Ce se întâmplă cu imperiul Wagner din Africa după moartea lui Evgheni Prigojin: „Nu avem regrete”

Ce se întâmplă cu imperiul Wagner din Africa după moartea lui Evgheni Prigojin: „Nu avem regrete”

De la tentativa de lovitură de stat a lui Prigojin din iunie și moartea ulterioară într-un accident aviatic, doar două luni mai târziu, Rusia a fost angajată într-o luptă cu mize mari pentru a-și consolida imperiul pe continentul african, care include mii de luptători, o gamă largă de afaceri și multiple inițiative, relatează CNN.

În ultima sa călătorie în Republica Centrafricană, luna trecută, Evgheni Prigojin a vizitat Maison Russe (Casa Rusă), un centru cultural din apropierea Ambasadei Rusiei din Bangui, unde a făcut poze cu luptători Wagner și cu localnici.

Institutul și activitățile sale diverse sunt exemple clare ale modului în care grupul de mercenari a devenit un substitut pentru statul rus în țară și un simbol al provocărilor care urmează pentru președintele Vladimir Putin în timp ce încearcă să preia controlul.

Acum, ca urmare a morții lui Prigojin, Kremlinul încearcă să preia rețeaua comercială extinsă a grupării Wagner, într-o perioadă în care viitorul grupării este foarte incert, potrivit CNN.

Astfel de demersuri sunt vizibile în Republica Centrafricană, văzută drept una dintre primele state client ale organizației și laboratorul acesteia de pe continent. Aici Rusia pare să consolideze operațiunile Wagner, continuând să-și exercite influența. Mesajul pe care Moscova vrea să-l proiecteze este că afacerile vor continua ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic.

„Wagner a fost un substitut al statului rus”

Mercenarii din gruparea Wagner acționează în această țară cel puțin din 2018, protejându-l pe președintele Faustin-Archange Touadera și antrenând soldații. Trupele Wagner s-au luptat cu rebelii în conflictul civil al țării, care a durat mai bine de un deceniu, extinzând în același timp influența Rusiei în națiunea bogată în minerale. Wagner și-a asigurat o serie de concesiuni miniere bogate în diamante și aur și este foarte implicat în industria lemnului.

„Toți ochii pe Wagner”, o inițiativă care folosește informații din surse deschise pentru a urmări gruparea, a declarat că Casa Rusă este încorporată ca o afacere în Bangui, dar nu are legături cu agenția Rossotrudnichestvo, care este agenția de stat rusă care coordonează institutele culturale din întreaga lume.

„Casa Rusă este un prim exemplu al modului în care gruparea Wagner a fost un substitut al statului rus”, a declarat un reprezentant al inițiativei. Casa servește atât intereselor lui Wagner, cât și ale Rusiei. „Promovează berea produsă de Wagner prin evenimente exclusive, proiectează filmele Wagner, oferea șansa lui Prigojin și delegațiilor ruse din Ministerul Apărării să susțină prelegeri despre cooperarea militară”.

Centrul a fost condus multă vreme de Dmitri Siti, un fost adjunct al lui Prigojin, care a jucat „un rol principal” în Republica Centrafricană pentru Wagner, potrivit Consiliului European. Dar Siti, care este pus sub sancțiuni de Uniunea Europeană și Statele Unite „pentru abuzuri grave ale drepturilor omului” și care a supraviețuit unei tentative de asasinat în decembrie 2022, ar fi putut fi înlocuit.

Presa locală a relatat recent că un nou director a preluat conducerea, referindu-se la ea ca Nafisa. Ea a fost fotografiată alături de Prigojin la ultima sa vizită, dar nu există nicio dovadă că ar fi avut vreo afiliere la Wagner înainte de aprilie.

„Misiunea continuă”

Accesul la Casa Rusiă este restrictionat. Niciun jurnalist occidental nu a primit acces, iar solicitările CNN de a filma la centru au fost respinse în mod repetat de presupusul nou director. Când o echipă CNN a vizitat zona folosind o cameră ascunsă, ea s-a prezentat drept Nafisa Kiryanova.

CNN a descoperit că ea poartă și un alt nume pe rețelele de socializare: Anfisa Alexandrovna Kiryanova. Un canal YouTube dezvăluie că, în urmă cu nouă luni, ea realiza videoclipuri despre produse cosmetice. Într-un CV distribuit online, ea susține că a lucrat ca traducător și a urmat cursurile la Sorbona din Paris și la Universitatea Lingvistică de Stat din Moscova.

Vorbind despre vizita lui Prigojin și despre viitorul lui Wagner în Republica Centrafricană, Kiryanova a spus că moartea sa nu înseamnă nimic pentru misiunea Rusiei în țară.

„Se schimbă ceva dacă, nu știu, moare președintele țării tale? Înseamnă că țara ta încetează să mai existe? Misiunea continuă”, a spus ea.

Întrebat cine conduce centrul acum, Kiryanova a spus că Siti este „responsabil ca șeful întregii misiuni și tot el conduce alte direcții”.

Siti și consilierul de securitate din cadru Wagner al președintelui Touadera, Vitali Perfilev, fac parte din vechea gardă a Wagner, care se află încă pe teren în această țară africană. Un oficial diplomatic care a vorbit cu CNN sub condiția anonimatului a spus că cei doi bărbați au mers recent la Moscova și s-au întors, sugerând că au semnat noi contracte cu Ministerul Apărării.

Oficialul diplomatic a spus că Wagner a produs un impact de durată în această țară, deși are doar aproximativ 1.000 de mercenari la sol. Acum, Rusia se angajează într-o reorganizare concertată, cu o încercare de a reduce costurile operaționale ale Wagner, a spus oficialul. Acest efort are două direcții: de a forța luptătorii să semneze noi contracte și de a-i retrage pentru a concentra controlul în centrele majore ale populației.

În iulie și august, avioanele de transport Ilyushin IL-76 se roteau săptămânal pentru a duce luptătorii înapoi la Moscova pentru a semna contracte, a spus oficialul, adăugând că aproximativ 150 nu s-au întors.

„Va fi mai bine mâine”

În ciuda rebeliunii Wagner și morții ulterioare a lui Prigojin, puține s-au schimbat în relația Republica Centrafricană – Rusia, spune Fidèle Gouandjika, consilier al președintelui Touadera.

„A fost prietenul meu, a fost cel mai bun prieten al meu înaintea tuturor oamenilor din Africa Centrală”, a spus el despre Prigojin, într-o discuție cu CNN.

„Rușii ne-au oferit pace. (…) Suntem foarte bucuroși că domnul Evgheni Prigojin în puțin timp, un an, i-a îndepărtat pe rebeli, iar țara noastră este ocupată 100% de armata noastră”.

Gouandjika a susținut că Putin a vorbit recent cu președintele Touadera și l-a asigurat că „totul va fi ca până ieri. Va fi mai bine mâine și pe viitor. Deci nu avem regrete”, încheie consilierul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *