Ce mâncăm în postul Crăciunului – Cele mai sănătoase alimente, surse de vitamine și calciu

Ce mâncăm în postul Crăciunului – Cele mai sănătoase alimente, surse de vitamine și calciu

Postul este un mod de a-ți prelungi viața, de a-ți consolida sistemul imunitar, de confort fizic și spiritual, de a evita bolile, de a întârzia îmbătrânirea și chiar de a pierde în greutate. Alimente de post sunt considerate legumele și fructele, leguminoasele, cerealele, nucile și semințele, uleiurile vegetale, zahărul, înlocuitorii de carne și de lactate.

Însă, pentru a nu te îngrășa în post și a nu-ți deteriora starea de sănătate, în loc să ți-o îmbunătățești, e recomandat să eviți zahărul în exces, produsele din făină albă și grăsimile vegetale hidrogenate (margarina și produsele de patiserie cu margarină).

În ceea ce privește cantitatea, este mai bine pentru organism să nu mănânci niciodată până la saturație, ci cam până la 80%, deci întotdeauna să te ridici de la masă cu senzația că nu ești plin, ci că ai mai putea mânca puțin.Dacă îți vei planifica în mod corect mesele, cu alimente de post sănătoase și pregătite echilibrat, îți poți obține nutrienții esențiali și în această perioadă de restricții alimentare.

Alimente de post de care ai nevoie în meniu

Iată ce alimente e recomandat să consumi în perioada postului și ce înlocuiri poți face în meniul tău obișnuit:

Surse de vitamine și calciu

Dacă până acum la micul dejun obișnuiai să mănânci cereale cu lapte integral, acum poți să le mănânci cu lapte de soia, de migdale sau nucă de cocos. Aceste tipuri de lapte vegetal au mai puține calorii decât laptele de vacă și sunt o sursă importantă de vitamine A, E și D, dar și calciu. Surse vegetale de calciu sunt băuturile fortifiate din orez și ovăz, blocurile de tofu, leguminoasele, migdalele, varza Kale, pătrunjelul și smochinele uscate, dar și semințele de susan.

O importantă sursă de vitamina E sunt măslinele, care au rol antioxidant, antiinflamator, contribuind la protejarea organismului de infecții. În plus, conțin și numeroși fitonutrienți cu multe beneficii asupra sănătății (efect cardioprotector, efect anticancerigen). Bucură-te din plin de fructele precum portocale, grepfrut, mandarine, kiwi, lămâi, căpșuni, deoarece au un conținut ridicat de vitamina C care susține imunitatea. 

Surse de proteine și fibre

Surse importante de proteine vegetale sunt ciupercile și lintea, cu toate că există și alte alimente de post care conțin proteine, cum ar fi arahidele și tofu. Există multe rețete care folosesc ciuperci, așa că trebuie menționat că acestea sunt sărace în calorii și conțin nutrienți care te vor ajuta să ai o sănătate mai bună în această perioadă a anului. În plus, ciupercile sunt și o sursă de vitamina D.

Include în meniul tău și leguminoase precum năut, linte (verde, roșie, maro – e bine să știi că lintea roșie fierbe mai repede) și mazăre, deoarece conțin preponderent carbohidrați și fibre. Semințele (de chia, de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de cânepă) sunt o altă sursă de proteine și fibre care pot fi utilizate în diferite feluri de mâncare. Poți să le consumi ca gustare, contribuind la o digestie bună sau să le adaugi peste o salată de crudități. 

Citește continuarea pe doc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *