile stresului digital și vei putea să iei o pauză când te simți copleșită.

– Folosește filtre de lumina albastră. „Lumina albastră emisă de ecrane poate întrerupe obiceiurile de somn și provoca oboseală ochilor”, explică Strohman. „Folosește filtre albastre, ochelari sau protecții de lumina albastră pe dispozitive pentru reducerea impactului luminii albastre asupra ochilor și a calității somnului”, recomandă ea.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *