Ce se ascunde în spatele încercării agresive a Rusiei de a da vina pe Ucraina și pe Occident pentru atacul terorist de la Moscova | Analiză BBC

Rmag Breaking News

Autoritățile ruse promovează tot mai agresiv ideea că țările vestice și Kievul se află în spatele masacrului din luna martie de la sala de concerte Crocus City, din apropierea Moscovei, soldat cu 145 de morți, scrie luni, 8 aprilie, BBC, notând că în spatele acestor acuzații fără menajamente se pot afla intenția de escaladare a războiului și înrădăcinarea și mai puternică în mentalul colectiv al publicului rus că Ucraina și „Occidentul colectiv” sunt principalii inamici ai Rusiei.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat rapid responsabilitatea pentru atentatul terorist. Dar, la scurt timp după ce presupușii autori au fost reținuți, președintele rus Vladimir Putin a făcut aluzie că atacul are legătură cu Ucraina.

În weekendul de după atac, televiziunea de stat rusă a difuzat înregistrări video cu interogatoriile celor patru suspecți, toți cetățeni din Tadjikistan. Unul dintre bărbați a declarat în fața camerei că planul de după atac a fost „să se îndrepte spre Kiev”.

Doar că declarațiile presupușilor atacatori trebuie privite cu mare precauție, notează BBC, în condițiile în care aceștia au prezentat semne de tortură când au fost aduși în fața instanței, după arestarea lor.

13 minute la televiziunea rusă în care nu s-a spus nimic despre Statul Islamic

Corespondentul televiziunii ruse care prezenta știrea a făcut o serie de afirmații ciudate: „În urma atacului terorist, sursele occidentale și mulți «agenți străini» din Rusia au început să mute, în mod exclusiv, accentul de pe conexiunea ucraineană pe Statul Islamic“.

În Rusia, mulți critici ai Kremlinului au fost desemnați „agenți străini” pentru că ar fi primit finanțare din străinătate sau pur și simplu pentru că se consideră că ei se află „sub influență străină”.

„Schimbarea accentului” dinspre ISIS spre Occident și Ucraina nu a fost deloc surprinzătoare, mai remarcă BBC, deși gruparea islamistă nu doar că a recunoscut că se află în spatele atacului, dar a și publicat o înregistrare video din timpul masacrului.

În schimb, Ucraina a negat orice implicare. Mai mult, atât SUA, cât și, se pare, Iranul avertizaseră Moscova cu privire la posibile atacuri pe teritoriul rus.

În știrea sa de 13 minute, televiziunea de stat rusă nu a făcut nicio mențiune despre faptul că atacul a fost revendicat de către Statul Islamic.

Demonizarea presei occidentale și „pura realitate paralelă”

Apoi a urmat din partea jurnalistului o acuzație nefondată: că presa occidentală „are mai multă simpatie pentru cei care au comis atacul terorist care a ucis peste 140 de oameni lipsiți de apărare, decât pentru victime…”.

Conform BBC, aceasta a fost o evidentă încercare de demonizare a Occidentului în ochii publicului rus.

Iar discursul a fost preluat nu doar de televiziunile de stat, ci și de Ministerul rus de Externe. Într-o declarație publicată pe canalul său Telegram, ministerul condus de Serghei Lavrov a afirmat că în Occident „există un ordin strict de a nu relata în presă adevărata amploare a tragediei – ca să nu mai vorbim de numărul victimelor atacului terorist, de copiii morți…”.

„Demonstrațiile de umanitate și de simpatie pentru poporul rus nu sunt permise”, a mai susținut ministerul.

BBC consideră că aceasta este „pură realitate paralelă” și remarcă faptul că organizațiile internaționale de media au relatat pe larg consecințele devastatoare ale masacrului și ale incendiului de la Crocus City.

În ceea ce privește gesturile de compasiune, numeroși diplomați occidentali au venit la sediul Ministerului rus de Externe pentru a semna într-o carte de condoleanțe și, ulterior, au depus flori în fața sălii Crocus City în memoria victimelor.

Acest lucru nu i-a împiedicat pe oficialii ruși să se alinieze pentru a da vina pe Ucraina și pe Occident.

Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), a declarat la televiziunea rusă: „Credem că acțiunea a fost pregătită atât de radicalii islamiști înșiși, cât și facilitată de serviciile speciale occidentale. Serviciile speciale din Ucraina sunt direct legate de acest” atac.

Săptămâna trecută, președintele Putin a afirmat că „Rusia nu poate fi ținta atacurilor teroriste ale fundamentaliștilor islamici. Suntem o țară care demonstrează un exemplu unic de armonie interconfesională și de unitate interreligioasă și interetnică”.

Cu toate acestea, chiar luna trecută FSB a raportat că a dejucat un complot al ISIS de a ataca o sinagogă din Moscova.

BBC a identificat câteva motive posibile din cauza cărora autoritățile ruse sunt atât de hotărâte să acuze Ucraina și Occidentul pentru pierderile uriașe de vieți omenești de la Crocus City Hall.

Nu schimba inamicul

După începutul invaziei pe scară largă a forțelor Moscovei în Ucraina, rușii au fost făcuți să creadă că principalii lor adversari sunt Ucraina și „Occidentul colectiv”.

Este un mesaj pe care autoritățile de aici nu sunt dispuse să îl modifice. În definitiv, dacă publicul rus ar ajunge la concluzia că islamul radical reprezintă o amenințare mai mare pentru securitatea lor decât guvernul ucrainean sau liderii occidentali, el s-ar putea întreba de ce Moscova nu s-a concentrat asupra acestei amenințări specifice și a ales, în schimb, să lupte împotriva Ucrainei.

Mutarea atenției

Luna trecută, președintele Putin a respins public un avertisment venit din partea ambasadei SUA, potrivit căruia un atac în Rusia al extremiștilor era „iminent”.

El a calificat avertismentul Washingtonului drept „un șantaj pe față (…) cu intenția de a ne intimida și destabiliza societatea”. Atacul asupra sălii de concerte Crocus City a urmat câteva zile mai târziu.

Oficialii americani au precizat ulterior că informațiile pe care le-au împărtășit autorităților ruse au fost „specifice, oportune și credibile”.

Învinovățirea Kievului și a Occidentului poate fi o încercare de a distrage atenția de la întrebarea ce informații au fost transmise și cum au acționat autoritățile ruse în urma lor.

Un pretext pentru escaladare

Afirmația potrivit căreia Kievul și Occidentul au avut legătură cu atacul oferă Moscovei un pretext pentru orice escaladare viitoare a războiului din Ucraina – dacă decide că are nevoie de acest lucru.

Dar unii analiști avertizează autoritățile ruse că, pentru un sistem politic, identificarea inamicului greșit se poate dovedi o greșeală fatală.

„Acesta este modul în care acest tip de sistem moare de obicei”, crede politologul Vladimir Pastukhov, cercetător principal onorific la University College London.

„Se concentrează pe cineva pe care îl consideră inamicul principal și îl ratează pe cel real, aflat în altă parte. Deocamdată (autoritățile) se vor concentra pe Ucraina, pe Occident, pe liberali. Și vor lăsa deschisă ușa din spate. Pe ușa din spate va veni adevăratul pericol”, a mai spus politologul.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *