Ce s-a scris în presa din Ucraina, după ce Bucureștiul a negat căderea unor drone rusești: „Dacă în înregistrarea video nu este teritoriul României, atunci al cui este acel teritoriu?”

Ce s-a scris în presa din Ucraina, după ce Bucureștiul a negat căderea unor drone rusești: „Dacă în înregistrarea video nu este teritoriul României, atunci al cui este acel teritoriu?”

Bucureștiul și NATO vor să evite cu orice preț un conflict direct cu Rusia, scrie presa din Ucraina, după ce Kievul a anunțat că România a fost lovită de drone, în cursul nopții de duminică spre luni, în atacul asupra portului Ismail de la Dunăre, iar MApN a negat informațiile. Pe rețelele de socializare, ucrainenii l-au luat peste picior pe ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Analistul militar Oleksandr Kovalenko a menționat pentru Sprotyv că poziția României ca stat membru NATO este una „amorfă și fără de coloană vertebrală”.

„Este periculos faptul că Rusia testează în acest mod ce i-ar putea fi permis în continuare. Din păcate, prin atitudinea amorfă și lipsită de coloană vertebrală, un stat membru NATO a câta oară îi arată Rusiei că totul îi este permis”, susține analistul militar.

Oleksandr Kovalenko nu înțelege cum pot fi negate exploziile de pe teritoriul României. „Dacă în înregistrarea video nu este teritoriul României unde a ajuns drona, atunci al cui este acel teritoriu?”, se întreabă analistul.  

Situația din România este comparată cu cea din Republica Moldova, al cărei teritoriu a fost survolat de nenumărate ori de rachetele rusești. „În cazul Republicii Moldova totul este clar, acolo nici nu există măcar sistem de apărare antiaeriană, însă România este altceva”, explică Kovalenko publicului ucrainean.

Reacția MApN – prilej de glume

Postul național de televiziune Kanal 5 de la Kiev a glumit pe rețelele de socializare despre reacția României. O imagine postată pe Facebook arată case distruse de bombardamente, care ar fi pe teritoriul României, cu textul „dronele rusești au căzut pe teritoriul României”. În partea de jos a imaginii, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, reacționează: „Au căzut, bine că au căzut. Nu există nicio primejdie”. Utilizatorii au comentat că reacția României este foarte stranie.

Imagine postată pe pagina de Facebook a postului ucrainean de televiziune Kanal 5

Și presa de limba ucraineană din regiunea Cernăuți a scris că România s-a speriat din nou de Rusia, în ciuda dovezilor indubitabile ale căderii dronelor pe teritoriul său.

Politologii contactați de posturile de televiziune de la Kiev au explicat că niciun stat NATO nu își dorește să intre într-un război cu Rusia, de aceea vor exista realități și explicații diferite în Ucraina și în afara acesteia.

NATO ar fi intrat într-un joc periculos 

Analistul politic Andrii Vigrinski a declarat că toate statele NATO încearcă din răsputeri să evite o confruntare directă cu Rusia. „Ei neagă faptul căderii dronei și chiar dacă acest eveniment va fi confirmat la un moment dat, vor zice că aceste acțiuni ale Moscovei nu au fost îndreptate împotriva lor. Vor spune nu este vorba de o agresiune împotriva unui stat membru NATO”, a menționat politologul pentru Kanal 24.

Potrivit jurnaliștilor ucraineni, România a ales să nege căderea dronelor rusești pe teritoriul său pentru că aceasta ar fi soluția cea mai simplă în momentul de față. În caz contrar, Bucureștiul trebuie să ia măsuri, pentru că doar exprimarea unor îngrijorări profunde pare a fi insuficientă în acest caz. „A fost luată decizia să spună că nu s-a întâmplat loc nimic”, a declarat politologul ucrainean.

Presa ucraineană susține că evitarea permanentă a unei confruntări cu Rusia și negarea unor cazuri de explozii pe teritoriul statelor NATO este un joc periculos, care permite Moscovei să testeze în continuare liniile roșii ale Occidentului.

Kievul spune că are probe, Bucureștiul neagă „în cunoștință de cauză”

Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Ucrianei, Dmitro Kuleba, Kievul deține fotografii care arată că teritoriul României a fost lovit de drone ruse în atacul aerian asupra portului ucrainean Ismail de la Dunăre. „Este inutil să negăm că ceva a căzut acolo”, a spus Dmitro Kuleba, luni, după o conferință de presă la Kiev. 

Autoritățile române au respins „în mod categoric informațiile” și spun că nicio dronă nu a căzut în România. „Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză”, a declarat, luni, ministrul de resort, Angel Tîlvăr.

Când au spus ucrainenii că „militarii români au nevoie de un consult oftalmologic”?

În februarie anul curent, vorbind despre survolarea spațiului aerian al României de către două rachete rusești Kalibr ca despre un fapt demonstrat, presa ucraineană a analizat de ce NATO și Bucureștiul „refuză să reacționeze”. Iar pe rețelele de socializare, utilizatorii s-au întrecut în glume despre „problemele oftalmologice” ale militarilor români.

Atunci Ministerul Apărării de la București a respins afirmațiile părții ucrainene și a arătat că rachetele nu au trecut prin spațiul național.  Negațiile autorităților române nu l-au împiedicat pe președintele Volodimir Zelenski de a susține ulterior aceeași idee: rachetele au survolat România și Republica Moldova.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *