Ce se întâmplă în corpul uman în perioadele de căldură extremă. Sfaturile specialiștilor pentru a trece cu bine de zilele toride

Ce se întâmplă în corpul uman în perioadele de căldură extremă. Sfaturile specialiștilor pentru a trece cu bine de zilele toride

România se va confrunta cu un val de caniculă în această săptămână, temperaturile maxime urmând să ajungă până la 37 de grade Celsius. Anunțul meteorologilor vine la scurt timp după ce planeta a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie, un record care va fi probabil depășit în mod repetat vara aceasta spun experții. CNN prezintă o serie de recomandări ale specialiștilor legate de cum ar trebui să se protejeze oamenii în perioadele caniculare.

Potrivit unui raport citat de postul american, luna trecută a fost cea mai fierbinte lună iunie din istorie. Iar ultimele cele mai călduroase nouă luni iunie au fost înregistrate toate în ultimii nouă ani.

Ce se întâmplă în corpul uman când afară sunt temperaturi extreme

În mod normal, corpul este obișnuit cu un anumit interval de temperatură, între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Când creierul simte o schimbare – mai mică sau mai mare față de aceste valori – încearcă să ajute corpul să se răcească sau să se încălzească, explică dr. Judith Linden, vicepreședinte executiv al departamentului de medicină de urgență de la Boston Medical Center și profesor la școala de medicină a Universității din Boston.

„Există o serie de moduri prin care (creierul) încearcă să răcească organismul. Unul dintre acestea, cel mai comun, este transpirația. Porii se deschid, corpul transpiră și transpirația se evaporă, asta ducând la răcirea corpului”, spune dr. Judith Linden.

Al doilea mod în care corpul se răcește este prin dilatarea vaselor și creșterea ritmului cardiac, ceea ce ajută la eliberarea excesului de căldură.

Când o persoană se află într-un mediu cu supraîncălzit, devine mai greu pentru corp să-și coboare temperatura. Iar dacă mediul înconjurător este cald și umed, transpirația nu se evaporă la fel de ușor, ceea ce face ca temperatura corpului să crească și mai mult, potrivit specialiștilor de la Clinica Mayo.

Temperaturile ridicate ale corpului pot duce la deteriorarea creierului și a altor organe vitale, precum și la o serie de afecțiuni, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

Boli asociate cu căldura

Cele mai comune, pe căldură, sunt crampele, care apar ca urmare a faptului că transpirația duce la deshidratare și antrenează eliminarea unor minerale esențiale pentru buna funcționare a corpului. Durerile și spasmele musculare apar cel mai des în zona abdomenului, a brațelor și a picioarelor, potrivit CDC.

Din cauza temperaturilor ridicate pot apărea și erupții pe piele. Este vorba despre iritații provocate de transpirația excesivă în condiții de vreme caldă și umedă, cele mai întâlnite cazuri de acest fel fiind la copiii mici, precizează CDC. Se manifestă printr-o porțiune roșie cu coșuri sau vezicule, în zone precum gâtul, partea superioară a pieptului sau în pliurile cotului.

De asemenea, când corpul începe să depășească propria capacitate de a se răci, se poate instala epuizarea din cauza căldurii.

„În acest caz, vei vedea transpirație excesivă, deoarece corpul tău va încerca cu adevărat să țină pasul cu acea căldură suplimentară. Te vei simți confuz, s-ar putea să te simți amețit, de multe ori oamenii prezintă greață, dureri de cap, pielea lor este adesea palidă și umedă, iar pulsul este rapid”, precizează dr. Linden, subliniind că „aceasta este ultima încercare a organismului de a se răci înainte de a ajunge la un punct fără întoarcere”.

Cea mai gravă afecțiune legată de căldură este accidentul vascular cerebral, care, netratat, poate duce la deces.

„La AVC se poate ajunge dacă temperatura corpului depășește 40 – 40,5 grade. E punctul unde mecanismele încep să cedeze”, spune dr. Linden.

În astfel de cazuri, semnele de avertizare pot include temperaturi corporale extrem de ridicate, piele roșie și uscată, puls rapid, dureri de cap, amețeli, greață sau pierderea conștienței, notează CDC, iar semnul distinctiv al unui AVC din cauza căldurii este confuzia și agitația, adaugă Linden.

„Atunci când cineva este într-un spațiu foarte cald și devine confuz și agitat, este posibil să sufere un AVC din cauza căldurii. Până la proba contrarie, trebuie să sunați la serviciul de urgență sau să obțineți ajutor imediat și să mutați persoana respectivă într-un loc cu o temperatură mai scăzută”, recomandă dr. Judith Linden.

Care sunt persoanele cel mai expuse riscurilor

Vârstnicii, persoanele cu afecțiuni medicale cronice și copiii sunt expuși unui risc mai mare de îmbolnăviri grave din cauza căldurii, spune dr. Linden. La fel, atleții și animalele de companie.

Pe această vreme, nu trebuie să lăsați niciodată, sub nicio formă, un copil sau un animal de companie în mașină, nici măcar pentru un minut.

Dr. Judith Linden, vicepreședinte executiv al departamentului de medicină de urgență la Boston Medical Center:

Măsuri de protecție recomandate

În perioadele de căldură extremă, este foarte important ca oamenii să fie atenți la simptomele de epuizare, spune specialista citată de CNN.

„Dacă cineva începe să se simtă confuz, cu amețeli, greață sau dureri de cap, este momentul să acționați imediat. Asta înseamnă să-l scoatem din căldură și să-l ducem într-un mediu răcoros”, precizează dr. Linden.

De asemenea, a stropi cu apă pe cineva care poate avea astfel simptome și a-i da lichide poate ajuta la răcirea corpului, iar dacă persoana începe să își piardă conștiența sau are grețuri ori vărsături, trebuie cerută intervenția serviciilor de urgență.

„Confuzia este un semnal de alarmă imediat”, subliniază Linden.

Aceasta recomandă și ca în zilele foarte călduroase să se evite activitățile în aer liber, în special între orele 11.00 și 15.00, iar dacă oamenii sunt nevoiți să iasă afară în acest interval, trebuie să poarte haine de culoare deschisă, să-și acopere capul și să bea multe lichide. Potrivit specialistei, oamenii ar trebui să bea cel puțin un pahar de apă – sau mai mult – pe oră și să nu aștepte până în momentul în care simt că le este sete, pentru că acela poate fi un semnal de deshidratare.

Totodată, experții de la Ready.gov, site al guvernului american, recomandă găsirea unor spații cu aer condiționat, precizând că inclusiv petrecerea câtorva ore într-un centru comercial sau într-o bibliotecă publică poate fi de ajutor.

Iar atunci când se află acasă, oamenii pot folosi ventilatoare, dar nu ar trebui să se bazeze pe ele ca fiind singura modalitate de a se răcori, pentru că aceste aparate nu ajută la prevenirea afecțiunilor provocate de căldură.

În același timp, „asigurați-vă că vă verificați vecinii, părinții și prietenii – în special persoanele în vârstă care locuiesc singure sau sunt izolate”, mai recomandă dr. Linden.

Foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *