Ce se întâmplă dacă un țânțar bea sânge cu alcool? Se „amețește” și el? Rezultatele studiilor

Ce se întâmplă dacă un țânțar bea sânge cu alcool? Se „amețește” și el? Rezultatele studiilor

În 1994, doi oameni de știință norvegieni au efectuat un studiu amplu pentru a testa reacțiile diferitelor animale și insecte la alcool. La început, au testat dacă alcoolul afectează comportamentul lipitorilor. Rezultatele au arătat lipsa de echilibru și alte schimbări comportamentale. Apoi, au testat albinele. Acestea au reacționat prin pierderea abilitatății de a zbura și s-au lovit de obstacole după ce au consumat alcool.

Dar ce se întâmplă cu țânțarii? Cercetătorii au pulverizat vapori de etanol pe țânțari și au testat sensibilitatea acestor insecte-vampir. Surprinzător, țânțarii nu par să fie afectați nici măcar de vapori cu 60% alcool, mult mai mare decât cantitatea pe care o avem în sângele nostru după câteva beri.

Aceștia sunt obișnuiți să se hrănească cu fructe sau plante fermentate care conțin cel puțin 1% alcool, iar acest lucru i-a făcut să aibă toleranță la orice fel de alcool natural.

Un alt studiu a fost realizat de Institutul de Tehnologie din California (Caltech) pentru a testa rezistența țânțarilor la alcool. Cercetătorii și-au propus să determine atât nivelul de alcool din sângele țânțarilor, cât și impactul asupra capacității de zbor. Testul a fost conceput astfel încât țânțarii să fie supuși unei cantități mici de alcool printr-un consum direct, dar și prin intermediul sângelui gazdei infectate.

Rezultatele au arătat că țânțarii erau capabili să digere sângele care conținea o concentrație de alcool dublă față de limita legală pentru conducătorii auto. Mai mult decât atât, țânțarii nu pareau să fie afectați de nivelul ridicat de alcool: abilitatea lor de a zbura nu a fost afectată în nicio măsură. Cu alte cuvinte, chiar și „sângele dizolvat în alcool” nu reprezintă o problemă pentru țânțari.

De ce țânțarii sunt atrași de băutorii de bere?

Un studiu a arătat că o singură cutie de bere este suficientă pentru a ne face mai atractivi pentru aceste insecte. Cercetătorii cred că această atracție vine fie din cauza creșterii cantității de etanol din transpirație, fie din cauza creșterii temperaturii corpului.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că oamenii sub influența alcoolului sunt mai atractivi pentru țânțari și au un risc crescut de a fi mușcați de aceste insecte și, astfel, de a contracta boli transmise de acestea. Este important atunci să ne protejăm cu un repelent de țânțari și să evităm consumul excesiv de alcool în zone în care țânțarii sunt activi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *