Ce semnificație are anafura din noaptea de Înviere, de fapt. Trebuie consumată doar pe stomacul gol

Ce semnificație are anafura din noaptea de Înviere, de fapt. Trebuie consumată doar pe stomacul gol

Ce semnificație are anafura din noaptea de Înviere? Creștinii cunosc deja acest obicei, însă poate că nu mulți dintre ei înțeleg și ce rol are, dar și cum a apărut. Este unul extrem de important.

Ce semnificație are anafura din noaptea de Înviere, de fapt

Toată lumea știe de anafura din noaptea de Înviere, care a fost denumită Paști. Spre deosebire de prescura care se oferă la finalul Sfintei Liturghii, această anafură are o cu totul altă semnificație.

Înainte de toate trebuie să menționăm faptul că Sfintele Paști sunt o sărbătoare extrem de importantă în calendarul ortodox. Ele reprezintă momentul în  Învierii Mântuitorului Iisus. Tocmai din acest motiv, există o mulțime de tradiții și de superstiții care sunt respectate de la an la an.

Și totuși ce semnificație are anafura din noaptea de Înviere? În primul rând aceasta este oferită la finalul slujbei. În ceea ce privește denumirea acestor bucățele de prescură, ea provine din grecescul anaforá care însemnă ”oferire”.

Doxologia, spre exemplu, prezintă mai mult semnificații pe care anafura le are. Iar credincioșii care sunt atenți la slujbă cu siguranță au înțeles și ei acest lucru având în vedere vorbele rostite de preoți.

„În timpul Liturghiei preotul, luând vasul cu anafură, face cu el semnul Sfintei Cruci înaintea Sfântului Disc şi a Sfântului Potir, zicând: Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, binecuvântează, Doamne, pâinea acesta, anafura sfinţilor tăi‟, arată Doxologia.

Legătura dintre anafură și Maica Domnului

Și totuși ce semnificație are anafura din noaptea de înviere? Practic ea face referire și la Maica Domnului care a primit în pântecele său pe Fiul lui Dumnezeu. Există însă și alte semnificații importante, arată sursa citată.

Spre exemplu, anafura este totodată și simbolul jertfei, dar și simbolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Pâinea este binecuvântată, iar mai apoi sfințită cu apă, dar și cu vin roșu.

Iar acest lucru înseamnă că Sfânta Biserică a fost sfințită cu picăturile de sânge din Trupul Mântuitorului aflat pe Sfânta Cruce. Anafura de la Slujba de Înviere mai amintește de asemenea și de jertfa lui Hristos.

Menționăm și că anafura trebuie consumată pe stomacul gol. Conform tradiției, trebuie să o mâncăm după ce ne-am spălat pe față și după ce am rostit rugăciunea, dar fără să fi consumat altceva înainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *