Ce se întâmplă dacă te uiți la eclipsă fără ochelari de protecție, de fapt. Între mit și realitate

Rmag Breaking News

O eclipsă totală de soare aproape va avea loc în doar câteva săptămâni, Societatea Astronomică Americană i-a sfătuit oamenii să fie foarte atenți atunci când urmăresc acest eveniment ceresc.

Vizionarea unei eclipse solare poate fi un eveniment unic în viață, dar prezintă un risc semnificativ pentru ochi.

Ce este retinopatia solară, afecțiunea care se întâmplă, în mod inevitabil, atunci când te uiți la eclipsă fără protecție

Retinopatia solară este o afecțiune cauzată de expunerea la lumină intensă și poate duce la leziuni grave și permanente pe retina.

Retina procesează vederea umană, convertind lumina în semnale neurale care sunt recepționate de creier prin intermediul nervului optic.

„Oamenii doresc să iasă și să o privească, dar există informații greșite despre cum să urmăriți eclipsa”, spune dr. Ronald Benner, președintele Asociației Americane de Optometrie, pentru Gizmodo.

Ce spun specialiștii

Benner explică faptul că trebuie purtați ochelari pentru eclipsă corespunzători pentru a garanta siguranța. Aceștia sunt ochelari sau vizualizatoare de eclipsă care respectă Standardul ISO 12312-2.

„Filtrele solare care oferă vizualizări sigure, confortabile și nemagnificate ale Soarelui transmit în general între 1 parte din 100.000 (0,001%) și 1 parte din 2.000.000 (0,00005%) din lumina sa vizibilă”, spune Rick Fienberg, managerul de proiect al Task Force pentru Eclipsa Solară a Societății Astronomice Americane, într-o declarație.

„Retina este o extensie a creierului, este o rețea neuronală pură acolo în spate. Și atunci când privim în mod normal lumina, avem o reacție chimică care se transformă într-o reacție electrică care trimite un semnal la creier”, spune Benner pentru Gizmodo.

Razele care vin pot arde țesutul și leziunile pot fi permanente, dar leziunile pot să nu fie evidente imediat, cu probleme care se materializează în săptămânile care vor veni. Benner aseamănă retinopatia solară cu un gol pus într-un negativ fotografic.

Tot ce a fost menționat mai sus se aplică și atunci când privești eclipsa prin vizorul unei camere. Dacă dorești să ajustezi cadru, privește ecranul LCD al camerei, nu direct prin vizor, dacă, din întâmplare, ai o cameră foto cu vizor normal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *