Ce șanse sunt ca România să nu fie executată silit în cazul unei decizii nefavorabile în scandalul Roșia Montană / Avocat: „Decizia ar trebui să obțină încuviințarea unei instanțe din România”

Ce șanse sunt ca România să nu fie executată silit în cazul unei decizii nefavorabile în scandalul Roșia Montană / Avocat: „Decizia ar trebui să obțină încuviințarea unei instanțe din România”

Avocatul Artin Sarchizian a explicat într-o intervenție pentru emisiunea News Pass cum a ajuns statul român să se judece cu compania Gabriel Resources, în urma scandalului privind Roșia Montană. Acesta a explicat că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) care judecă litigiu este un organism privat, iar această formă de justiție privată este facultativă, adică numai dacă părțile sunt de acord să se adreseze unui arbitru privat.

România poate fi executată silit

Această dorință a fost exprimată de Guvernul român în momentul în care au semnat acest contract, potrivit avocatului.

“Nu discutăm despre o instanță de judecată în sensul clasic al noțiunii așa cum cunoaștem noi, Judecătorie, Tribunal sau Instanță internațională. Discutăm despre un Trinunal Arbitrar, o formă de justiție privată, nu este vorba despre o instituție internațională publică, nu este vorba despre o instituție jurisdicționară a unui alt stat, ci un organism privat iar această formă de justiție privată este facultativă, adică numai dacă părțile doresc se pot duce către un arbitru privat.

Această dorință a fost exprimată de Guvernul român în momentul în care au semnat acest contract, mai mult ca sigur au inclus o clauză arbitrară, adică dacă apare un litigiu de orice natură în legătură cu contractul va fi soluționat sau supus instanței arbitrare și prin urmare în baza acestei convenții s-a atribuit competența acestei organizații private de natură arbotrarăț.

De asemenea, avocatul a spus că deciziile acestui organism privat sunt obligatorii și executorii:

“Asta nu înseamnă că hotărârea pe care o va lua nu are forță obligatorie. Are forță obligatorie similară cu cea a unei hotărâri judecătorești, ceea ce înseamnă că ea va trebui executată. Dacă s-ar trece la o executare silită asta nu ar înseamna că nu ar trebui să obțină încuviințarea unei instanțe din România de data aceasta. Orice titlu executoriu chiar dacă emană de la o instanță arbitrară poate fi pusă în executare silită când nu se execută în mod voluntar. Dacă se trece la executare silită trebuie să primească încuviințarea executării. Deci trebuie să treacă printr-un filtru. Aici trebuie discutat dacă mai pot fi uzate căi naționale de atac. S-ar putea face oc erere în anulare, dar este discutabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *